Hasat sevinci yarım kaldı

Türkiye'nin hububat ambarı olarak anılan Konya Ovası'nda hasat dönemi devam ediyor. Hasatta elde edilen yüksek rekolte çiftçinin yüzünü güldürürken, TMO’nun hâlâ alım yapmaması çiftçinin sevincini yarım bıraktı

Türkiye'nin en önemli hububat üretim merkezlerinden biri olan Konya Ovası'nda hasat dönemi başladı. Bu yıl yağışların uzun sürmesi nedeniyle geç başlayan hububat hasadı Kurban Bayramı’nın ardından hızlandı. Yağışlı bir sezonun ardından hububat hasadında elde edilen rekolte çiftçinin de yüzünü güldürüyor. Adana gibi çevre illerden gelen biçerdöver operatörleri de ekinleri hasat etmeye başladı. TMO’nun hala alım yapmaması ve randevu sistemini açmaması çiftçilerin sevincini yarım bıraktı.

ÇİFTÇİ ÜRÜNÜNÜ YOK PAHASINA SATIYOR

Bu yıl yağışlı bir sezonun ardından hububatta yüksek rekolte eden elde eden çiftçiler, TMO’nun hala alıp yapmaması yüzünden ürünlerini yok pahasına tüccara satıyor. Konya Ticaret Borsası’nda çiftçilerin ürünleri 5,5 TL ile 6 TL arasında satın alınıyor. Sıcak paraya ihtiyaç duyan çiftçiler elektrik, gübre ve mazot borçlarına ödemek için ürünlerini tüccarlara yok pahasına satın satıyor. Konya Pancar ve Tarım Ürünleri Üreticileri Derneği (KONPADER) Başkanı Ahmet Bestil, bu yıl yağışların çok iyi olduğunu ve hasattan yüksek rekolte elde edildiğini söyledi.

REKOLTE İYİ AMA TMO ALIM YAPMIYOR

Konya Ovası’nda şu an arpa hasadının devam ettiğini, 10 gün sonra da buğday hasadının başlayacağını dile getiren Bestil, şunları söyledi: “Sulu arazilerde arpa verimi çok iyi. Neredeyse dönem başına 2-2,5 ton arpa elde ediliyor. Buğdaydan da aşağı yukarı aynı verim bekleniyor. Uzun yıllardır böyle bir rekolte elde etmemiştik. Üreticilerimizin yüzü yüksek rekolte ile güldü. Fakat TMO’nun randevu sistemini kapalı tutması ve hala alım yapmaması bu sevincimizi kursağımızda bıraktı. TMO geçen yıl hasadı diye, sistemde sorun var diye Türkiye genelinde alım yapmıyormuş. Karatay Muhtarlar Derneği de TMO’yu ziyaret etti sorunları dile getirdi. Sorunu çözeceklerini söylediler ama zaman çiftçinin aleyhine işlemeye devam ediyor. Elektrik, gübre ve mazot borcu olan çiftçiler, borçlarını ödemek için ürünlerini çok düşük fiyata tüccara satmak sorunda kalıyor. Konya Ticaret Borsası’nda arpanın kilosu 5,5-6 TL’den alınıyor. Buğday ise en fazla 7,5 TL’den satılıyor. TMO gerçekten çiftçinin kara gün dostuyla üreticilere sahip çıkmalıdır. Konya Ticaret Borsası’nda arpanın kilosu 5.5-6 TL’den alınıyor, buğday ise 7 TL’den satın alıyor. Buğday en fazla 7,5 TL’den satılıyor. Çiftçinin bir kısmı arpasını evdeki garajlarında bekletiyor. Tüccar çok düşük fiyatı veriyor. Un sanayicileri çiftçilere sahip çıkmalı. TMO ürünleri almıyor diye fiyatları aşağıya çekmemelidir.”

ACİLEN DIŞ HAVZALARDAN SU GETİRİLMELİ

Bu yıl yağışların iyi olmasına rağmen yeraltı sularında çekilmenin devam ettiğine dikkat çeken Konya Pancar ve Tarım Ürünleri Üreticileri Derneği Başkanı Ahmet Bestil, “Konya Ovası’na acilen dış havzalardan su getirilmelidir. Bu durum hem ülkemiz hem de bölgemiz için çok önemli. Eğer dış havzalardan su getirilmezse yeraltı sularındaki düşüş devam edecektir. Bu yılki yağışlar bizi aldatmasın. Seneye kuraklık yaşanmayacağının garantisi yok” diye konuştu.

İBRAHİM BÜYÜKEKEN

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (9)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri