"Hekimler Kalitesiz Sağlık Malzemesi Kullanmaya Zorlanıyor"

Aydın Tabip Odası Başkanı Dr. Metin Aydın hastanelerde kullanılan tıbbi ve medikal malzemelerin kalitesiz ve insan sağlığını tehdit edecek boyutta olduğunu iddia etti. Başkan Dr. Metin Aydın, “Daha önceden kullanılan malzemeler Mercedes...

Aydın Tabip Odası Başkanı Dr. Metin Aydın hastanelerde kullanılan tıbbi ve medikal malzemelerin kalitesiz ve insan sağlığını tehdit edecek boyutta olduğunu iddia etti. Başkan Dr. Metin Aydın, “Daha önceden kullanılan malzemeler Mercedes gibiydi. Şimdi Murat 124 kalitesinde malzeme kullanılıyor. Hekimler kalitesiz malzeme kullanmaya zorlanıyor." dedi.

Sağlık çalışanlarının kullandığı, tıbbı ve medikal malzemelerin kalitesizliğinin sağlık sektöründe ciddi manada risk oluşturduğunu belirten Aydın Tabip Odası Başkanı Aydın, Kamu Hastaneleri Birliği kurulduktan sonra, sağlıkta özellikle fiyatın ön plana çıktığını söyledi. Tıbbı malzemelerin yüzde 85’inin ithal edildiğini bu ithalatında çoğunu merdiven altı firmaların yaptığını savunan Aydın, “Bu ithalatların çoğu da Çin malı ve Uzakdoğu ülkelerinden. Sağlıkta hizmet dışarıdan alınıyor. Merdiven altı, şirketler kuruluyor. Bunlar yurt dışındaki firmalarla irtibata geçerek getirtiyorlar. Tıbbi malzeme getiren çok sayıda merdiven altı firma var. Bunların ithal ettiği malzemelerin çoğu da kalitesiz. Kim en düşük fiyat verirse o firma tercih ediliyor. Kaliteye bakılmıyor. Kalite ön planda değil. Bu kadar paranın döndüğü yerde ihale çok oluyor. Yolsuzluklar da gündeme geliyor. En fazla yolsuzluğun olduğu sektör olarak sağlık ilk sırada. Usulsüz reçete, sağlık hizmeti ve usulsüz malzeme ve hizmet alımı yüzünden.” şeklinde konuştu.

HEKİMLER KALİTESİZ MALZEME KULLANMAYA ZORLANIYOR

Ülkemizde ithal edilen sağlık malzemelerinin kalitesini kontrol edece bir mekanizma bulunmadığını ve alınan malzemelerin kalitesiz olsa dahi yöneticiler tarafından kullanılması için baskı yapıldığını da ileri süren Aydın, “Hekim olarak bizi, bu kalitesiz malzemeler çalışma zorluyorlar. Malzemeler alınırken hekimin görüşü veya düşüncesi hiç alınmıyor. Kullanılan kalitesiz malzemeler de sağlık çalışanlarını olumsuz etkiliyor. Bu sistem hastanın kaliteli ve doğru sağlık hizmeti almasını da engelliyor. Hastanın hayati tehlike yaşanabilecek kompilikasyon, sakat kalmasına sebep olabilecek, ya da ölmesine sebep olabilecek sonuçlara varabilecek sonuçlar kullanabilir. Ameliyathanelerimizde kullanılan malzemeler kalitesiz. İdare zorla kullanın diyor. Kalitesiz malzemeyi kullanmak zorunda kalıyor. Malzemenin kalitesini sağlık çalışanları kullanırken test ediyorlar. Kullanılamayan malzemeler depolarda çürümeye terk ediliyor. Sistem sağlık çalışanlarını, düşük ve kalitesiz malzeme ile hizmet vermeye zorluyor. Sağlık sistemimizde kalite rakamsal değerlendiriliyor. Verilen hizmetin kalitesi sorgulanmıyor. Kaliteli ve yüksek fiyatta malzeme alındığında Kamu Hastaneleri Birliği sorgulanıyor. Niye yüksek fiyata malzeme aldın diye. O da başarısız olmamak için fiyatı uygun olana bakıyor. Çünkü onların performansında başarı için karlılık ön planda. Eleştirilerimiz daha iyi ve sağlıklı sağlık hizmeti verilsin diye yaparız. Fiyat önemli ama kalite ve insan sağlığı çok daha önemli. Vatandaşımızın sağlığından geleceğinden tasarruf yapılmasını istemiyoruz.” ifadelerini kullandı.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri