Haydar Aliyev Kültür Merkezi Mimarisiyle Göz Dolduruyor

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'nün sembol binalarından biri olan Haydar Aliyev Kültür Merkezi, uzay üssünü andıran farklı mimarisi ile göz dolduruyor.

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'nün sembol binalarından biri olan Haydar Aliyev Kültür Merkezi, uzay üssünü andıran farklı mimarisi ile göz dolduruyor.

Dünyaca ünlü mimar Zaha Hadid’in tasarımını yaptığı proje, modern görünümünün yanında ülkenin kültüründen de izler taşıyor. Merkez, Azerbaycan mitolojisinde Hazar’ın yükselişini ve dalgalarını mimariye yansıtıyor. 101 bin metrekare üzerine inşa edilen kültür merkezi içerisinde konferans salonu, kütüphane, medya merkezi, müze, kapalı otopark ve galeriler ile yapay bir göl bulunuyor.

Merkezin mimarı Zaha Hadid Mimarlıktan Saffet Kaya Bekiroğlu merkezi emsali yapılardan ayıran en önemli özelliğin, özgün olarak tasarlanması şeklinde ifade etti. Bekiroğlu merkezin dış yüzeyinden kapı koluna kadar adeta sıfırdan icat edildiğini, hiç bir parçasının başka bir yerde bulunmadığını dolayısıyla kendine özgü bir proje olduğunu söyledi. Kültür merkezinin Azerbaycan kültüründen izler taşımasına dikkat ettiklerini bildiren Bekiroğlu, yerel kültürü dikkate almakla birlikte eskiyi de tekrardan kaçarak çağdaş ve modern bir yapı olmasına özen gösterdiklerini sözlerine ekledi.

Mimar Bekiroğlu Türk müteahhitlerin inşaat alanında özellikle Orta Doğu ve Rusya'da önemli görevler aldığını ama bunların genel anlamda uygulamaya dönük çalışmalar olduğunu söyledi. Haydar Aliyev merkezinin ise projelendirme aşamasından uygulamaya bir Türk kafasının ürünü olduğunu, bununda Türk mimarisinin kat ettiği yolu görmek açısından son derece önemli olduğunu vurguladı. Bekiroğlu ''Biz Türk arkadaşlarla bu projede gerek tasarımcı gerek üretici gerek mühendis bir sürü farklı disiplinlerden arkadaşlarla birlikte çalıştık. Ve gördüğünüz gibi çok iddialı bir projeyi hem tasarladık hem de uyguladık. Biz bunun için çok gururluyuz ''dedi.

Görünümü ve mimari yapısı bakımından örnek gösterilen proje dünyada organik mimarinin yani dış ve iç yüzeylerin düz olmadan çift ve tek kaçışlı eğrisel malzemelerin kullanıldığı ender yapılardan biri olarak kabul ediliyor. Merkez dış kaplamasıyla da uygulaması oldukça zor bir projelerden biri olduğunu ispatlıyor. Çünkü üzerinde kullanılan kompozit hiçbir parça bir diğeriyle benzer değil. Dış kabuk 15 binden fazla sayıda ve her biri farklı ölçü, şekil ve eğrisel yüzeye sahip panellerden oluşuyor.

Merkezin en dikkat çeken mekanı 980 koltuklu oditoryum bölümü için hiç bir fedakarlıktan kaçınılmamış döşeme, duvar ve tavanlar eğrisel ahşap panellerle kaplı. Salon dünyanın en iyi sesi yansıtma ve kalitesini koruma malzemesi olan beyaz meşe kullanılarak üretilmiş.

Haydar Aliyev Merkezi ülkede gerçekleştirilen bir çok üst düzey uluslararası organizasyonlara ev sahipliği yaparken aynı zamanda şehrin simge mekanlarından biri olmuş durumda.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri