Hdp: Yeni Yargı Paketi Yasalaşırsa Türkiye Yeni Bir Rejime Uyanacak

Halkların Demokratik Partisi(HDP) Eş Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, hükümetin Meclis'e gönderiği 35 maddeden oluşan yeni yargı paketi hakkında HDP’nin görüşlerini açıkladı. Tasarının birçok alanda kişisel hak ve özgürlüklere...

Halkların Demokratik Partisi(HDP) Eş Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, hükümetin Meclis'e gönderiği 35 maddeden oluşan yeni yargı paketi hakkında HDP’nin görüşlerini açıkladı. Tasarının birçok alanda kişisel hak ve özgürlüklere müdahale anlamına geldiğini belirten Beştaş, "Türkiye, yaşam hakkı, düşünceyi açıklama özgürlüğü, toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkı, adil yargılama hakkı dahil tüm temel hak ve özgürlüklerin özünden boşaltılarak askıya alındığı, keyfilik ve cezasızlığın hükmünü yürüttüğü yepyeni bir rejime uyanacaktır." ifadelerini kullandı.

HDP adına yazılı açıklama yapan Meral Danış Beştaş, yeni yargı paketinde insan hakları ve demokrasi mücadelesi ve kısmen iktidarın kendisine yönelik soruşturmalara karşı güvence arayışı sonucunda, özellikle Şubat 2014’te gerçekleştirilen bazı olumlu değişikliklerden geri adım atıldığını belirtti. Beştaş, sıkıyönetim ve olağanüstü hal yönetimlerini aratacak yeni düzenlemeler eklendiğini ifade etti. Hükümetin yargıyı ele geçirmiş olmanın güveniyle, söz konusu hükmün artık kendisine karşı kullanılamayacağından emin olarak, düzenlemeyi hiçbir demokratik ülkede görülmesi mümkün olmayan biçimde muhaliflere karşı acımasız bir silah olarak devreye sokmayı hedeflediğini kaydeden Beştaş, "Mevcut yasada “silahlı örgüt” veya “örgüte silah sağlama” suçu nedeniyle el koymaya karar verilmesi mümkünken yeni teklifin yasalaşması halinde 'anayasayı ihlal', 'yasama organına karşı suç', 'hükümete karşı suç', 'hükümete karşı silahlı isyan', 'silahlı örgüt', 'silah sağlama' ve 'suç için anlaşma' soruşturmalarında da el koyma kararları verilebilecek. Polise, savcı ve yargıçlara egemen olan zihniyet yapısı, yargıçların bağımsız ve tarafsızlık ilkelerinin içselleştirilememesi gibi nedenlerle yukarıdaki soyut suç kategorilerinin içinin keyfi biçimde doldurularak düşüncelerini özgürce ifade eden, demokratik gösteri haklarını kullanan, iktidardan farklı düşünen tüm muhaliflere karşı acımasızca kullanılacağını öngörmek yanlış olmaz." açıklamalarında bulundu.

Yeni paketin yasalaşması durumunda yeni bir rejimin oluşacağına dikkat çeken Beştaş, "Türkiye, yaşam hakkı, düşünceyi açıklama özgürlüğü, toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkı, adil yargılama hakkı dahil tüm temel hak ve özgürlüklerin özünden boşaltılarak askıya alındığı, keyfilik ve cezasızlığın hükmünü yürüttüğü yepyeni bir rejime uyanacaktır. Göze alınması durumunda ülkeyi büyük karışıklıklara sürükleyecek ve toplumun hak ve demokrasi bilinci karşısında sürdürülebilir olmayacak bu maceraya başlamadan son verilmesi ve hükümetin yargı paketini geri çekmesi hem kendisi hem de toplum ve ülke için en isabetli karar olacaktır." ifadelerini kullandı.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri