Hdp'li Yüksekdağ: Hükümet İşçi Güvenliğiyle Uğraşsaydı İşçiler Yaşıyordu

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eşbaşkanı Figen Yüksekdağ, hükümetin çıkardığı güvenlik paketlerini eleştirdi. 10 buçuk saat süren MGK toplantıları yapıldığını hatırlatan Yüksekdağ, “Bu hükümet güvenlikle uğraştığının...

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eşbaşkanı Figen Yüksekdağ, hükümetin çıkardığı güvenlik paketlerini eleştirdi. 10 buçuk saat süren MGK toplantıları yapıldığını hatırlatan Yüksekdağ, “Bu hükümet güvenlikle uğraştığının yarısı kadar işçinin can güvenliğiyle uğraşsaydı bu işçi kardeşlerimiz halen yaşıyor ve işçi kardeşlerimiz ekmeklerini çıkarıyor olurlardı.” dedi

Partisin Esenler ilçe kongresinde konuşan Figen Yüksekdağ, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Hükümetin meclisten geçirdiği işçi güvenliği ile ilgili Torba Yasa'nın işverenin elini dahada güçlendirdiğini ifade etti. Yüksekdağ, “O yasanın mecliste tartışıldığı dönemde de biz şunu ifade ettik; denetim konusunda işvereni özgürleştiren yasalar içeriyor bu yasa. Yani bağımsız denetimi belirleyici bir denetim mekanizması değil sermayenin, patronun kendisinin yapacağı bir olanak sağlanılıyor. Bu gerçekten tahammülden öldürmekle eş anlamda. Ancak ona rağmen Torba Yasa'da ciddi düzenlemeler yapılmadı. Çok yoğun insanlık dışı yöntemlerle Ermenk’te işçi arkadaşlarımız, öğle yemeği paydosuna çıkamadıkları için bu cinayetle karşı karşıya kaldılar.” diye konuştu.

Ermenk’te yaşanılan maden kazasında 18 işçinin göçük altından çıkarılmamasını trajedi olarak değerlendiren Yüksekdağ, “301 madencinin öldüğü Soma katliamı artık aslında son gelinen bir durumdu. Ancak ondan sonraki süreçte de yine taşeron çalıştırmanın, esnek ve kuralsız çalıştırmanın sürmesi ve devam etmesiyle bugün Ermenk’te aynı durum karşımıza çıktı. Ne yazık ki aynı hükümet uygulamaları devam ettiği müddetçe biz bu sorunlarla karşı karşıya kalabiliriz.” açıklamasında bulundu.

Hükümetin güvenlik yasalarını eleştiren Yüksekdağ, “Bugün patır patır işçi ölmezdi bu memlekette. Bu çok vahim bir durum. Siyasi iktidarın oluşturduğu görüntü bakımından çok vahim bir durum. Bizim sadece parti olarak pozisyonumuzdan kaynaklanan bir rahatsızlık değil bu. Bir devletin, hükümetin başı olacaksınız siz işiniz gücünüz baskı politikaları olacak sizin. Güvenlik paketleri çıkarmak olacak, 10 buçuk saat MGK toplantıları yapmak olacak. Bunlarla uğraşacaksınız. Cumhurbaşkanınızdan tutun bakanlarınıza, vekillerinize kadar herkes siyaseti, HDP’yi, halkları, mücadeleci ve demokratik kesimleri baskı altında almak olarak algılayacak. Bugün devlet kademesi sadece hükümet değil bir aydır işi gücü bırakmış Kürt halkı, HDP, emek mücadelesi ve demokrasi mücadelesi veren kesimlerle uğraşıyor. Bu ülkede başka gündem yok. Ama hayat kendi gerçeğini dayatır. Bunlarla uğraştığınızın yarısı kadar, güvenlikle uğraştığınızın yarısı kadar işçi güvenliğiyle ilgilenseydiniz eğer hükümet işçinin can güvenliğiyle uğraşsaydı bu işçi kardeşlerimiz halen yaşıyor ve işçi kardeşlerimiz ekmeklerini çıkarıyor olurlardı.” şeklinde konuştu.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri