Havva Hanım son yolculuğuna uğurlandı

Hz. Mevlana hayranı olan ve Müslüman olduktan sonra Havva adını alan ünlü Fransız profesör Eva De Vitray Meyerovitchin cenazesi, vasiyeti üzerine ölümünden 10 yıl sonra getirildiği Konyada toprağa verildi.

‘Beni öldükten sonra Mevlana’nın gölgesine defnedin’ vasiyeti üzerine, Büyükşehir Belediyesi’nin girişimleri sonucu yazarın cenazesi Mevlana’nın 735. Vuslat Törenlerinin son günü olan Şeb-i Arus’ta toprağa verildi.

Profesör Meyerovitch’in Sultan Selim Camii’nde kılınan cenaze namazına Vali Osman Aydın, büyükşehir ve merkez ilçe belediye başkanları, AKP Konya Milletvekilleri, Fransız Müslümanlar ve çok sayıda vatandaş katıldı. Meyerovitch’in cenazesi daha sonra, omuzlarda Mevlana Müzesi’nin yanından geçirilerek Üçler Mezarlığı’nda dualarla son yolculuğuna uğurlandı.

Hatıraları ile yad edildi

Mesnevi’yi okuduktan sonra İslam dinini seçip Havva adını alan, Fransız yazar Profesör Eva de Vitray Meyerovitch, dostlarının katıldığı “Hatıralarla Havva Hanım” isimli programla anıldı.


Mevlana Kültür Merkezi Sultan Veled Salonu’ndaki anma programına Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Selçuk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Abdullah Öztürk, eski bakanlardan Agah Oktay Güner, Meyerovitch’in yakın dostları ve öğrencileri katıldı.
Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Eva de Vitray Meyerovitch’in Konya’da Mevlana’nın gölgesine defnedilmesinin çok anlamlı olduğunu belirterek, gönülden dilemenin ve sevginin önünde hiçbir engelin duramadığını kaydetti. Konya’da yıllar sonra bile olsa büyük bir buluşmanın gerçekleştiğine dikkat çeken Akyürek, “17 Aralık günü hem Şeb-i Arus töreni gerçekleşecek, hem de Havva Hanımın Konya ili buluşmasını gerçekleşecek. Eva Hanımın Fransızca’ya çevirdiği Mesnevi’nin basımını yapmaktan mutluluk duyuyoruz. Kendisini sevgi ve saygıyla anıyor; geride bıraktığı eserler, yetiştirdiği öğrenciler nedeniyle teşekkür ediyorum” dedi.
Eva de Vitray Meyerovitch’in manevi oğlu Selçuk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Abdullah Öztürk de, Meyerovitch’in hayranlıkla başlayan ve Mevlana’yı anlayıp hikmetle sonuçlanan hayatının örneklerle dolu olduğunu ifade etti. Öztürk, “Birlikte İslam’ı yaşadığı, Mevlana aşkıyla yanan öğrencileri ve dostları ile bugün onu anıyoruz. Büyükşehir Belediyemiz Mesnevi’yi dünya dillerine çevirmek için çalışma başlattığında, Havva Hamının Fransızca’ya çevirdiği Mesnevi’nin basımını yaparak ilk arzusunu gerçekleştirdi. Diğer arzusu olan Mevlana’nın gölgesine gömülmesi de gerçek oluyor” diye konuştu.
Anma programına katılan Eva de Vitray Meyerovitch’in yakın dostları Bekhta Betoule Lambiotte, Amina Hassan, Mahmoud Abdelselam Azab, Collette Nour Brahy ve Yıldız Ay, Eva de Vitray Meyerovitch ile ilgili hatırlarını anlatırken oldukça duygulandılar. Sema gösterisi ile aynı anda başlayan programa Eva de Vitray Meyerovitch’in sevenleri yoğun ilgi gösterdi.

ALİ SAİT ÖGE

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri