Hayrunnisa Gül: Bilgi Üreten Toplum İçin Çok Okumaya İhtiyacımız Var

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül, ülke olarak ileriye gitmek, bilgi toplumu olabilmek için okumaya çok ihtiyacımız olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül, ülke olarak ileriye gitmek, bilgi toplumu olabilmek için okumaya çok ihtiyacımız olduğunu belirtti.

    Hayrunnisa Gül'ün himayesinde gerçekleştirilen Konuşan Kitap Şenliği'nin yedinci ve sonuncusu Mersin Kongre ve Sergi Sarayı'nda gerçekleştirildi. Gül, burada yaptığı konuşmada 5 yıl önce çocuklara kitap okumayı sevdirmek ve daha çok kitap okunmasını sağlamak amacıyla yola çıktıklarını belirtti.

    Yola çıktıklarında gelişmiş ülkelerde yılda ortalama 20 kitap okunurken bu rakamın Türkiye'de 7 olduğunu ifade eden Gül, "Yapılan araştırmalar, Türkiye'de her 4 kişiden birinin okuma alışkanlığı olduğunu ve toplumumuzun yüzde 32'sinin hiç kitap okumadığını gösteriyordu. Oysa ülke olarak ileriye gitmek, bilimde, sanatta ve sporda başarılı nesiller yetiştirebilmek ve bilgi üreten bir toplum haline gelebilmek için dün olduğu gibi bugün de her şeyden çok okumaya ihtiyacımız var." diye konuştu.

    Kitabın insanın en temel ihtiyaçlarından biri olduğunu vurgulayan Hayrünnisa Gül, insanların ancak onun aracılığıyla kendini geliştirebileceğini söyledi. Öğrenmenin en ucuz ve etkili yolunun okumaktan geçtiğini anlatan Gül, kitapların da yol gösterici olduğunu vurguladı.

    Bu nedenle etkinliğe 'Konuşan Kitap Şenliği' adını vererek kitapların kendilerini anlatmasını istediklerini ifade eden Gül şöyle devam etti: "Şenlik kapsamında Şanlıurfa, Kayseri, Ordu, İzmir ve Erzurum'dan yollarımız geçti.
Seferberlik ruhuyla kitaba sahip çıkıldığını gördük. Bu da ümitlerimizi artırdı."

    Şenlikle birlikte çocukların okuma alışkanlığı kazanmasını ve bu doğrultuda çok sayıda projenin hayata geçmesini büyük bir heyecanla takip ettiklerini anlatan Gül şöyle devam etti: "Biliyorum anne, baba, öğretmen ve büyükler olarak hepimiz size sürekli kitap okumanız konusunda telkinde bulunuyoruz ve belki bazen sizi sıkıyoruz, bıktırıyoruz ama insan bu, o kadar önemli bir mesele ki belki de az bile söylüyoruz. İnsan kelimelerle düşünür. Ne kadar çok kelime bilirseniz düşünme ufkunuz o kadar genişler, zeka seviyeniz o oranda artar. Zekayı ölçen en önemli kriterlerden biri kelime hazinesidir. Okumak sadece kelime hazinenizi, bilgi dağarcığınızı geliştirmekle kalmaz, sosyal ve kültürel yönlerinizi de geliştirir, hayal dünyanızı zenginleştirir. Tarihimizi kültürümüzü kimliğimizi bizi biz yapan ve bir arada tutan değerlerimizi kitaplardan öğrenirsiniz."

    Hayrünnisa Gül konuşmasının ardından Karacaoğlan'ın Elif isimli şiirini okudu.

    Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu ise Konuşan Kitap Şenliği'nin sonuncusuna ev sahipliği yapmaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi.

    Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Metin Celal Zeynioğlu da yaptığı konuşmanın ardından Hayrünnisa Gül'e teşekkür plaketi verdi.

    Etkinlikte gazeteci Yavuz Donat, yazar İpek Ongun, yayıncı Faruk Bayrak, ressam Ahmet Yeşil ve en genç yazar olan Şefika Güney ve karikatürist Erdil Yaşaroğlu da konuşma yaparak tecrübelerini paylaştı.

    Programın sonunda katkılarından dolayı Vali Hasan Basri Güzeloğlu, Yavuz Donat, Faruk Bayrak, Ahmet Yeşil, Şefika Güney ve İpek Ongun'a Hayrunnisa Gül tarafından plaket verildi. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri