Diyabet hastalığı, gün geçtikçe yaygınlaşıyor. Türkiye'de her 7 kişiden biri diyabet hastalığına yakalanıyor. Son rakamlara göre Türkiye'de 10 milyon şeker hastası var. Konya, şeker hastalığının en çok olduğu iller arasında yer alıyor. Ekonomik gelirin yüzde 24'ü, hastalığın tedavisi için kullanılıyor. Genellikle yetişkinlerde görülen diyabet, beraberinde birçok hastalığı da getiriyor. Ailesinde şeker hastalığı bulunanlar, obeziteye yakalananlar, yüksek tansiyonu olanlar ve hareketsiz yaşayanlar; diyabetik hastalığa yatkın gruplar içerisinde yer alıyor. Uzmanlar, vatandaşları bilinçli beslenme ve hareketli yaşam konusunda uyararak, 3 ayda bir hemoglobin ölçümü yapmalarını tavsiye ediyor.
HER YAŞ GRUBUNDA GÖRÜLEBİLİR
Prof. Dr. Ahmet Kaya, her yaştan insanın şeker hastalığına yakalanabileceğini söyledi. Tip 1'in genellikle çocuklarda tip 2'nin ise erişkinlerde görüldüğünü belirten Kaya, “Şeker hastalığı tek başına bir hastalık değil. Beraberinde kalp, tansiyon ve daha farklı hastalıkları getirebilir. Dünya üzerinde 415 milyon diyabetik hastalığa yakalanan insan var. Türkiye'deki artış oranı korkutucu. En önemli nedenleri ise durağan yaşam ve dengesiz beslenme” diye konuştu.
ŞEKERİN NORMAL DEĞERİ 80 100 ARASI OLUR
Şeker hastalığına yakalanmış vatandaşların kendi şekerlerini aldıkları makine ile ölçmesinin iyi olacağını dile getiren Kaya, açlık ve tokluk şekerlerinin sınırlarını da belirtti. Kaya, “Açlık şekeri 126 mg/dl ve üstünde olmalı. Tokluk şekeri ise 200 civarında. Normal değerler genellikle 80 ile 100 mg/dl arasında değişir. Şeker hastaları 3 ana, 3 ara öğün olmak üzere toplamda 6 öğün ile beslenmelidir. Az ve sık yemek, tercih edilmelidir. Hızlı emilen bal, pekmez, reçel ve şeker gibi karbonhidratlar tüketilmemeli. Bol bol sebze tüketilmeli. Ölçü dahilinde meyve tüketilmeli. Doğru bilinen yanlışlardan biri de meyvenin şekerinin zarar vermeyeceğini düşünmek. Yüzde 55 lifli karbonhidratlarla yüzde 30 yağlarla geriye kalan yüzde 15 ile de proteinli yiyeceklerden beslenilmeli. Bakliyat grubu, sıvı yağ, zeytin yağı, ayçiçek ve mısır yağı öncelikli olmalı. Tam bugday ekmek tercih edilmeli. Hayvansal ve bitkisel proteinler eşit tüketilmeli” cümlelerini kullandı.
BU BELİRTİLER VARSA DOKTORA GİDİN
Diyabet hastalığının belirtileri ile ilgili bilgiler veren Prof. Dr. Ahmet Kaya, hastalığın önlenebilir bir hastalık olduğunu, tedavi masrafının ise ağır olduğunu söyledi. Kaya, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Aşırı su içen, aşırı yemek yiyen, bunlara rağmen kilo almayıp zayıflayanlar ve çok sık idrara çıkanlar, derhal uzman bir hekime başvurmalılar. Yine kalp, tansiyon hastaları ve idrar enfeksiyonu yaşamış vatandaşlar doktora gitmeyi ihmal etmemeliler. Aç kalan insanın açlık şekeri düşer. Tehlikeli durumlara yol açabilir, kişi baygın halde bilincini kaybedebilir. Şekeri düşen bir kişi hemen bir gıdayı ölçüsünce tüketmeli. İlaçlarını düzenli bir beslenmeyle birlikte almalı. Ekonomik yükü ağır olan bir hastalık. Önlem almak buna göre daha kolay.”
EMRE ÖZGÜL