Havza Kaplıcalarında 605 Metrede 55 Derecelik Sıcak Su Kaynağı Bulundu

Samsun’un Havza ilçesinde yaklaşık bir aydır süren sondaj çalışmaları neticesinde, 605 metre derinlikten 55 derece sıcaklığında sıcak su çıktı. Havza Belediyesi tarafından, iki kuyudan birinin ekonomik ömrünü doldurması nedeniyle İmaret...

Samsun’un Havza ilçesinde yaklaşık bir aydır süren sondaj çalışmaları neticesinde, 605 metre derinlikten 55 derece sıcaklığında sıcak su çıktı. Havza Belediyesi tarafından, iki kuyudan birinin ekonomik ömrünü doldurması nedeniyle İmaret Mahallesi Kaplıcalar mevkiinde başlanan termal su sondaj çalışmaları neticesinde iki kuyu ile saniyede 25 litrelik sıcak suya ulaşıldı.

Havza Belediye Başkanı Murat İkiz yaptığı açıklamada, bir iki ay öncesinde başlanan çalışmalar sonunda sıcak suya kavuştuklarını ifade etti. Sıcak suyun çıkartılmasında 605 metreye kadar inildiğin belirten İkiz, "Çalışmada 460 metrede borulama yapıldı. Bu kuyunun en büyük özelliği diğer kuyulara nazaran 460 metre derinlik ve çapının 30 santimetre olmasıdır. Diğer kuyularımızın 150 metre kadar pompa indiğiden dolayı yeni açılan kuyu derinlik ve çapı doğrultusunda önem taşıyor. Kuyunun maliyeti ortalama 500-600 bin maliyeti oldu ve özel bir şirket tarafından açıldı. 2004 yılından bu zamana kadar açılan 4 kuyudan ikisinde su çıktı, ikisinde çıkmadı. 2005 ve 2014 yılında açtığımız kuyulardan verim alabildik." dedi.

“KAYNAK SU SONDAJ ÇALIŞMAMIZ HER GEÇEN GÜN ARTACAK”

Önümüzdeki dönemlerde kuyu açılması çalışmalarının devam edeceğini ifade eden Başkan İkiz, "Her sene daha değişik bölgelerde çalışmalar yapılıp. Bekdigin, Ilıca, Kocapınar tarafında sular çıkarıp Havzamıza kazandıracağız. 55 derece sıcaklıkta olan bu sondaj suyu, kuyumuzda saniyede 15 litre su çıkmış olup, ilçemiz için çok önem taşıyan bir çalışması olmuştur. Eski kuyulardan birinin ömrü bitti, bu kuyunun ömrü ortalama 20 yıl kadar sürmüştür. Yeni çalışmamız esnasında bu kuyumuzu bulduk ve Havzamıza kazandırdık. İki kuyunun ortak verdiği su miktarı saniyede 25 litre akmaktadır." diye konuştu.

Sondaj çalışma operatörü Sadık Arslan da "Sondaj çalışma süremiz toplamda bir ay kadar sürdü. Ortalama 605 metrede dibe girerek sıcak su kaynağını bulduk. Saniyede 15 litre çıkan bu suyun şu andaki ısısı 55 derece olarak hesaplandı, mutluyuz, Havzamıza hayırlı olsun." dileklerinde bulundu.

Her sene Havza kaplıcalarını ziyarete geldiğini belirten Sevim Erkan isimli vatandaş ise şunları ifade etti: "Sağlığımı burada buluyorum, Havza sıcak sularına güveniyorum, 70 yaşındayım sağlıklı bir yaşam için kaplıca sularında şifa buluyorum."

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri