Hasta bir kutuyla tatmin olmuyor!

Türkiye, antibiyotik ilaç kullanımında Avrupa ülkeleri arasında birinci sırada bulunuyor.

Komşudan ve doktora danışmadan eczanelerden alınan, evde bulunan antibiyotikler yanlış veya lüzumsuz ilaç kullanımını artırıyor. Uzmanlar antibiyotik noktasında uyarıyor

Aşırı ve yanlış antibiyotik kullanımı sağlıkçıları endişelendiriyor. Bilinçsiz ilaç kullanımının önüne geçmek için bir dizi proje hayata geçiriliyor. Konya Eczacılar Odası Başkanı Cemil Karakap, antibiyotik kullanımı hakkında bilgi verdi. Karakap, "Ülkemizde ilaç kullanımı çok fazla. Buna karşı akıllı ilaç kullanımı ile ilgili bir proje başlattık. İlaç kullanımında ülkenin şartları, vatandaşın beslenme alışkanlıkları etkili. Bir çok etken var. Sağlığımızı korumaya yeterli önem vermiyoruz. Eczanelerde satılan ilaçların yüzde 97'si reçete ile satılıyor. Reçete ile satılan ilaçların önemli bir kısmı antibiyotik. Antibiyotik desteği olmadan enfeksiyonlar atlatılmıyor. Faranjit rahatsızlığına karşı doktorlar antibiyotik yazıyor. Bu nedenle ilaçlar tedavide önemli bir yer tutuyor. Hastalar en ufak bir rahatsızlıkta bile antibiyotik kullanıyor. Ülkemizde ve şehrimizde ilaç okuryazarlığı oranı yüksek değil. Bilinçli ilaç kullanıcılarının sayısı hayli az" açıklamasında bulundu.

HASTA 1 KUTU İLAÇLA TATMİN OLMUYOR

Bazı hastaların da doktor ve eczacıların tavsiyesinin dışına çıktığını ifade eden Karakap, "Bazı hastalar eczacının ve doktorun söylediğinin dışına çıkıyor. Bazı hastalar ya doktorun verdiği ilaçları yarıda bırakıyor ya da onun dışında farklı ilaçlar kullanıyor. Hasta hekim ve eczanını önerilerini dikkate almalı. Yine gribal enfeksiyon için doktora giden bazı hastalar bir kutu ilaçla tatmin olmuyor. Doktora, 'bana sadece bir kutu ilaç mı yazıyorsun' diye tepki gösterenler var. İlaç kullanımındaki artışta dolayısıyla birçok etken sözkonusu. Bugünlerde gribal enfeksiyorlar çok fazla. El yıkama ve diş fırçalama önemli. Gribe yakalanma oranını düşürmek istiyoruz. Kar amacı gütmüyoruz. Eczacılar olarak Sağlık Bakanlığı ile ortak bir kampanya başlattık. Akılcı ilaç kullanımına yönelmeliyiz. Sağlık yetkilileriyle ilgili bir toplantı yaptık. Milil Eğitim ile de ortak bir çalışma yapacağız. Okullarda, 'İlaç nasıl kullanılır' şeklinde kısa bilgilendirici eğitimler vereceğiz. Afişler hazırlayacağız. Kamu spotları devam etmeli. Böylece kamu kaynakları rasyonel kullanılır" şeklinde konuştu.

KERİM ATICI merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri