Hayata tutunmaya çalışıyorlar

Van'da yaşanan büyük depremin ardından evleri hasar gören birçok aile Konya'da Selçuklu Belediyesi tarafından Şefkat Evleri'ne yerleştirildi
Van'da yaşanan büyük depremin ardından evleri hasar gören birçok aile Konya'da Selçuklu Belediyesi tarafından Şefkat Evleri'ne yerleştirildi. Aileler, AYDER tarafından temin edilen gıda yardımları ile ayakta durmaya çalışıyor
Van'da 23 Ekim'de meydana gelen 7,2 şiddetindeki deprem Van'ı yıkmış, tüm Türkiye bu yıkımın etkisini yaşamıştı. Deprem bölgesinde yaşayanların sıkıntılarının giderilmesi noktasında Türkiye genelinde başlatılan yardım kampanyaları ile depremzedelerin ihtiyaçları giderilmeye çalışılırken, bazı depremzedeler de Türkiye'nin dört bir yanına gönderilmişti. Depremden etkilenen ailelerden bir kısmı da AYDER'in yardımlarıyla Konya'ya gelerek Selçuklu Belediyesi'nin Şefkat Evleri'ne sığında. Hocacihan Hanaybaşı Mahallesi'nde bulunan evlerde AYDER tarafından yapılan yardımlarla ayakta durmaya çalışan depremzedelerden bazıları Konya'da imkanlar dahilinde kendilerine yeni bir hayat kurmaya çalışırken, bazıları da memleketleri olan Van'a geri dönmeyi düşünüyor. Depremzede ailelerin en büyük sıkıntısı ise bir iş sahibi olamamaları, aylık az da olsa bir gelirlerinin olmaması, buna rağmen hiçbir yetkilinin kendilerini ziyaret edip hallerini sormaması.
DEPREMZEDELERE AYDER SAHİP ÇIKTI
Konya'ya gelen depremzedelerden Zakir Kuşay (30) depremin psikolojik etkilerini halen üzerilerinden atamadıklarını, eşinin Konya'da psikolojik tedavi gördüğünü, yalnız başına evde kalamadığını söyledi. Konya'ya büyük umutlarla geldiklerini ve Konya'da yeniden hayata tutunmak istediklerini dile getiren Zakir Kuşay, "İlk deprem anında kayınbiraderimin düğünü vardı. Arabaydık. Bir anda arabanın yalpalandığını gördük, LPG tankının patlayacağını sanıp aşağı indik. İndiğimde bacaların çöktüğünü, duvarların yıkıldığını gördüm. Bir anda büyük bir toz bulutu kaplamıştı her yeri. Sonra deprem olduğunu anladık. Deprem nedeniyle evlerimize giremiyorduk. AYDER'in yardımları ile buraya geldik. Allah AYDER'den razı olsun. Onların sayesinde Konya'da kendimizi toparlayıp, yeniden hayata tutunmaya çalışıyoruz" diye konuştu. Kendisinin Van'dayken fırıncılık yaptığını ve Konya'ya geldiğinde ise eşinin rahatsızlığı nedeniyle çalışamadığını bildiren Zakir Kuşay, "Eşimin tedavi gördüğü doktor bir süre yalnız kalmaması gerektiğini söyledi. Bu nedenle evden, eşimin yanından ayrılamıyor, çalışamıyorum. AYDER'in verdiği gıda yardımları ile ayakta durmaya çalışıyoruz. Bizi en çok üzen, yaşadığımız onca acıya rağmen hiç kimsenin gelip halimizi hatırımızı sormaması" dedi.
VAN'DAN ÇOCUKLARINI OKUTABİLMEK İÇİN GELMİŞ
Depremzedelerden Necmettin Şit (42) ise depremin ardından bütün okulların hasar gördüğünü, çocuklarının ise depremden korktukları için okula dahi gitmekten korktuklarını ifade etti. Necmettin Şit, "Ben buraya sadece çocuklarımı okutmak için geldim. Okullarımız büyük zarar gördü. 2 çocuğum lisede, 1 çocuğum üniversitede, 2 çocuğum da ilkokulda okuyor. Ben buraya geleli bir buçuk ay oldu. Şu an sadece AYDER'in gıda desteğiyle yaşıyoruz. Benim Van'da marketim vardı, yıkıldı. Oradan gelirken getirdiğim biraz param vardı. Onunla çocuklarımı okutuyordum. Şimdi o da bitti. Ben evde 8 kişi yaşıyorum. Günlük sadece ekmeğe 5 lira para ödüyorum. Çocuklarımın okula gidip gelirken kullanabilmesi için belediyeye ücretsiz el kart müracaatında bulundum. Onu da kabul etmediler. Ne yapacağımı bilmiyorum. Bize Konya'da sahip çıktılar, Allah razı olsun. Ama yeterli gelmiyor. İşimiz yok ki çalışalım. Konya'nın yardımına muhtacız" ifadelerini kullandı.
ÇALIŞACAĞIZ AMA İŞ YOK
Deprem olduğunda Bursa'da bulunduğunu fakat ailesinin depremden etkilendiğini bildiren Mehmet Dişleyen (39) de, "Ben inşaat işçisiyim. Kış döneminde olduğumuz nedeniyle inşaatlarda iş yapılmıyor. Konya'da yaşamayı düşünmüyorum. Van bizim kendi memleketimiz, kendi toprağımız. Zor olacak ama Van'a geri dönmek zorundayım. Havaların ısınmasını bekliyorum" dedi. Depremzede Ramazan Matbay ise, "Allah razı olsun bize sahip çıkıyorlar ama yeterli gelmiyor. Bu şartlarda daha ne kadar yaşayabiliriz. Aylık belli bir gelirimiz olsun, kendi ayaklarımız üzerinde durabilelim istiyoruz. Konya'da bize bu imkanlar sağlanamayacak gibi, sağlanmazsa gitmek zorundayım. Allah bir daha böyle acılar yaşatmasın" diye konuştu.
RASİM ATALAY
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri