Bundan böyle doktorun tedavi ettiği hasta bir ay içinde aynı rahatsızlıktan başka bir hasteneye giderse hekimin performans puanı düşecek ve aldığı para kesilecek.
Doktorların maaşın üç katı oranında ortalama 6-7 bin lira olarak aldıkları performans ücretleri baştan aşağı değişiyor. Yeni düzenlemeyle, hastanın iyileşip iyileşmediğine göre hekime puan verilecek. Hastanın kısa sürede hastaneden taburcu olması doktorların aldığı parayı arttıracak. Tedavi uyguladığı hasta 1 ay içinde aynı rahatsızlıktan başka bir hastaneye giderse o hekimin performans puanı düşecek ve aldığı para kesilecek.
TABURCU OLMASI ÖNEMLİ
İlaç ve tedavi harcamalarının 35 milyar lirayı aşması üzerine Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın başkanlık ettiği Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda sağlık alanına ilişkin önemli kararlar alındı. Kurulda doktorların performans sistemine çeki düzen verilmesi kararlaştırıldı. Yaptığı muayene ve ameliyat sayısına göre maaştan çok performans ücreti alan doktorların, hastayı iyileştirme kriterine geçilmesi kararlaştırıldı. Sağlık Bakanlığı'nın son şeklini vereceği yeni sistemde, yapılan işlem sayısından çok hastaların şifa bulması ve çabuk taburcu olması önemli olacak.
HASTALAR DA İNCELENECEK
Sağlıkta kalite yönetimi uzmanlarının önerdiği yeni sistem, 35 bin hastanın yılda 50'den fazla hastaneye gitmesinde sadece hastalık hastalığının etkili olup olmadığına da açıklık getirecek. Doktorların uyguladığı tedavilerin sonuç vermemesinden yakınan hastaların aynı rahatsızlıktan başka hastane ve başka doktora gidip gitmedikleri incelenecek. Yeni puanlamalarda hastanın hastane hastane dolaşma dönemini bitiren doktorlar daha çok para kazanacak. Bütçeden gereksiz yere doktora yapılan performans ödemeleri de bu sayede azaltılacak.
Faturalar şişirilemiyecek
Mevcut performans sistemi üzerine yapılan araştırmalar çarpıcı sonuçlar ortaya çıkardı. Daha çok para kazanmak için bazı hekimlerin ve hastanelerin faturaları şişirdiği tespit edildi. Yapılan incelemeler neticesinde bazı doktorların performans almak amacıyla gereksiz yere apandisit ameliyatları, sezaryen doğumlar yaptıkları raporlara yansıdı. Katarakt ameliyatlarının, kalp anjiyolarının yüzde 75'inin gereksiz yere yapıldığı belirlendi.
İhtiyaca göre ilaç
Yeni düzenlemede üzerine gidilen bir başka konu da doktorlara 'gerekli ilaç' yazdırmaya yönelik düzenlemelere gidilmesi oldu. Gereksiz ilaç yazan doktorlara negatif performans uygulaması getirilecek. Hastanın ihtiyacına göre ilaç yazılmasına yönelik uygulanacak negatif performansta yaşanabilecek karışıklığa karşı ilacın hangi durumlarda gerekli hangi durumlarda gereksiz olduğunu Sağlık Bakanlığı belirleyecek.
BUGÜN
Hasta iyileşirse para alacak
Yaptığı muayene ve ameliyat sayısına göre maaştan çok performans ücreti alan doktorlar için bir dizi karar alındı