Hasat Bitti, Yazlık Sebze-meyvede Fiyatlar Arttı

Enflasyon rakamlarını değerlendiren Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, tarım ürünlerindeki fiyat artışlarının hasadı biten sebze meyveden kaynaklandığını söyledi.

Enflasyon rakamlarını değerlendiren Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, tarım ürünlerindeki fiyat artışlarının hasadı biten sebze meyveden kaynaklandığını söyledi. Genel olarak değerlendirildiğinde arz ve talepteki değişime bağlı olarak fiyatlarda artış ve azalışların meydana geldiğini ifade eden Bayraktar, bununla birlikte üretici ile market arasındaki fiyat farkına dikkat çekti. Bayraktar, "Üreticide demeti 13 kuruş olan maydanoz markette 78 kuruştan, kilosu 58 kuruş olan ıspanak 3 lira 16 kuruştan, kilosu 64 kuruş olan elma 3 lira 12 kuruştan satılıyor." dedi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği, Ekim ayı Üretici Fiyatları Endeksi ile ilgili açıklama yaptı. Tarımda üretici fiyatları Ekim ayında yüzde 4,43, 10 aylık dönemde yüzde 4,06, yıllık olarak da 0,59 artış gösterdi. Endeks, on iki aylık ortalamalara göre ise yüzde 2,71 düştü. Yıllık üretici enflasyonu genel tarımda yüzde 0,59, balıkçılıkta yüzde 39,83 arttı. Tarım ve avcılıkta yüzde 0,05, ormancılık ve tomrukçulukta yüzde 5,07 geriledi. Ekim ayında ise aylık bazda tarım, avcılıkta yüzde 4,47, balıkçılıkta yüzde 5,71, ormancılık, tomrukçulukta yüzde 1,57 yükseldi.

Söz konusu rakamları değerlendiren birlik başkanı Bayraktar, üretici ile market rafı arasındaki ücret farkına dikkat çekti. Ekim ayı itibarıyla market fiyatlarına bakıldığında; 13 üründe bir ay öncesine göre fiyat değişimi görülmezken, 6 üründe azalma, 15 üründe ise fiyat artışı olduğunu belirtti. Kırmızı mercimek, pirinç, maydanoz, elma, nohut, yeşil mercimek, kuru kayısı, kuru incir, fındık, süt, zeytinyağı, mısırözü yağı ve tavuk eti fiyatlarında değişim görülmezken, fiyatı en fazla düşen sebzenin yüzde 16,68 ile kuru soğan olduğunu aktardı. Kuru soğanı yüzde 16,24 ile limon, yüzde 11,85 ile sivri biber, yüzde 2,42 ile yeşil fasulye, yüzde 1,42 ile Ayçiçek yağı, yüzde 0,24 ile kuzu etinin izlediğini belirtti.

Markette en fazla fiyat artışının yüzde 42,14 ile domateste görüldüğünü ifade eden Bayraktar, onu sırasıyla yüzde 24,89 ile patlıcan, yüzde 12,02 ile kabak, yüzde 11,66 ile patates, yüzde 11,09 ile salatalık, yüzde 9,83 ile havuç, yüzde 6,18 ile yumurta, yüzde 3,74 ile marul, yüzde 3,11 ile armut, yüzde 2,83 ile kuru fasulye, yüzde 2,14 ile yeşil soğan, yüzde 1,40 ile antep fıstığı, yüzde 1,16 ile kuru üzüm, yüzde 1,10 ile toz şeker, yüzde 0,83 ile dana etinin takip ettiğini kaydetti. Bayraktar, üretici ile market fiyatları arasındaki fark ile ilgili olarak şu değerlendirmelerde bulundu:

"Üreticiden tüketiciye yüzde 500’lere varan fiyat farkı var. Maydanozda yüzde 500 olan fark, ıspanakta yüzde 444,64’ü, elmada yüzde 384,97’yi, lahanada yüzde 329,22’yi, pırasada yüzde 313,79’u buluyor. Üreticide demeti 13 kuruş olan maydanoz, markette 78 kuruştan, kilogramı 58 kuruş olan ıspanak 3 lira 16 kuruştan, kilogramı 64 kuruş olan elma 3 lira 12 kuruştan, kilogramı 39 kuruş olan lahana 1 lira 65 kuruştan, kilogramı 58 kuruş olan pırasa 2 lira 40 kuruştan satılıyor. Bu ürünlerin dışında salatalık, sivri biber, patlıcan, kabak, karnabahar, kuru soğan, mandalina, limon, armut, kuru kayısıda üretici ile market fiyatları arasında yüzde 200’ün üzerinde fiyat farkı var.”



Diğer yandan fiyat artışlarının hasadı biten sebze meyvede görüldüğüne dikkat çeken Bayraktar, Antep fıstığı ve fındıkta ise bu yıl rekoltenin düşük olmasının fiyat artışına yol açtığını vurguladı. Birlik başkanı, diğer bazı gıda maddelerindeki fiyat artışlarıyla ilgili de şunları aktardı:

"Kuru incirde üreticinin elindeki ürünün azalmasına bağlı olarak fiyatlarda artış oldu. Pirinçte üretici fiyatı yeni mahsule ait olduğundan, fiyat artışı geçen yılın ürünü ile kıyaslama yapılmasından kaynaklanmaktadır. Zeytinyağında görülen artışta rekoltede meydana gelen düşüş etkili olmuştur. Patateste ekim alanlarındaki daralmaya bağlı olarak rekoltede meydana gelen düşüş fiyat artışına yol açtı. Limonda hasat ve pazarlama dönemi olması nedeniyle fiyatlarda bir miktar düşüş yaşandı. Kuru soğanda talepteki daralmaya bağlı olarak fiyatlar geriledi."




CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri