Havzalı Marangozdan Yeni Karakovan

Samsun’da marangozluk yapan Sinan Uygun, uzun yıllar çalışarak ürettiği, kaliteli bal üretiminde dünya çapında favori olacağı yönünde iddialı olduğu yeni kovanı görücüye çıkaracak.Havza İlçesi Küçük Sanayi Sitesi’nde ustalık...

Samsun’da marangozluk yapan Sinan Uygun, uzun yıllar çalışarak ürettiği, kaliteli bal üretiminde dünya çapında favori olacağı yönünde iddialı olduğu yeni kovanı görücüye çıkaracak.

Havza İlçesi Küçük Sanayi Sitesi’nde ustalık yapan Uygun, KOVANSAN adını verdiği kovanı, alanında uzman kişilerin fikirlerinden de faydalanarak yaptığını söyledi. Dört yıl süren zahmetli çalışmalar sonucunda ürettiği kovanın arıcılık sektörüne farklılık kazandıracağını kaydeden Uygun, “Bu çalışmam ile arıcılığın temelini oluşturan kovanı modern hale getirip, organik arıcılığa, organik üretime müthiş bir atılım gerçekleştirdim. Yaptığım çalışmada kovan içerisinde kasnak düzenlerini kontrol edilebilir, bakımı rahatlıkla yapılabilir hale getirdim.” dedi.

Yeni ürettiği kovanın özelliklerinden bahseden Uygun, şunları ifade etti: “Kovanın diğer kovanlara göre artı özelliklerinden birisi de kapağının açılıp arı transferinin rahatlıkla yapılabilmesidir. Kara kovanda arı transferinin mümkün olmaması, bu kovan sayesinde arı transferinin rahatlıkla yapılması, arıcılıkta bölünebilme metotlarının olmaması, bu kovanda bölünebilir olması, açıkçası fenni kovanın kara kovana uyarlanmışıdır. Diğer özellikleri de sıralayacak olursak, ilaçlama son derece kolay yapılmaktadır. Ana arı kontrolü de kolay yapılır. Kovan kapağı açılarak kovan içerisindeki tüm kasnaklar göz önünde olduğu için ana arı vardı veya yoktu, ana arının durumu neydi, kovan içerisinde hastalık var mı bu tür sorunları ortadan kaldıran bir özellikte standartları da iç havalandırması ve hacmiyle tamamen göz doldurmaktadır.”

Uygun, ürettiği kovanı Muğla’nın Fethiye ilçesinde 5-9 Kasım 2014 tarihleri arasında 4’üncüsü düzenlenecek olan ‘Uluslararası Muğla Arıcılık, Çam Balı ve 20. Apislavia Kongresi’nde tanıtacağını söyledi. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri