Hedef; Büyük Türkiye olmalı

Prof. Dr. Caner Arabacı, “Amerikan hegemonyasından Türkiye’nin önce zihnen kurtulması lâzım. Türkiye “Küçük Amerika” olma yerine Büyük Türkiye ve tekrar Cihan Devleti neden olmasın” dedi.

Konya Aydınlar Ocağı’nın bu yılın son Selçuklu Salı Sohbetleri’nde, “Türkiye Üzerindeki ABD Hegemonyasının 70. Yılı” ele alındı. NEÜ Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Caner Arabacı, Konya Halk Kütüphanesi’nde, Amerikan hegemonyası ve mandacılığıyla ilgili çarpıcı açıklamalar yaptı. Sohbetten önce kısa bir konuşma yapan Konya Aydınlar Ocağı Genel Başkanı Dr. Mustafa Güçlü, “İngiltere’nin hegemonyasına girişimiz 1838’den 1947’ye kadar sürmüştü. Amerika’dan ne zaman kurtuluruz? Ancak birlik ve beraber olursak o zaman kurtuluruz. Muhalefeti ve iktidarıyla, sivil toplumuyla medyasıyla ve halkıyla bir ve beraber olursak, ortak paydamız ne kadar güçlü olursa, Amerika kullanacak paralel bir yapı bulamazsa o zaman yapacağı bir şey kalmaz. Çare biziz” dedi.

AMERİKA PİLOTLARI VETO ETTİ

Konuşmasına “Amerikan hegemonyasından ne zaman kurtulacağız?” sorusuyla başlayan Prof. Dr. Caner Arabacı ise, Amerikan hegemonyasına çarpıcı örnek olarak şunları söyledi: “15 Temmuz’dan sonra Hava Kuvvetleri pilotsuz kaldı.  F-4 ve F-16’ların pilotları yok.  Türkiye,  Pakistan’dan  F-16’lar için üç eğitici pilot istiyor. Pakistan da üç pilot vermeyi kabulleniyor. Yalnız, Türkiye bu üç pilotu getiremiyor. Niye biliyor musunuz? Ağustos 2017’de oluyor bu olay. Uçak satış antlaşmasına göre, dışarıdan bir öğretici aldığı zaman Türkiye’nin Amerika’dan onay alması gerekiyor. Amerika’ya Türkiye bilgi veriyor. Amerika’da buna onay vermiyor. Pakistan’dan pilot yetiştirmek üzere üç usta öğretici getiremezsiniz, diyor. Hegemonya herhalde böyle bir şey. Ve çok acı bir şey.” 

TEMEL TAŞLARINI MİSYONER OKULLARI DÖŞEDİ

Amerikan hegemonyasının Türkiye’de 1815’de misyoner okulları açmasıyla başladığını belirten Prof. Dr. Caner Arabacı, “1870’lere gelindiğinde Amerikan misyoner okulu miktarı 279, 1900’e gelindiğinde 400, 1915’egelindiğinde bu miktar 450’dir. Amerika bu eğitim kurumları sayesinde Türkiye’de bölücülük faaliyetleri yaptı.” dedi. Konya’da 1910’dan önce Amerikalı misyoner Dr. Dat’ın, hastane açarak misyoner faaliyetlerine başladığını ve daha sonra Rad ile birlikte Pazar Okulları açıldığını belirten tarihçi Arabacı, Konya’da da hizip çalışmasıyla bölücülük yapıldığını söyledi.

BÜYÜK TÜRKİYE’YE DOĞRU ADIM ADIM

Sözlerine, “Evlatlarımızın hür, gelişmiş müstakil Büyük bir Türkiye’de yaşamasını istiyorsak Amerikan yazılımlarından, Amerikan teknolojisine bağımlı olmaktan, Amerikan siyasetinin güdümünde olmaktan ve elimizi kolumuzu bağlayan 10’un üzerinde Amerika-Türkiye anlaşmalarından kurtulmamız lâzım.  Bir babayiğit çıkıp da üniversitelerimizde yerli yazılımlar yerine Amerikan yazılımları niçin kullanılıyor demiyor.  Gelişmiş, hür ve Büyük Türkiye zihinler sorgulandığı zaman olacak” şeklinde son veren Prof. Dr. Caner Arabacı’ya, Konya Aydınlar Ocağı Başkanı Dr. Mustafa Güçlü, hayli hacimli bir Selçuklu kitabı hediye etti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri