Hazine, Zarar Eden Kit'lere 3,8 Milyar Lira Ödeme Yapacak

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Hazine Müsteşarlığı bütçe sunuş konuşmasında dikkat çekici veriler paylaştı. Babacan, zarar eden Kamu İktisadi Teşebbüslerine (KİT) Hazine’den 2014 ve 2015’te 3,8...

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Hazine Müsteşarlığı bütçe sunuş konuşmasında dikkat çekici veriler paylaştı. Babacan, zarar eden Kamu İktisadi Teşebbüslerine (KİT) Hazine’den 2014 ve 2015’te 3,8 milyar lira ödeme yapılacağını söyledi. Görev zararı ödemeleri ağırlıklı olarak Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu(TKİ) ve Devlet Demiryolları'na yapılacak.

Babacan, istihdamın rasyonelleştirilmesi ve nitelikli personel ihtiyacının karşılanması amacıyla da KİT’lerin bir önceki yıl ayrılan personel sayısının tamamı kadar personel istihdam edebileceğini de açıkladı. KİT’ler yeni tesis ve işletme birimleri kurması durumunda ilave personel istihdamı yapabilecek.

Başbakan Yardımcısı Babacan, kamu özel işbirliğiyle yapılan büyük çaplı projelere verilen ve çok tartışılan Hazine garantileriyle ilgili bilgiler de verdi. Buna göre Hazine şimdiye kadar Avrasya Tüneli Projesi için 960 milyon dolar, Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu projesi için 2 milyar dolar ve Kuzey Marmara Otoyolu Projesi 3. Köprü Kesimi için yaklaşık 2,3 milyar dolar tutarında borç üstlenim anlaşması imzaladı.

ZİRAATE KATILIM BANKASI İÇİN HAZİNE'DEN 675 MİLYON TL

Babacan konuşmasında kamu sermayeli bankalar tarafından katılım bankası kurulmasına yönelik çalışmalara da değindi. Bu kapsamda BDDK hakim kurucu ortak Ziraat Bankası ile diğer kurucu ortaklar tarafından Türkiye’de 300 milyon dolar karşılığı Türk lirası sermayeli katılım bankası kurulmasına 15 Ekim’de izin verdi. Katılım Bankası kuruluş sermayesi olarak Ziraat Bankası'na Hazine tarafından sermaye artırımı şeklinde aktarılmak üzere 2015 yılı bütçesine 675 milyon TL ödenek konacak.

Babacan’ın verdiği bilgiye göre Bireysel Emeklik sistemindeki katılımcı sayısı 2014’ün 9. ayı itibariyle 4 milyon 850 bine ulaştı. Katılımcılara 1 milyar 193 milyon TL devlet katkısı ödemesi yapıldı. Babacan, 2014 yılı içinde Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde yaşanan doğal afetler sebebiyle sigortalı çiftçilere 402 milyon TL tazminat ödendiğini söyledi. Bu rakamın yıl sonunda 500 milyon TL’ye ulaşması bekleniyor.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri