Hayat öksürüğü sizi kurtarabilir

Eve yorgun geldiniz, bir yere uzanıp dinlenmek istiyorsunuz. Birden göğsünüzde çok şiddetli ve yayılan bir ağrının başladığını hissettiniz.

Kalp krizi mi geçiriyorsunuz yoksa? İşte bu durumda uzmanlar, derin nefes alıp kuvvetlice öksürülmesini öneriyor. 
Konya Vakıf Hastanesi Acil Tıp Uzmanı Dr. Ertan Bakoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, çoğu kişinin, yalnız yakalandığı kalp krizine karşı ne yapacağını bilmediğine işaret etti. 
Hareketli bir günün ardından günün yorgunluğunu atmak için eve gelindiğinde ve evde kimsenin olmadığı anda kalp krizinin yakalayabileceğine dikkati çeken Bakoğlu, bu durumun belirtilerini şöyle tanımladı: 
''Yorgun eve gelip kanepeye uzanıp rahatlamak istiyorsunuz. Birden göğsünüzde çok şiddetli, korkunç bir ağrının başladığını hissettiniz. Göğsünüz yanıyor, sıkışıyor, nefes almakta zorlandığınızı hissediyorsunuz. Ağrı kollarınıza, çenenize ve karnınıza yayılıyor. Kollarınızı kaldıracak gücünüz kalmadı. Tüm vücudunuzdan soğuk bir ter boşaldı. Giysileriniz sırılsıklam oldu. Kendinizi çok kötü hissediyorsunuz. Kalp atışlarınızın düzensizleştiğini fark ediyorsunuz. Muhtemelen kalp krizi geçiriyorsunuz.'' 
''10 SANİYE ZAMANINIZ VAR''- 
Bakoğlu, kalp atışları düzensizleşen, kendini bayılacakmış gibi hisseden kalp krizi geçiren birinin bilincini kaybetmeden önce 10 saniye kadar zamanı olduğunu vurgulayarak, yapılması gerekenleri şöyle anlattı: 
''Yalnız başınıza kalp krizi geçirdiğinizde ne yapacaksınız? Bu durumda paniğe kapılmayın. Sakin olmaya çalışın. Derin bir nefes alıp kuvvetlice öksürmeye başlayın. Öksürükleriniz derin olsun ve uzun sürsün. Sanki göğsünüze birikmiş balgamı söküyormuş gibi. İki saniyede bir derin nefes alıp şiddetlice öksürüğe, yardım gelinceye ya da kalp atışlarınız düzelinceye kadar devam edin. Öksürük sayısı dakikada 30 civarında olmalı. Bu şekilde öksürmeye devam etmeniz, yardımın erişimi için gerekli olan altın zaman dilimleri kazanmanızı sağlayacaktır.'' 
Derin nefes alındığında akciğerlerin hava ile dolacağını belirten Bakoğlu, göğüs içi basıncının artacağını bildirdi. Bakoğlu, öksürükle oluşan göğüs içi basınç artışının kalp masajı ile benzer etkilere sahip olduğunu, bu basınç artışının, göğüs içinde bulunan damar yatağının basıncını artırarak sistemik dolaşımın sürdürülmesini sağlayacağını kaydetti. 
Bakoğlu, bu durumun aort ve koroner arterlerdeki tansiyonu yükselteceğini ve kalbin kanlanmasını artırarak, kalbin normal ritme dönmesini kolaylaştıracağını dile getirdi.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri