Havaya bakmadan benzin almayın!

Hava sıcaklığı 15 derecenin altına düştüğü durumlarda akaryakıt bayileri satıştan zarar ediyor.

Kış aylarında akaryakıt almadan önce bir kez daha düşünmek gerekiyor. Hava sıcaklığı 15 derecenin altına indiğinde akaryakıt miktarında çekilme oluyor. Isınan havada akaryakıtın miktarı artarken soğuk havada yoğunlaşma sebebiyle akaryakıt eksiliyor.

Habertürk gazetesinden Hacer Gemici, bugünkü köşe yazısında hem vatandaşı hem de akaryakıt bayilerini mağdur eden hava sıcaklığına bağlı akaryakıt alışverişini kaleme aldı.

BENZİN ALIRKEN GÖZÜNÜZ POMPADA OLSUN

EPDK ise akaryakır bayilerinin mağduriyetini gidermek için Enerji Bakanlığı ile görüşmelere başladı.

TABGİS’in çalışmasına göre 10 derecede bayinin aylık kaybı bin 600 lirayı buluyor. Hava sıcaklığı 5 dereceye indiğinde ise bu kayıp 3 bin 200 liralara varıyor. TABGİS’in hesabına göre standart olarak kabul edilen 15 derecenin 10 derece altına inildiğinde motorinde yüzde 1’lik azalma oluyor. Baştan dediğim gibi Antalya, Adana, İzmir gibi hava sıcaklığının yıl genelinde 15 derecenin üstünde olan yerlerde çalışan bayiler ise bu sırada zarar değil kâr yazıyor.

SİZE PARA ONA HAVA BASILIYOR

Motorin belli bir sıcaklıkta genleştiği için hava sıcaklığı 25 derece iken 3 bin 249, 30 derece iken ise 4 bin 461 liralık fazladan yakıt satmış oluyorlar. Akdeniz’de yaşıyorsanız ölçümden kaçan bir bayinin pompasından size ‘hava’ ona para basılıyor olabilir. Sürekli aynı şartların devam ettiğini varsayarsak bu kayıp yılda 80-100 lirayı bulabilir. Bu nedenle siz siz olun benzin ve motorin alırken her ihtimale karşı günün en soğuk saatlerini tercih edin.
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri