Hatunsaray’da patates üreticileri çok dertli

Geçimlerini yıllardır patates üreterek sağlayan Meram İlçesi Hatunsaray Mahallesi çiftçileri üretim maliyetlerinin her geçen yıl artması karşısında zor günler yaşadıklarını söyledi.

Geçimlerini yıllardır patates üreterek sağlayan Meram İlçesi Hatunsaray Mahallesi çiftçileri üretim maliyetlerinin her geçen yıl artması karşısında zor günler yaşadıklarını söyledi.

Hatunsaray Mahallesinde uzun yıllardır patates üretimi yaptığını belirten Bekir Özcan, üretim yükünün büyük bölümünün kendi omuzlarında olduğunu ancak kâr payının en büyük diliminden marketlerin faydalandığını ifade etti. Özcan, “Uzun yıllardır atadan kalma tarlalarımızda patates üretimi yapıyoruz. Geçim kaynağımızın büyük bölümünü de patates üretiminden karşılıyoruz. Ancak son yıllarda ülke genelinde yaşanan sıkıntılar ve bazı ürünlerde ki aşırı fiyat artışı ne yazık ki bizi de etkilemeye başladı. Geçen yıl üretimde kullandığımız temel ihtiyaçlar ve mazot fiyatlarının artması bizleri de olumsuz etkilemeye devam ediyor. Örneğin geçen yıl mazot 7 lira civarında iken patates satışlarımız ortalama 5 lira idi. Bugün ise mazot fiyatı 30 lira sınırına dayanırken patates fiyatları tarlada 5 ile 6 lira arasında değişiyor. Girdilerin bu kadar yüksek olduğu bir dönemde satış fiyatının düşük olması karşısında daha ne kadar dayanırız bilmiyorum” dedi.

Marketlerde patates fiyatlarının yüksek olmasının kendilerinden kaynaklanmadığını söyleyen Özcan, “Tarlada 5 ile 6 liraya satılan patatesin marketteki satış fiyatı neredeyse iki katı. Bunda kazanan ise aracılar ve marketler. Ben sadece bu yıl 20 bin lira civarında işçi parası ödedim. Buna birde mazot ve diğer tarımsal ürünlerin fiyatlarını eklersek kazandığımızın yüzde 90’nın giderlere kalan yüzde onluk kısmın ise bizim geçimimize kaldığını görüyoruz. Bu kadar küçük bir kar oranının ise ihtiyaçlarımızın ne kadarını karşılayacak bilmiyorum” diye konuştu.

Geçimlerini patates tarlalarında çalışarak sağladıklarını ifade eden işçiler ise, “Bölgemizde özellikle ev hanımları patates söküm döneminde tarlada çalışıyoruz. Hem kendi bölgemizde çalışma imkanı buluyor hem ev ekonomisine katkıda bulunuyoruz. Üreticilerimiz ne kadar çok kazanırsa bizlerde o kadar fazla kazanırız. Bunun için yetkilerden tek istediğimiz çiftçilerin her alanda desteklenmesi” ifadelerini kullandılar.

HABER MERKEZİ

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri