Hedefimiz büyük

MÜSİAD Vizyoner’15 Markalaşma Oturumunda Konuşan Recep Konuk, “Marka Birlikleri ve Marka Kooperatifleri markalaşma stratejisi olarak tartışılmalı, konuşulmalı ve hayata geçirilmeli” dedi

MÜSİAD tarafından bu yıl ilki gerçekleştirilen Türkiye’nin ve dünyanın önemli şirket yöneticilerinin de konuşmacı olarak katıldığı MÜSİAD Vizyoner’15 Sektörler Zirvesi 18-19 Kasım tarihlerinde İstanbul’da gerçekleştirildi. ‘Gelecekle İş Yapmak’ ana temalı zirvenin ikinci gününde ‘Gelecekte Markalaşma’ konusunun konuşulduğu 5’nci oturuma konuşmacı olarak katılan AK Parti Karaman Milletvekili ve Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, bilgi ve tecrübelerini paylaştı. Konuşmasına 61 yıllık geçmişe sahip Konya Şeker’in geçmişten bugüne geldiği noktayı anlatarak başlayan Recep Konuk, markalaşma konusunda da yapılması gerekenlere ilişkin tespit ve önerilerde bulundu.  Konuşmasına, MÜSİAD Vizyoner’15 zirvesinde pazarlar, pazarların trendleri, geleceğin sektörleri ve teknolojik gelişimlerin yanı sıra insan boyutunun konuşulduğunu, markalaşmanın ise işin asıl vitrinini oluşturduğuna vurgu yaparak devam eden Konuk, markalaşma konusunda dünyada başarılı örnekleri bulunan Marka Birlikleri ve Marka Kooperatiflerinin özellikle küresel pazarlara açılırken bir markalaşma stratejisi olarak tartışılması hatta konuşulması gerektiğini ifade etti. “Bir işin adı her ne olursa olsun alıcı ve satıcının buluştuğu pazarlarda son tüketiciye ulaşan ürünün vitrin değerini belirleyen markanın gücü veya algısıdır“ diyen Recep Konuk,  şunları söyledi: “Ülke olarak bizim markalaşma stratejimiz küçük pastanın başında kavga etmek yerine pastayı büyütmek ve herkesin pastadan daha çok pay alacağı bir yeni perspektifi oluşturmak olmalı. Geleceği kazanmak için bugün konuşmamız gerekiyor, konuşmak da yetmiyor konuştuklarımızdan çıkan sonuca göre harekete geçmemiz gerekiyor. Eğer biz geleceği kurtaracaksak, gelecekte büyük işler yapacaksak hem akıl terletmemiz hem bir proje dâhilinde ve o projeyi bir disiplin içinde yürüterek, sabırlı bir süreç kurgulamalıyız.” 

KOOPERATİFÇİLİK ÇOK ÖNEMLİ

Marka Birlikleri ve Marka Kooperatifleri hakkında örnekler veren Recep Konuk,  dünyada açık denizlerde büyük balığa kolay lokma olmamak için küçük balıkların bir araya geldiği iş modellerinin geliştirilmeye başlandığını ifade ederek, “İşletmeler tek tek açılamadıkları büyük denizlere bir olarak açılmaya başladılar. Tek tek rekabet edemedikleri küresel markalarla gruplaşarak rekabet etmeye başladılar. Mesela, İtalya’da 15 şirket bir araya gelerek havacılık ve hava savunma sanayinde bir marka organizasyonu kurdu. Bunlardan birisi uçağın elektronik sistemini yapıyor, biri kanadını yapıyor, biri silah sistemlerini üretiyor, biri lastiğini yapıyordu. Sektörde dev firmalar sahne alınca tek tek yaptıkları bu işlerin pek bir anlamı kalmadı. Yani müşteri ve pazar kaybetmeye başladılar. Onlar da bu dev rakipleriyle rekabet edebilmek için bir araya gelip bir iş organizasyonu geliştirdiler. Kendileri müstakil işletme olarak kaldı, ancak işlerini birleştirdiler. Büyük ihalelere birlikte girmeye başladılar ve bugün büyük markaların elinden iş almaya başladılar. Benzer şekilde gıdada işbirlikleri gelişmeye başladı. Mesela rafta aynı marka ile daha çok ürünle yer alabilmek, lojistik, pazarlama, marka iletişimi ve yönetimi gibi tek tek düşünüldüğünde büyük bütçeli işlerin mali külfetini bölüşerek yükü hafifletmek için işletmeler bir marka çatısı altında buluşmaya başladı. Örneğin biri çatısı altına girdiği marka için makarna üretirken, diğeri donuk gurubu ürünler, bir diğeri bisküvi, bir diğeri çikolata, bir diğeri bakliyat, bir diğeri süt ürünleri üretmeye başladı. Marka çatısı altında birbirini tamamlayan birliklerin yanı sıra şimdi aynı üretim alanında ölçek ekonomisinin avantajlarını kullanan marka oluşumları konuşulmaya başlandı” dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri