Hava değişimine dikkat

Hava değişikliğinin insan sağlığını bozabileceğini belirten uzmanlar, yaşanmakta olan sonbahar dönemindeki hava değişikliğinin hem sağlığı hem de sinirlerini bozabileceğini söyledi

Hava değişikliğinin insan sağlığını bozabileceğini belirten uzmanlar, yaşanmakta olan sonbahar dönemindeki hava değişikliğinin hem sağlığı hem de sinirlerini bozabileceğini söyledi

Yaşanmakta olan sonbahar dönemindeki hava değişikliği insanların sağlığını tehdit ediyor. Uzmanlar, bu dönemlerde insanların kendilerine dikkat etmelerini öneriyor. Hava değişikliği hakkında yaşanması muhtemel hastalıklar hakkında bilgi veren Konya Özel Selçuklu Hastanesi  Dahiliye Uzmanı Dr. Hasan Tahir Canbaz, sonbahar dönemindeki hava değişikliğinin insanların sağlığını ve sinirlerini bozabileceğini belirtti. Dr. Hasan Tahir Canbaz, mevsimsel ani değişikliklerin insan sağlığını yakından ilgilendirdiğini aktararak, "Havadaki değişiklikle beraber dönemsel olarak bu zamanlarda halsizlik, kas ağrıları, uyku hali, depresif haller, sinirlilik, isteksizlik gibi şikayetler ortaya çıkabilir” dedi.

“Bahar döneminde gün içinde farklılaşabilen hava değişikliği; kapalı bir gökyüzü, yağmur, gün içinde aniden ısınan hava kişinin ruh halinin de aynı şekilde değişmesine sebep olur. Bu dönemde baş ağrısı, mide bulantısı, sabah uyanınca kusma hissi gelişebilir. Bu sebeple beslenme son derece önemlidir. Baharla birlikte gelen doğal besinler tercih edilmelidir. Yeşil yapraklı sebzeler bolca tüketilmelidir. Tahıl grubu ürünler kesinlikle ihmal edilmemelidir” diyen Dahiliye Uzmanı Dr. Canbaz, spor, egzersiz gibi aktivitelerle bu sürecin daha kolay atlatılabileceğini de ifade etti.

SALGIN HASTALIKLARA DİKKAT

 

Sonbahar döneminde salgın hastalıklarında arttığını anımsatan Dr. Canbaz, salgın hastalıklardan korunmak için de özel tedbirler alınması gerektiğini söyledi. Dahiliye Uzmanı Dr. Hasan Tahir Canbaz, salgın hastalıklardan uzak durulması için bilgilere yer verdi: "Sigara içilen ortamlardan uzak durun ve kesinlikle sigara içmeyin. Eller sık sık yıkanmalıdır. Çünkü salgın hastalıkların çoğunluğu eller vasıtasıyla bulaşır. Hasta olan kişilerden uzak durmak, yakın temasa girmemek de son derece önemlidir. Özellikle bebek ve çocuklar için bu daha da önemlidir. Metabolizmaları yetişkinlere göre daha zayıf olan çocuklar hasta olan kişilerden uzak tutulmalı, hastalık sahibinin bulunduğu odada bulundurulmamalı. Bardak, tabak, kaşık, havlu gibi araçlar hastalıkların kolay yayılmasına neden olacağından bu süreçte ayrı kullanılmasına daha çok dikkat edilmeli. Ayrıca mikroplar kısa süre içinde barındığımız yere yerleşirler, bu süre üç. dört saat olabilir. Bu yüzden gün içinde yaşam alanımızı belli aralıklarla havalandırmak ve temizlemek gerekiyor."

HAVA SICAKLIĞI HAFTA SONU YÜKSELECEK

 

Son birkaç gündür ani bir düşüşle 30 dereceden 25 dereceye kadar gerileyen hava sıcaklığı, yarın itibariyle yeniden yükseliş eğilimine girecek. Hava sıcaklığındaki düşüş özellikle geceleri etkisini daha çok gösteriyordu. Gece hava sıcaklığı 17-18 dereceye kadar düşüyordu. Meteoroloji Konya Bölge Müdürü Erol Aydın, mevsimsel geçiş sürecinde ani hava hareketlerinin normal olduğunu, bu süreçte Konya ve çevresinde yer yer yağış görülebileceğini söyledi.
Hava sıcaklığındaki beklenmedik düşüşün yarın itibariyle sonlanacağını ve hafta sonunda hava sıcaklıklarının 3-5 derece yükselmesini beklediklerini söyleyen Erol Aydın, “Bugün ve yarın hava sıcaklığı gündüz en yüksek 24, gece en düşük 14 derece olarak tahmin ediliyor. Pazar günü ise gündüz yine 24 derece dolaylarında olan hava sıcaklığının geceleyin yarı yarıya düşerek 12 dereceye kadar gerilemesi bekleniyor” diye konuştu.

Konya ve çevresinin artık yağışlı bir periyoda girmek üzere olduğunu ifade eden Erol Aydın, bugün de etkisini sürdürecek olan yağmurun yarın itibariyle etkisini kaybedeceğini bildirdi. Erol Aydın, mevsim geçiş sürecinde ani sıcaklık düşüşlerinin ve sağanak yağışların normal olduğunu söyleyerek, vatandaşları tedbirli olmaları konusunda uyardı.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri