Selçuk Üniversitesi (SÜ) Rektör Adayı ve Meram Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Romatoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Recep Tunç, iki ilginç projesini açıkladı. Doksan Günde Devri Alem projeleri kapsamında ‘Para Harcamadan Hayır İşi Yapma’ ve ‘Doğal Ortamında Yaşayarak Dil Öğrenme’ projeleri hakkında bilgi veren Prof. Dr. Recep Tunç, hayırseverleri İngiltere veya Amerika’dan bina alıp bunların kullanım haklarını üniversiteye vererek dil öğrenmeye gelen akademisyenler tarafından misafirhane olarak kullanılmasını önerdi.
“Konyalı hemşerilerini Selçuklu ailesinin bir parçası olarak gören ve üniversitemizin faaliyetleri toplumumuzun gereksinimlerine yönelik olur” düşüncesinde olan bir adayım diyen Tunç, ‘Para Harcamadan Hayır İşi Yapma’ projesiyle Konyalı hayırseverlerin yaptıkları hayır işlerini amacına ulaşıp ulaşmadığını göreceğini söyledi.
Tek hedefinin Selçuk Üniversitesindeki akademisyenlerin dil sorunu çözmek olduğunu aktaran Tunç, şunları kaydetti: “Bir dil ise doğal ortamında öğrenilir. Bu amaçla Boston Amerika’nın üniversite şehri sayılabilir. İngiltere’de Londra aynı şekilde. Hayırseverlerimizden bu iki şehirden bina almalarını istiyorum. Belirli hisselerle mülkleri üzerinizde kalsın. Bu binaları akademisyenlerimiz ve birinci derece yakınlarına misafirhane olarak kullanılmak şartı ile 5 yıllığına üniversitemize devredin. 5 yılın sonunda projeyi beğenirsiniz ve ‘Yararlanamayanlar ve sıra bekleyenler varmış. Bu nedenle iki bina daha almaya karar verdik’ dersiniz. Ya da ‘Üniversite olarak bizim binaları tepe tepe kullanmışsınız. Mülk bizim değil mi? Binaları satılığa çıkardık’ dersiniz. Yani hayır işlerinizin amacına ulaşmadığını görünce binalarını satıp paralarınızı geri alabilirsiniz. Bu şekilde para harcamamış olursunuz. Bunun çok iyi bir kontrol mekanizması kuracağız.”
Bu projenin iki önemli yararının olacağını aktaran Tunç, “Bunlardan ilki kontrol mekanizmasıdır. Misafirhanelerimizi yanlış yaptığımız zaman kaybedebileceğimiz binalar şeklinde tasarlarsak, bu durum yöneticilerimize çeki düzen verecektir. Diğeri ise eğer hayırsever hayır işlerine para yatırdıklarında işler amacı dışına çıktığında, paralarını geri alma yöntemini öğrenirlerse, işte o zaman hayır işleri gerçekten amacına ulaşmış olur. Bu durum hayır işlerinin de sayını arttırır” dedi.
“Ben hatır-gönül işi yapmam” diyen Tunç, misafirhanelerde kalma süresini ise akademisyenlerle ortak bir akıl çerçevesinde oylama usul ile belirleyeceklerini kaydetti. Tunç, sayılı üniversitelerden biri olmak ve yeni model Türk Üniversitelerini dünyaya kabul ettirmek için hazırladığı doksan günde devri alem projelerinin hep birlikte, imece usulü ile gereği yapıldığı zaman gerçekleşeceğine dikkat çekti.