Havalar soğudu mest satışı arttı

Havaların soğumasıyla birlikte mest satışları da arttı. Kış aylarında genç-ihtiyar birçok kişi ayağına mest giyiyor. Dinimizce de sünnet olan mest kullanımı hem abdest almada kolaylık sağlıyor hem de kışın soğuğa karşı koruyor

Kışı rahat geçirmek isteyenler mest almak için Bedesten'e gidiyor. Soğuklarla birlikte mest satışlarında gözle görülür bir artış yaşanıyor. Mest satışlarındaki ciddi artış esnafın yüzünü güldürüyor. Mest Ustası Ziya Büyükarmutçu, Tarihi Bedesten Çarşısı'nda babasıyla birlikte mesleği icra ediyor. Mest yapımı ve satışlarıyla ilgili bilgi veren Ziya Büyükarmutçu, soğuklarla birlikte deriden yapılan mestlere talebin arttığını belirtti. Konya'da kışın çetin geçtiğini belirten Büyükarmutçu, sadece çorapla ayakların ısınmadığını ve ayakların sıcak tutulması için mest kullanılmasının önemine değindi. Büyükarmutçu, “Meste olan ilgi, soğuk hava ile birlikte gerek yaşlılar ve gerekse gençlerde artıyor. Her türlü ayağa ve numaraya özel, günlük olarak 10 ve 20 çift arasında mest dikiyorum. Bu mestlerim tabanlı, tabansız, köseleli, köselesiz, yünlü, yünsüz ve muflonlu, muflonsuz olmak üzere bir çok çeşiti var. Yaptığımız mestler uzun ömürlüdür. Yaptığımız mestler 3-5 yıl kullanılıyor. Sıcak suyun her ortamda bulunması mest kullanımını önemli ölçüde azalttı. Ayakları sıcak tutan mestin çok sayıda faydası var. Karın bölgesi ve alt kısmında ortaya çıkan hastalıklar ayaktan geliyor" dedi.

RENKLİ MESTLER İLGİ ÇEKİYOR

Aile olarak 1945'ten bu yana mest imalatı ile uğraştıklarını ifade eden Ziya Büyükarmutçu, “Sadece mest üretimi üzerine yoğunlaştık. Mestler kış sezonunda daha çok ilgi görüyor. Mest imalatında Konya söz sahibi. Daha önce sadece siyah renkli mestler üretiliyordu. Ancak bugün renk renk mestler üretiliyor. Her zevke hitap eden mestler üretiyoruz. Renkli mestler ilgi çekiyor. Mestlerde daha çok siyah ve kahverengini kullanıyoruz. Mesti daha çok yaşlılar giyiyordu. Bugün gençler de mest giymeye başladı. Mevlevilikte de önemli bir yere sahip olan mestler, semazenlerin olmazsa olmazları arasında yer alıyor" diye konuştu. Mest fiyatlarının 25 ila 50 lira arasında değiştiğini belirten Büyükarmutçu, mestlerde talep artışının esnafı sevindirdiğini söyledi. Mesleki sorunlara da vurgu yapan Büyükarmutçu, "Bu işi yapacak pek kimse kalmadı. Usta sayısı sınırlı. Okullardan çırak gelmiyor" sözlmerini kullandı.

ESNAF BAKIŞ AÇISINI DEĞİŞTİRMELİ

Bedesten'in restorasyon çalışmalarıyla güzel bir görünüme kavuştuğunu da belirten Büyükarmutçu, "Bedesten büyük bir dönüşüm yaşadı. Çarşı bir cazibe merkezi haline getirildi. Ancak esnafta bir değişim yok. Esnafımız bakış açısını değiştirmeli. Ürünlerimizde bir fiyat etiketi yok. Hala pazarlık yapılıyor. Bazı esnaflar önce müşteriye yüksek fiyat veriyor, daha sonra ısrar eden vatandaşa indirim yapıyor. Böyle olmamalı. Dürüst çalışmak gerekiyor. Her ürünün bir değeri var. Fiyat politikamızı düzenlemeliyiz" ifadelerini kullandı.

KERİM ATICI

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri