Havalar soğudu termiyeye ilgi arttı

Bazı vatandaşlar şifayı termiyede arıyor. Kış aylarında bilenlerin sofralardan eksik etmediği termiye tezgahlarda yoğun seviyede satılıyor.

Bazı vatandaşlar şifayı termiyede arıyor. Kış aylarında bilenlerin sofralardan eksik etmediği termiye tezgahlarda yoğun seviyede satılıyor. Havaların soğumasıyla birlikte hastalıklar da kendini göstermeye başladı. Bazı bitkiler hastalıklara karşı iyi geliyor. Bu ürünlerden bir tanesi de termiye. Bir çok hastalığa iyi gelen termiye, tam bir vitamin deposu olarak biliniyor. Bazı vatandaşlar şifayı termiyede arıyor. Kış aylarında bilenlerin sofralardan eksik etmediği termiye tezgahlarda yoğun seviyede satılıyor. Bilmeyenlerin merak edip aldığı, bilenlerin ise tadından vazgeçemediği termiye şeker hastaları için de şifa kaynağı olarak tüketiliyor. En çok kışın tüketilen termiye, Beyşehir, Seydişehir ve Doğanhisar'da yetişiyor.

Termiyenin ismi ise bazı yörelerde farklılık gösteriyor. Yaş termiye Konya'da çok tüketiliyor. İştah açma özelliğine de sahip olan termiye nefes darlığına ve görme bozukluklarına da iyi geliyor. Termiyeye özellikle soğuk havalarda ilginin arttığını kaydeden Kadınlar Pazarı esnaflarından Mehmet Kaya “Termiye yazın yetişse de kışın talep görür. Baş ağrısına ve şeker hastalığına iyi gelir. Bitkinliğe ve yorgunluğa karşı da etkilidir. İştah açma özelliği ile kilo almak isteyenlerin başvurduğu bir meyvedir” dedi. Termiyenin Konya’nın belli yerlerinde yetiştirildiğine de vurgu yapan Kaya, “Termiye, Konya’nın kimi bölgelerinde yetişir. Özellikle Beyşehir, Seydişehir ve Doğanhisar gibi ilçeler termiyenin daha çok yetiştirildiği yerlerdir. Konya’da bilinen bir yiyecek olmasına karşın termiyenin bu bölge dışında bilindiği pek bir yer yok. Termiye normal şartlarda yazın da tüketilebilir fakat özellikle soğuk havalarda daha çok ilgi görür” şeklinde konuştu. Termiyenin şifa kaynağı olduğuna dikkat çeken Kaya, son olarak şunları kaydetti: “Vatandaş, termiyeyi şifalı gördüğü için tüketiyor. Özellikle bugün hastalıkların kendini daha fazla hissettirdiği bir dönemi yaşıyoruz. Bu anlamda bazı bitkilerin hastalıklara iyi geldiğini söyleyebiliriz. İşte termiye de bu bitkilerden biri. Tam bir şifa deposu aslında. Birçok rahatsızlığa iyi geldiği bilinir. Kadınlar Pazarı civarında termiye bulmak mümkün.”

EYYÜB KARAKUZU

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri