Hdp Heyeti Akdoğan İle Görüştü, İmralı Heyeti Genişliyor

HDP heyetinde bulunan milletvekilleri Sırrı Süreyya Önder, İdris Baluken ve Pervin Buldan, çözüm süreci ile ilgili Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ile görüştü. Baluken, heyetin genişleyerek İmralı Adası'na gitmesi ve İmralı Adası'nda...

HDP heyetinde bulunan milletvekilleri Sırrı Süreyya Önder, İdris Baluken ve Pervin Buldan, çözüm süreci ile ilgili Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ile görüştü. Baluken, heyetin genişleyerek İmralı Adası'na gitmesi ve İmralı Adası'nda toplantıları gerçekleştirerek kamuoyunu bilgilendirmesi konusunda herhangi bir engel olmadığını söyledi.

Başbakanlık merkez binadaki görüşmenin ardından HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken basın açıklaması yaptı. Heyet adına konuşan İdris Baluken, "Bugün Yalçın Akdoğan ile İmralı heyeti olarak bir saate yakın bir görüşme gerçekleştirdik. Görüşmenin verimli geçtiğini söyleyebiliriz. Geçtiğimiz hafta yetkililerle yaptığımız görüşme çerçevesini tekrar değerlendirdik. Bugünkü görüşmede de süreç devam ettiği sürece her şart altında diyalog kanallarının açık tutulması, çözüm sürecinin zorlandığı dönemlerde diyalog kanallarının daha fazla işletilmesi ile ilgili karşılıklı görüş alışverişi oldu. Bu temelde de bu görüşmelerin devam etmesi hem nitelik olarak hem de gelinen aşama olarak çözüm sürecini rahatlatacak, sorun alanlarını giderecek, belli noktalara temas edilmesi hususunda bu toplantıda bir görüş birliğine vardık." dedi.

Toplantıda genel olarak müzakere sürecinin hızlandırılması ve hızla sonuca ulaştırılması açısından gerek kullanılan dil açısından ve gerekse ortaya konulan politikalar açısından daha yapıcı bir tutumla bu çalışmaların devam ettirilmesi konusunda önemli tespitler yapıldığını söyleyen Baluken, "Bu hafta hükümet yetkilileri ile çözüm kurulu yetkilileri ile görüşmelerimiz devam edecek. Bazı pratik konuları daha detaylı şekilde ele alma şansımız olacak. Yaptığımız bu görüşmelerden sonra da heyetimizin İmralı Adası'nda Sayın Öcalan ile görüşmek üzere kısa bir süre içerisinde de bu toplantıyı gerçekleştirmek üzere gitmesiyle ilgili bazı beklentileri yine paylaştık. Onlar da gerek bu görüşmenin çerçevesi ve gerekse de İmralı ziyareti ile ilgili konularda karşılıklı olarak ifade edilen çerçeveyi önemsediklerini ve bu doğrultuda kendi değerlendirmelerini yapacaklarını bizlere ifade ettiler." ifadelerini kullandı.

'MAHKUMLARIN İMRALI'YA GİTMESİ KONUSUNDA ENGEL YOK'

Ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Baluken'e İmralı ziyaretinin tarihi ve görüşmede İmralı'ya yeni mahkumların gönderilmesi konusu soruldu. Baluken, "Gidiş takvimiyle ilgili net bir gün belirtemiyoruz. Bizim de burada hala yapmayı planladığımız görüşmeler devam ediyor. Hükümetle bu yapılan görüşmelerde muhtemeldir ki kendisi açısından bazı değerlendirmeleri yapacak, bazı toplantıları planlayacaklar. Görüşme takvimi bittikten sonra İmralı’ya gidiş yönünde herhangi bir engel yok. En kısa zaman içerisinde heyetimizin İmralı Adası'na gitmesi bekleniyor. Diğer konularla ilgili de şu anda bir sorun görünmüyor. Heyetimizin genişleyerek İmralı Adası'na gitmesi ve İmralı Adası'nda toplantıları gerçekleştirerek kamuoyunu bilgilendirmesi konusunda şu anda herhangi bir engel yok." dedi.

İmralı'ya daha geniş bir heyetle mi gidileceği sorulan Baluken, "Bütün bunları konuşuyoruz. Şunu rahatlıkla ifade edebiliriz; heyetimizin genişlemesi ile müzakere koşullarının rahatlaması ile ilgili hükümet kanadında bize ifade edilen herhangi bir çekince yoktur. Biz de bunu son derece değerli, kıymetli buluyoruz. Önümüzdeki günlerde yapacağımız görüşmelerde detaylar netleşirse sizlerle paylaşırız." şeklinde konuştu.

Baluken, başka bir soru üzerine de görüşmelerin "kesintisiz olarak devam edeceğini" dile getirdi. Baluken, görüşülen pratik konuları ise "Sürecin ilerlemesi, süreçle ilgili nitelikleri müzakerelerin başlaması konularıdır. Bunlarla ilgili hem heyetimizin hem hükümet kanadının yaptığı hazırlıklar var. Bunları daha detaylı olarak paylaşmak üzere bir araya geleceğiz." diye açıkladı.

HÜKÜMETİN İZLEME KOMİTESİ TEKLİFİ


Hükümetin izleme komitesi teklifi konusunda ise Baluken, "İzleme heyetiyle ilgili tabi yine fikir alışverişimiz oldu. Bu konuda aramızda herhangi bir çelişki yok. Biz bir izleme heyetinin üçüncü bir göz olarak bir an önce görev almasını çok olumlu buluyoruz. Türkiye’de de bu işi layıkıyla yapacak, sürece katkı sunacak, tarafsız bir şekilde kalıcı barışı hedefleyecek çok değerli insanlarımız var; aydınlar, akademisyenler, yazarlar, kanaat önderleri var. Bunları istişare ediyoruz. Aramızda görüş ayrılığı yok." değerlendirmesinde bulundu.

SİLAH BIRAKMA ÇAĞRISI

Öcalan'ın mart ayında silahların tamamen bırakılması yönünde bir çağrı yapacağı haberleri sorulan Baluken, "Süreçle görüşülen konu başlıklarından biridir tabi. Ancak olayı salt o başlık üzerinde değerlendirmek çok doğru olmaz. Hepimizin şu anda bütün çabası gerekli olan müzakere koşullarına bir an önce girilmesi ve müzakere sürecinin hızlandırılmasıdır. Tabi süreç müzakere aşamasında hızlanmış şekilde devam ederse bütün konu başlıkları bu çerçevede değerlendirilir." demekle yetindi.

Baluken, genişleyecek heyette yer alacak isimlerle ilgili olarak "İsimler konusunda şu anda bir şey ifade etmiyoruz. Dediğim gibi önümüzdeki görüşmelerde daha somut kararlar olursa sizinle paylaşırız." diye kaydetti.

ÖCALAN'IN SERBEST KALMASI

Öcalan'ın serbest bırakılmasının müzakerelerde bir başlık olup olmadığı sorulan Baluken, net bir cevap vermekten kaçındı: "Şu anda yapmış olduğumuz görüşmede daha çok tıkanan diyalog kanallarını açma, var olan sorun alanlarını giderme üzerine bir görüşme gerçekleştirdik. Biz tabii ki bu sürecin bir an önce hızlandırılarak kalıcı barışa doğru gitmesi gerektiğini düşünüyoruz. Yeri ve zamanı gelince mevcut konularda sizleri bilgilendireceğiz. Bugünkü toplantımızın ana teması daha çok diyalog kanallarını açmak ve müzakere sürecini hızlandırmak üzerine şekillendi." CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri