Hazırlıklar tamam

Selçuk Üniversitesi Mevlâna Araştırmaları Enstitüsü, 7-17 Aralık 2014 tarihleri arasında düzenlenecek Hz. Mevlâna’nın 741. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Etkinlikleri çerçevesinde dört farklı etkinliğe ev sahipliği yapacak

Etkinlikler çerçevesinde ‘Genç Gönüllerde Hz. Mevlâna’ konferansları, ‘Tasavvuf Kültüründe Hz. Mevlâna’ paneli, ‘Mevlâna ve Mevlevilik Konferansı’ ve bu yıl beşincisi düzenlenecek olan “Gönlümüzdeki Mevlâna Söyleşileri” gerçekleştirilecek. Anma etkinliklerinde tüm hazırlıkların büyük bir titizlikle tamamlandığını belirten Mevlana Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Nuri Şimşekler, Türkiye hatta tüm dünya için önemli olan büyük gönül insanı Hz. Mevlâna anma etkinliklerine Selçuk Üniversitesi olarak katkı sağlamalarının büyük bir görev ve sorumluluk olduğunu ifade etti. Şimşekler, “Her yıl olduğu gibi bu yıl da dört ana başlıkta toplam sekiz programla anma etkinliklerine katkı sağlamaya çalışacağız. Düzenlediğimiz etkinliklere mümkün olduğunca farklı isimleri ve konuları dahil ederek Hz. Mevlâna ve Mevlevîlik Kültürünü detaylı bir şekilde yansıtmaya çalışıyoruz. Ayrıca 2 yıldır aldığımız yüksek lisans öğrencilerimizin belli bir mesafe kaydetmesiyle onların da konferanslar vermesinin önünü açıp ve böylelikle staj yapmalarını sağlıyoruz” dedi.

PROGRAMLARA HERKES DAVETLİ

Rektör Prof. Dr. Hakkı Gökbel ise 1985 yılından bu yana Mevlana’yı Anma Ekinlikleri’ne aralıksız katkı sağlayan Selçuk Üniversitesi’nin bu alanda büyük gelişmeler kaydederek bilgi ve birikimini sadece Konya’da değil, Türkiye'de ve yurt dışında da paylaştığına dikkat çekti. Prof. Dr. Gökbel, “Birçok alanda olduğu gibi Hz. Mevlâna konusunda da şehre katkı sağlamak üzerimize düşen önemli ve tarihi bir görevdir. Yapılacak etkinliklerimizin faydalı olacağına inanıyor, tüm akademisyenlerimizi, öğrencilerimizi ve halkımızı programlarımıza davet ediyorum” diye konuştu.

GENÇ GÖNÜLLERDE HZ. MEVLÂNA

Bu yıl 8-9 Aralık 2014 tarihlerinde ikincisi düzenlenecek “Genç Gönüllerde Hz. Mevlana” başlıklı etkinliklerde Erbil Koru Lisesi, Merkez İmam Hatip Lisesi, Karatay İMKB Zübeyde Hanım Kız Meslek ve Meram Anadolu Lisesi öğrencilerine yönelik konferanslar verilecek. Enstitünün Mevlâna ve Mevlevilik Araştırmaları Ana Bilim Dalında eğitim gören Yüksek Lisans programı öğrencileri tarafından verilecek konferanslarda Hz. Mevlâna ve mesajları anlatılacak. Konferanslarda öğrencilerin Hz. Mevlâna’yı doğru bir şekilde anlaması amacıyla sunumlar gerçekleştirilecek.

TASAVVUF KÜLTÜRÜNDE HZ. MEVLÂNA PANELİ

Etkinlikler kapsamında Enstitü tarafından Tasavvuf Kültüründe Hz. Mevlana Paneli düzenlenecek. Başkanlığını Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Sevgi’nin yapacağı panelde, Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Aşkar, Süleyman Demirel Üniversitesi’nden Ayşe Sıdıka Oktay, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nden F. Asiye Şenat ve Dr. Yakup Şafak dinleyicilerle buluşacak. Panelde Hz. Mevlâna’nın düşüncesinin ayrılmaz bir parçası olan İslâm tasavvufunun Hz. Mevlâna’ya etkisi konuşulacak.

MEVLÂNA VE MEVLEVÎLİK KONFERANSLARI

Geçen yıl ilki düzenlenen ve ilgi uyandıran “Mevlana ve Mevlevilik Konferansları” bu yıl Selçuk Üniversitesi Beyşehir Ali Akkanat İşletme Fakültesi’nde gerçekleştirilecek. Konferansta Prof. Dr. Adnan Karaismailoğlu ‘Mevlâna ve Düşünce Dünyası’ başlıklı konuşmasıyla öğretim üyeleri, öğrenciler ve Beyşehir halkına sunumunu gerçekleştirecek. Mevlâna ve Mevlevilik Konferansları dahilinde Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı Ergin Ergül’ün konuşmacı olarak katılacağı ‘İnsan Hakları ve Hz. Mevlâna’ konferansı gerçekleştirilecek. Hukuk Fakültesi Konferans Salonunda düzenlenecek konferansta Müsteşar Yardımcısı Ergül, Hz. Mevlâna ve İnsan Hakları konusunda yazdığı kitap ve makalelerinden yola çıkarak insan hakları ile ilgili yaşanan sıkıntılar ve bu konulara Hz. Mevlâna’nın bakış açısını değerlendirecek.

GÖNLÜMÜZDEKİ MEVLÂNA SÖYLEŞİLERİ

Geleneksel olarak beş yıldır aralıksız sürdürülen “Gönlümüzdeki Mevlana Söyleşilerine” bu yıl farklı mesleklerden dört konuk katılıyor. Selçuk Üniversitesi’nde görev yapan Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Behlül Altunkeser (Kardiyolog-Mûsıkîşinâs), Yrd. Doç. Dr. Fahrettin Acar (Genel Cerrah-Neyzen), Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Alkan (Mimar-Mevlevîhâne Araştırmacısı) ve Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İlham Enveroğlu (Endüstri Ürünleri Tasarımcısı-Ressam), Hz. Mevlâna’nın hayatlarına ve mesleklerine katkılarını sohbet ortamında ifade edecek.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri