Hayat pahalılığı sürüyor

Türk-İş 2. Bölge Temsilcisi Necati Kökat, Mutfak enflasyonu aylık yüzde 0,59 oranında geriledi

Türk-İş 2. Bölge Temsilcisi Necati Kökat, “Mutfak enflasyonu aylık yüzde 0,59 oranında geriledi. Yıllık ortalama artış ise yüzde 7,46 oranında buna göre dört kişilik ailenin açlık sınırı 919 lira, yoksulluk sınırı ise 2,995 lira oldu” dedi

 

Türk-İş tarafından, çalışanların geçim koşullarını ortaya koymak ve temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat değişikliğinin aile bütçesine yansımalarını belirlemek amacıyla her ay düzenli olarak yapılan “açlık ve yoksulluk sınırı” araştırmasının 2012 Temmuz ayı sonuçları açıklandı. Sonuçları değerlendiren  Türk-İş 2. Bölge Temsilcisi Necati Kökat, “Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 919,48 lira, gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarı (yoksulluk sınırı) ise 2 bin 995,04 lira,  olarak hesaplanmıştır. Açlık ve Yoksulluk Sınırı çalışmasında hesaplamaya temel olan gıda maddelerinin fiyatları, konfederasyonumuzca piyasadan, market ve semt pazarları sürekli ve düzenli dolaşılarak doğrudan tespit edilmektedir. Çalışma bu niteliğiyle bağımsızdır ve tüketici fiyatlarındaki artış eğilimini yansıtan öncü gösterge niteliği taşımaktadır” dedi.

“Hesaplanan yoksulluk sınırı tutarı ücret düzeyi olmayıp, haneye girmesi gereken gelir toplamını ifade etmektedir” diyen Kökat, şunları kaydetti: “Ülkemizde çalışan sayısının ülke nüfusuna göre düşük olması, özellikle kadınların işgücüne katılımının yetersizliği, hanede başka gelir getirici faaliyetlerin yokluğu gibi nedenlerle, genellikle tek çalışan tarafından elde edilen ücret geliri yapılması gereken zorunlu harcamaları karşılayamamaktadır.  Hanede yaşanan yoksulluğun kısmen bile olsa giderilebilmesi için tek gelir kaynağı ücret üzerindeki baskı daha da artmaktadır. Özellikle gıda fiyatlarının artmaması aile bütçesi içinde önemli yeri oluşturan mutfak harcamasını rahatlatırken, tüketici endeksinde gıda harcamasının göreli ağırlığı nedeniyle enflasyon hesaplamasına da olumlu yansımaktadır. Ancak ramazan ayında mutfak harcamasında artış olmamasına karşın elde edilen gelirin ailenin zorunlu ihtiyaçları karşısında yetersiz olması hayat pahalılığı etkisinin sürmesine neden olmaktadır.”

Geçtiğimiz aya göre Temmuz’da aylık gıda harcaması yaklaşık 5 lira gerilerken son bir yılda mutfağa gelen ek yükün 46 lira olduğunu aktaran Kökat, “Ailenin yaşama maliyeti ise bir önceki yıla göre 151 lira artmıştır. Önceki yılın aynı döneminde açlık sınırı 873 lira ve yoksulluk sınırı 2.844 lira olarak hesaplanmıştı. Temmuz 2012 itibariyle mutfak enflasyonu aylık 0,59 oranında gerilerken, son oniki ayda değişim oranı yüzde 5,31 olmuştur. Aşağıdaki grafikten de görüleceği üzere, Türk-İş ve TÜİK gıda endeksinde değişimin yönü benzer ve eş zamanlıdır.  Türk-İş’in verileri temel alındığında Temmuz 2012 ayı itibariyle mutfak enflasyonundaki değişim şöyle olmuştur: Dört kişilik bir ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 0,59 oranında geriledi. Yılın ilk yedi ayında artış oranı yüzde -2,22 oldu. Gıda enflasyonunda 12 ay itibariyle artış oranı yüzde 5,31 oranında gerçekleşti. Yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 7,46 olarak hesaplandı” dedi.

HABER MERKEZİ

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri