Hastanenin Temeli Atıldı, Tartışması Bitmedi (Özel)

Muğla'da yapımı yılan hikâyesine dönen eğitim ve araştırma hastanesinin temeli, geçen pazar günü törenle atıldı. Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun temelini attığı hastanenin, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Tıp Fakültesi...

Muğla'da yapımı yılan hikâyesine dönen eğitim ve araştırma hastanesinin temeli, geçen pazar günü törenle atıldı. Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun temelini attığı hastanenin, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi'ne mi yoksa Muğla Devlet Hastanesi'ne mi bağlı olacağı tartışma konusu oldu. Yaklaşık üç yıldır süren yer tespiti sıkıntısının aşılmasıyla birlikte hastanenin kapasitesi hakkındaki farklı açıklamalar da kafa karışıklığına sebep oldu. Törende AK Parti Muğla Milletvekili Yüksel Özden'in, hastane yapımını yerel statükonun engellediğini söyleyerek, "Ağalara paşalara yer beğendiremedik." ifadeleri tartışmaları alevlendirdi.

Muğla Devlet Hastanesi, üç yıl önce MSKÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi'ne devredildi. Sağlık hizmetlerinin günün şartlarına ayak uydurması için yerel yönetimler ve siyasiler çalışma başlattı. Bu kapsamda ilk olarak 16 Aralık 2010’da dönemin AK Parti Muğla Milletvekili Mehmet Nil Hıdır, dönemin Sağlık Bakanlığı İnşaat ve Onarım Daire Başkanı Mehmet Demircioğlu ve belediye meclisiyle Muğla Tabip ve Mimarlar Odası'nın içinde bulunduğu platform üyeleriyle toplantı yapıldı. Toplantıda, yeni hastanenin mevcut yerinde yapılması kararına varıldı. Muğla Belediyesi, yeni yapılacak hastanenin yerinde yıkılıp tekrar yapılmasının teknik ve ekonomik olarak uygun olmayacağı yönünde görüş bildirdi. Bunun üzerine Düğerek Mahallesi'ndeki Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne ait araziye yapılması gündeme geldi. Sağlık Bakanlığı'nın da önerisiyle imar komisyonu raporu doğrultusunda söz konusu arazi, 1 Mart 2011 tarihinde belediye meclisinde yapılan imar değişikliğiyle kabul edildi. Sağlık Bakanlığı daha sonra hastanenin buraya yapılmasından vazgeçti. Hastanenin, yeni garaj alanına yapılması gündeme getirildi, yeni rant alanı oluşturulmak istendiği ileri sürülerek buradan da vazgeçildi. MSKÜ Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar, 7 Mart 2013’te yaptığı açıklamada hastane projesini 6 ay önce hazırladıklarını belirterek, "Üniversite olarak elimizden geleni yaptık. Hastanenin temelinin atılması için bütün çalışmaları adım adım takip ettik. Projeyi tamamlayarak bakanlığa teslim ettik. Belediye meclisi de projeyi olduğu gibi kabul etti. Hastane yapımıyla ilgili bizim görevimiz bitmiştir. Bundan sonraki süreç, bakanlığın ve siyasilerin inisiyatifindedir. Üniversitemiz bütçesinden hastanenin yanına inşa edilecek morfoloji binasının ihalesini de yaptık. 2014 yılında hastane ve morfoloji binasının bitmesini ümit ediyorduk ama Sağlık Bakanlığı tarafından ayrılan 80 milyon TL'lik ödeneğin, Van'da TOKİ tarafından yapılan konutlarda kullanıldığını öğrendik. Şu an para olmadığı için hastane yapımı söz konusu değil. Konuyu yeni Sağlık Bakanımız'a bildirdik." demişti.

Yaşanan sürecin ardından hastanenin temeli, MSKÜ Kampüsü karşısındaki 152 bin metrekarelik alanda, Orman Genel Müdürlüğü'nden 49 yıllığına kesin izin alınarak atıldı fakat nereye bağlı olacağı tartışma konusu oldu. Dönemin Başbakanı olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 3 Mart 2014'teki Muğla mitinginde 750 yatak kapasiteli hastane yapılacağını söylemişti. İl Sağlık Müdürlüğü 475 yataklı derken gazetelere 500 yatak kapasiteli olacağı yansıdı. Törende konuşan Milletvekili Özden, hastanenin yapılacağı alan konusundaki tartışmalar sebebiyle beş yıl kaybedildiğini belirterek, "Ağalara paşalara yer beğendiremedik. Burası hastanenin yeri konusunda beşinci nokta. Yok efendim oraya olmaz, buraya yaptırmayız diyerek beş yıl kaybettik. Burası, 'Bizden izin alacaksınız, bizim istediğimiz yere hastane yapacaksınız.' diyenlerin pes ettiği bir yerdir. Halkımızın bu statükoculara 'dur' demesiyle biz bugünlere geldik." dedi.

Hastanenin temel atma töreninde Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün'e söz hakkı verilmemesi de tepkilere sebep oldu. CHP İl Başkanı Mustafa Öztürk, Özden'in açıklamalarının gerçeği yansıtmadığını ve temel atma törenine gölge düşürdüğünü savundu. 12 yıldır iktidarda olan bir partinin, Muğla'ya yapılması planlanan yatırımları neden geciktirdiğini anlatamadığını söyleyen Öztürk, "Mensubu bulunduğu iktidar partisini övmekle yetinmiştir. Muğla, sadece 2013 yılında devlete 2 milyar 86 milyon 336 bin TL vergi ödedi fakat kamu yatırım harcamalarından Muğla'ya 204 milyon 638 liralık yatırım yapıldı. Muğla gibi turizm, tarım, madencilik alanında Türkiye'de söz sahibi bir ile kamu yatırımlarından daha fazla pay ayrılarak, bütün ile hizmet verecek hastanenin bugüne kadar yapılması gerekliydi. Devletin olanaklarını ya da ödeneklerini bin odalı ak saraylar ve makam uçakları için harcayabilen iktidarın milletvekillerinin de halka doğruları söylemesi beklenemezdi." ifadelerini kullandı.

HASTANENİN ÖZELLİKLERİ

Hastane, 114 milyon 270 bin TL'ye ihale edildi. Nisan 2014 tarihinde yer teslimi yapıldı. 178 çift ve 160 tek olmak üzere toplam 338 hasta odasına sahip. İlave edilebilir 147 yatak ile birlikte 660 yatak kapasiteye sahip olacak. Muğla, yatak kapasitesi açısından yüzde 22 orana sahipken bu hastaneyle yüzde 56 olacak. Hastane, 44 yetişkin ve 10 yenidoğan olmak üzere toplam 54 yoğun bakım yatağına sahip. Hastanede 120 poliklinik, 14 ameliyathane, 15 yataklı hemodiyaliz merkezi, tüp bebek merkezi, kardiyovasküler cerrahi merkezi, jinekolojik onkoloji merkezi gibi bölümler bulunacak. Akıllı olacak hastane binası, tamamen otomasyonla kontrol edilecek. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri