Hazine Borç Üstlenim Mekanizmasını Devreye Sokuyor; Limit 3 Milyar Dolar

Kamu-Özel İşbirliği projelerinde, özel sektörün sözleşmeyi feshetmesi halinde, yatırım için kullanılan ancak geri ödenmemiş kredi tutarının Hazine Müsteşarlığı tarafından üstlenilecek limit 3 milyar dolar olarak belirlendi.

Kamu-Özel İşbirliği projelerinde, özel sektörün sözleşmeyi feshetmesi halinde, yatırım için kullanılan ancak geri ödenmemiş kredi tutarının Hazine Müsteşarlığı tarafından üstlenilecek limit 3 milyar dolar olarak belirlendi. Ancak, borç üstlenim mekanizmasının yürürlüğe girmesiyle, ihale ilanına çıkmış olan projeler bu limitten muaf tutulacak. Bu nedenle İzmit Körfez Geçişi dahil Gebze-İzmir Otoyolu Projesi, 3. Köprü dahil Kuzey Marmara Otoyolu Projesi söz konusu limite dahil edilmeyecek.

Borç Üstlenimi ‘Kamu-Özel İşbirliği Projelerinde’ idare ile görevli şirket arasında imzalanan Uygulama Sözleşmesi’nin süresinden önce feshedilerek tesisin ilgili idare tarafından devralınması halinde uygulanıyor. Bu durumda anlaşmalarda öngörülen şartlar doğrultusunda görevli şirket tarafından yatırım için kullanılan ve halihazırda geri ödenmemiş kredi tutarının Hazine Müsteşarlığı tarafından üstlenilmesi öngörüldü.

Hazine yetkilileri, söz konusu ‘Borç Üstlenimi’ mekanizmasının hazine garantisi sisteminden farklı olduğunu kaydetti. Hazine borç üstlenim mekanizmasını şöyle duyurdu:

“Mezkur Kanunda Hazine Müsteşarlığınca bir mali yıl içinde taahhüt edilecek toplam borç üstlenimine ilişkin limitin Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu ile belirleneceği hükme bağlanmıştır. Ancak, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla ihale ilanına çıkılmış olan projeler bu limitten muaf tutulmaktadır. Bu nedenle Gebze- İzmir Otoyolu Projesi (İzmit Körfez Geçişi dahil) ve Kuzey Marmara Otoyolu Projesi (3. Köprü dahil) söz konusu limite dahil değildir. Söz konusu maddeye göre, borç üstlenim limiti uygulaması 2014 yılından itibaren başlayacak olup, taahhüt edilecek borç üstlenimi limitinin 2014 yılı için 3 milyar dolar olması planlanmaktadır. “
CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri