Hassas bilgiler özenle korunmalı

ASKON Konya Şubesi’nde Kişisel Verileri Koruma Kanunu’nu anlatan Bilgisayar Mühendisi Harun Doğan ve Veri Uzmanı Ali Atlıhan, kanunun dikkate alınması noktasında işadamlarını uyardı

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği(ASKON) Konya Şubesi, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu konulu konferansa ev sahipliği yaptı. Bilgisayar Mühendisi Harun Doğan ve Veri Uzmanı Ali Atlıhan şube binasında işadamlarına kanunu ve yapılması gerekenleri anlattı. Programın açılış konuşmasını yapan ASKON Konya Şube Başkanı Atilla Sinacı, Kanunun büyük önem arz ettiğini özellikle iş dünyası tarafından içeriğine hakim olunması gerektiğini ifade etti. Sinacı, “Bugün son derece önemli bir konu hakkında önemli bir konferansa ev sahipliği yapıyoruz. Bilgisayar Mühendisi Harun Doğan ve Veri Uzmanı Ali Atlıhan Kişisel Verileri Koruma Kanunu hakkında bizlere bilgiler verecek. Herkese katılımlarından dolayı teşekkür ediyorum” dedi.

Söz alan Bilgisayar Mühendisi Harun Doğan, kanunun dikkate alınması gerektiğinin altını çizdi. Doğan, “Her türlü kişisel verinin işlenmesinde öncelikle temel ilkelere uygun hareket edilmesi zorunlu. Bunlar hukuka ve dürüstlük kurallarına uygun olmak, doğru ve gerektiğinde güncel olmak, belirli, açık ve meşru amaçlar için işlenmek, işlendikleri amaçla bağlantılı, sınırlı ve ölçülü olmak, ilgili mevzuatta öngörülen veya işlendikleri amaç için gerekli olan süre kadar muhafaza edilmek. İşyerinde video kamera uygulamalarını örnek alarak, bu ilkeler ışığında değerlendirebiliriz: Öncelikle bu uygulama hukuka ve dürüstlük kuralına uygun olmalı. Buna göre gizli kamera ile çekim yapamazsınız. Belirli, açık ve meşru amaç için işlenme koşuluna gelirsek; kamera uygulamasını yapacaksanız, bunu meşrulaştırmanız gerekli. Kanunda hassas veriler kapsamında yer alan dernek ve sendika üyeliği, cinsel yaşam, ceza mahkumiyeti, sağlık bilgileri gibi hususların işlenmesinde çok dikkatli olmak gerekiyor. Adayın yazılı olarak belirttiği referansların aranması ve bunlardan bilgi istenmesi mümkün. Buna karşılık, adayın açıkça belirtmediği referansların aranarak aday hakkında bilgi toplanması Batı Avrupa hukuklarında hukuka aykırı bir davranış olarak kabul ediliyor. Kişisel verilerin işlenmesinde, kural olarak ilgilinin açık ve bilgilendirmeye dayanan rızası olmalı. Ancak bunun istisnaları da var. Genel nitelikteki kişisel verilerin işlenmesinde rıza olmasa da belirli koşullar varsa bunların işlenmesine kanun izin veriyor. Ancak, hassas (özel nitelikli) veriler bakımından ise farklı bir durum söz konusu. Bu nitelikteki verileri işlerken çok dikkatli olmak gerekiyor. Kanuna göre, kişilerin ırkı, etnik kökeni, siyasi düşüncesi, felsefi inancı, dini, mezhebi veya diğer inançları, kılık ve kıyafeti, dernek, vakıf ya da sendika üyeliği, sağlığı, cinsel hayatı, ceza mahkûmiyeti ve güvenlik tedbirleriyle ilgili verileri ile biyometrik ve genetik verileri özel nitelikli kişisel veri ve özel nitelikli kişisel verilerin, ilgilinin açık rızası olmaksızın işlenmesi yasak” dedi.

Veri Uzmanı Ali Atlıhan da, “Sonuç olarak, kanun son derece isabetli, başarılı, insan yönetimi uygulamalarımızı da ileriye, insan haklarına uygun standartlara taşıyacak bir kanun” diye konuştu.

HABER MERKEZİ

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri