Hazar'ın Statüsünü Belirleyecek Toplantı Başladı

Hazar Denizi'nin hukuki statüsünün belirlenmesine dair kıyıdaş ülke temsilcilerinin 33'üncü çalışma toplantısı Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de başladı.

Hazar Denizi'nin hukuki statüsünün belirlenmesine dair kıyıdaş ülke temsilcilerinin 33'üncü çalışma toplantısı Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de başladı.

Hazar'ın statüsü ile ilgili iki gün sürecek toplantıda ev sahibi ülke sıfatıyla açılış konuşması yapan Azerbaycan Dış İşleri Bakan Yardımcısı Halef Halefov konuya ilişkin karşılıklı ve işbirliği çerçevesinde yapılacak çalışmaların bütün kıyıdaş ülkelerin menfaatine olduğunu söyledi. Halefov, Hazar'la ilgili ortak deklarasyonun hazırlanabilmesi için bazı konularda mutabık kalınmasının önemli olduğunu söyledi.

Halefov ''Gündemimizin en önemli konuları arasında Hazar'da güvenlik, taşımacılık, ekoloji ve biyolojik problemler, mineral potansiyelin ve yer altı kaynaklarının adaletli paylaşımıdır ki bu problemlerin çözüme dair kararlar üzerinde çalışacağız''dedi.

Basının görüntü almasına izin verildiği toplantıda Rusya'yı Cumhurbaşkanlık özel temsilcisi İgor Bratçik, Kazakistan'ı Dış İşleri Bakan Yardımcısı Kayrat Sarıbay, Türkmenistan'ı Özel temsilci Murat Atacanov, temsil ederken, İran'ı ise Dış İşleri Bakan Yardımcısı Muhammed Mehdi Ahundzade temsil ediyor.

YILLARDIR ÇÖZÜLEMEYEN SORUN HAZAR'IN STATÜSÜ

Hazar Denizinin çözülmesi muhtemel statü sorunu beraberinde bir çok anlaşmazlıkları da sona erdirecek. Boru hatları güzergahları, kaynakların paylaşımı, ekolojik dengeler ve jeopolitik kazanımlar statü sorununun nasıl halledilmesine bağlı olarak şekillenecek. Sovyetler Birliğinin dağılmasından sonra kıyıdaş 5 ülke problemin çözümü noktasında bir çok defa bir araya gelmesine rağmen henüz ortak bir deklarasyon imzalanmadı.



CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri