Hava kirliliği nefes aldırmıyor

Konya'nın önemli sorunları arasında yer alan hava kirliliği; kış aylarının gelmesiyle birlikte şehrin üzerine çöktü. Özellikle akşam saatlerinde Karatay ve Meram'ın belli bir bölümünde nefes alınmıyor

Konya'nın kronikleşen sorunlarından biri haline gelen hava kirliliği kış aylarının gelmesiyle birlikte kabus gibi şehrin üzerine çöktü. Özellikle akşam saatlerinde şehir merkezinde ve Karatay bölgesinde nefes almak işkence haline geliyor. Hava kirliliği sorunu sadece Konya'nın değil Türkiye'nin birçok şehrinin en önemli sorunlarının başında geliyor.

HAVASI EN KİRLİ ŞEHİRLER ARASINDAYIZ

2014 yılı sonunda yayınlanan Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) raporuna göre Türkiye'nin neredeyse tamamı zehir soluyor. Hava kirliliğinin en yüksek olduğu iller Iğdır, Batman, Afyon, Osmaniye, Gaziantep ve Siirt. 44 ilin havası her geçen gün kirlenirken Konya’da bu iller arasında yer alıyor. Özellikle kalitesiz ve kükürt oranı yüksek kömürlerin kullanımı hava kirliliğini tetikliyor.  ağışların yetersiz olması, şehrin coğrafi yapısı da hava kirliliğini artıran etkenler arasında yer alıyor. Hava kirliliği solunum yolu hastalıklarını tetiklerken, hamileler, çocuklar, yaşlıların da sağlığını tehdit ediyor, Uzmanlar ise vatandaşların hava kirliliğinin yoğun olduğu bölgelerde tedbir alarak dışarı çıkması gerektiğini vurgulayarak, “ Şal, kaşkol, atkı veya maske takarak hava kirliliğinin üzerinizdeki etkilerini azaltabilirsiniz” diyor.

KATI YAKIT VE ARAÇLAR KİRLİLİĞİ ARTIRDI

Türkiye'deki hava kirliliği bakımından Konya'nın önde gelen iller arasında yer aldığını belirten Çevre Mühendisleri, hava kirliliğinin üç şeyden oluştuğunu söyledi. Isınmadan kaynaklanan hava kirliliği, motorlu taşıtlardan çıkan egzoz gazları ve sanayi tesislerinde vasıfsız ve yüksek kükürtlü yakıtların kullanılması kirliliğin artmasında önemli etkenlerin başında geliyor.

Hava kirliliğinin sağlık açısından birçok olumsuz etkisinin olduğunu söyleyen Medova Hastanesi Kulak Burun ve Boğaz (KBB) hastalıkları bölümü doktoru Op. Dr. Erkun Tuncer, hava kirliliğinin arttığını belirtti. Kronik hastalıkları olanlara önemli tavsiyelerde bulunan Tuncer, şunları kaydetti: Evlerin havalandırılması gerekiyor. Bunun için hava kirliliğinin gün içerisinde en az olduğu saatler tercih edilmelidir. Bu saat aralığı da 11 ile 14.00 arasında değişmektedir. Gün içerisinde fiziksel aktivite yapma gerekliliği bulunanlar yine bu saat dilimini tercih etmelidir. Hava kirliliğinin yoğun olduğu akşam saatlerinde mümkünse dışarıya çıkılmamalıdır. Kronik rahatsızlıkları bulunanlar, hamileler, yaşlılar ve çocuklara hava kirliliğine karşı koruyucu önlemler aldırılmalıdır.

KİRLİLİK ÇEŞİTLİ HASTALIKLARA NEDEN OLUYOR

Hava kirliliğinin yoğun ve sürekli olduğu bölgelerde yaşayan insanlarda; öksürükten bronşite, kalp hastalıklarından kansere kadar çeşitli kronik hastalıkların ortaya çıkma riskinin de arttığını dile getiren Tuncer, Kirlilikle birlikte havadaki yabancı maddelerin çoğalması veya normalin üzerine çıkması insanları hayvanları ve diğer canlıları tehlikeye atar.  Hava kirliliği ile gözler mikroplanabilir ve tahriş kapabilir. Solunum sistemi rahatsızlıklarına, kalp hastalıklarına, virüs enfeksiyonlarına yakalanmaya ortam hazırlar ifadelerini kullandı.

EMRE ÖZGÜL merhabahaber.com

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (4)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri