Hasan Ekici: Konya’nın Derdini Konyalı’dan Başkası Anlayamaz   

Siyasi Partilerin Konya’daki il başkanları; siyasi görüşlerini, fikirlerini, şehrin sorunlarını ve çözüm önerilerini Merhaba Gazetesi Siyasetin Nabzı Sayfaları için kaleme aldı.

Gelecek Partisi Konya İl Başkanı Hasan Ekici 

Konya’nın Derdini Konyalı’dan Başkası Anlayamaz 

 

Değerli Hemşehrilerim, öncelikle hepinizi saygı ile selamlıyorum. 7 Mart’ta Konya il Başkanlığı olarak 1. yılımızı kutladık ve 31 ilçede, 600 mahallede teşkilatlanmamızı tamamladık. Bildiğiniz gibi Genel Başkanımız Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu geçtiğimiz hafta Konyamızdaydı. Ilgın, Hüyük, Sarayönü, Doğanhisar, Akşehir ve Tuzlukçu ilçe teşkilatlarımızın açılışlarını gerçekleştirdik. İlçelerimizde esnaf ve halkımız ile bir araya gelerek vatandaşlarımızın sorunlarına kulak verdik. Mevlana Meydanı’nda artık sabrı taşan ve masa sandalyelerini yakarak seslerini duyurmaya çalışan esnafımızı genel başkanımız ile ziyaret ederek sorunlarına kulak verdik. Geçtiğimiz hafta Mevlana meydanında yaşanan Lokantacı esnaflarımızın masa – sandalye yakarak kendilerince yaptığı protesto bizleri derinden üzerken, Hükümet yetkililerinin olayı görmemezlikten gelmesi Esnafın sorunlarına çözümlerinin olmadığı anlamına gelmektedir. Pandemi sürecini doğru yönetemeyen İktidar, esnafa yeterli desteği veremeyerek de sınıfta kalmıştır.


 

Değerli hemşehrilerim, gelinen noktada iktidarın yapboz tahtasına çevirdiği Merkez Bankası’nın içinde bulunduğu vahim durum hepinizin malumudur. Kısa süre önce göreve gelen Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal, görevden alındığı için şükranlarını arz etti. Bize göre Ağbal görevden alındığı için çok mutlu oldu. Zira enkaz haline gelen Merkez Bankası’nın başında bulunmak artık ateşten gömlek giymek gibi bir durum haline geldi. Son olarak Ülkemiz, 2011 yılında meclisten tüm partilerin onayı ile geçen İstanbul Sözleşmesi’nden bir Cumhurbaşkanlığı kararı ile çekildiğini açıkladı. Burada iktidar yanlısı gazetecileri hayretle takip ediyorum. Dün alkışladıkları olayı bugün karalamaya çalışmaları, dün “AK” dediklerine bugün “KARA” demeleri ile gazetecilikte yeni bir çığır açtılar. Konya’da da Genel Başkanımızın Başbakan olduğu dönemde kendisine methiyeler düzen, alkışlar tutan ve Ankara’nın yollarını aşındıran birçok yönetici ve çeşitli meslek grubu temsilcilerini de maalesef hayretle takip ediyoruz. Bu kişilerin İlerleyen dönemde mevcut hükümetin iktidarı kaybetmesinden sonra nasıl bir haliyet-i ruhiyeye bürüneceklerini tahmin edebiliyorum.

 

Konyamız ile ilgili yatırımlar ve sorunları yakından takip ettiğimizi daha önce de belirtmiştik. Bu konuları Genel Başkanımız da yakından takip ediyor.

Bildiğiniz gibi Genel Başkanımız Başbakanlık görevinden ayrıldıktan sonra Konya’mız sahipsiz ve yetim kalmıştır. Konyamız son 5 yıldır maalesef kamu yatırımlarından hak ettiği payı alamamıştır. Genel Başkanımızın başbakanlığı döneminde müjdesi verilen birçok büyük proje ya yarım bırakılmış ya da ağır aksak ilerlemektedir.

Konya tarihinin en büyük yatırımı olan ve Genel Başkanımızın başbakanlığı döneminde müjdesi verilen Konya Metrosu’nun ilk etabının 2018 yılında, tamamının da 2020 yılında bitirilmesi gerekiyordu.

Ancak genel başkanımız 2016 yılında başbakanlıktan ayrıldıktan sonra 2019 yılına kadar Konya Metrosu projesinde maalesef hiçbir ilerleme olmamıştır.

2019 yılı Ağustos ayında iktidar partisinin il başkanı Konya metrosuyla ilgili yaptığı bir açıklamada Konya metrosunun yüksek maliyeti nedeniyle bütçe imkanlarının yeterli olmadığını ve ilerleyen dönemlerde bütçe imkanları yeterli olduğu zaman Konya metrosunun yapılacağını belirtmişti. Yani kısa vadede Konya metrosunun yapılamayacağını ifade etmişti.

Ama bu açıklamadan 1,5 ay sonra 2019 Ekim ayında Konya metrosunun ihalesinin yapılmasına karar verilmiştir. Acaba 1,5 ayda ne değişmişti de hükümet apar topar Konya metrosunu yapmaya karar vermişti. Bu bir ayda Konya ve Türkiye tarihi açısından önemli gelişmeler yaşandı. Genel Başkanımızı 2019 yılının Eylül ayında ihraç talebiyle disipline sevk ettiler. Genel başkanımız da yeni bir partiyle yola devam etme kararı aldı. Bunun üzerine aman Konya’yı kaybetmeyelim dediler ve apar topar Konya Metrosu’nun ihalesini yaptılar.

Diğer büyük Konya projelerinde de maalesef durum aynıdır. Örneğin Konya’mızın ve Türkiye’nin 100 yıllık rüyası olan Konya Ovası Projesi sayın genel başkanımızın başbakanlıktan ayrılmasından sonra yılan hikayesine dönmüştür. Projenin ilk aşaması olan ve çiftçilerimizin büyük umutlarla beklediği Göksu Nehri’nin suyu hala çiftçilerimize verilememiştir. Kuraklık, yeraltı sularının sürekli çekilmesi ve enerji maliyetlerinin sürekli artması nedeniyle zor günler geçiren Konyalı çiftçilerimiz daha ne kadar suya hasret kalacaklar belli değil. Sayın genel başkanımız başbakanlıktan ayrılmamış olsaydı bu büyük proje Konyamıza ve ülkemize kazandırılmış olacaktı.

Sınırlı bütçe kaynaklarımızı Kanal İstanbul gibi arsa rantı projelerine değil geleceğin stratejik alanı olacak gıdaya, tarıma ayıracağız. Artan kuraklıkla birlikte tarımda kendi kendimize yeterliliğimizi artırmak için Konya ovasının ve iç Anadolu havzasının tamamının sulanmasını sağlayacak Kanal Konya en büyük projelerimizden biri olacak.

-Bozkır Barajı su havzasında kalan Dedemli Mahallesi ile alakalı hiçbir ilerleme yok, Konya girişine yapılan evler 2017’de bitecek, hak sahiplerine satacaklardı, ama hala bir gelişme yok.

-Avşar Hadimi Barajı ile alakalı, su havzasında kalacak Balcılar, Çetmi, Bolay, Kecimen mahalle   yollar ile alakalı hiçbir çalışma yok, gövdesi bitmiş olan baraj, üç yıldır bu yılla dört yıl olacak, çürümeye terk edilmiş şekilde.

-Avşar Hadimi Barajı ile Egiste Barajı arası 28km tünel hala bitmemiş vaziyette %25 gibi bir kısmı çok ağır olarak işlemekte, %75 lik kısmı ne zaman biter belli değil.

-Egiste barajından gelen Mavi Tünel ile Konya ovasına ve Hotamış gölüne su aktaracak olan kanallar, daha su verilmeden patlamış ve göçmüş vaziyette, su verilmesi mümkün degil, atıl vaziyette bekliyor.

Genel Başkanımızın Başbakanlığı döneminde başlanan ve 2020 yılında bitirilmesi planlanan 122 km uzunluğundaki Konya Çevre Yolu projesi de ağır aksak bir şekilde ilerlemektedir. Üç etaptan oluşan projenin sadece 22 km uzunluğundaki 1. etabı bitirilebilmiştir. 46 km uzunluğundaki 2. Etabında çalışmalara 2020 yılında başlanılmıştır. Projenin en zorlu ve maliyetli etabı olan 54 km uzunluğundaki 3. Etabında hiçbir ilerleme yoktur. 2020 yılında bitmesi gereken Konya Çevre Yolu Projesinin ne zaman tamamlanacağı tam olarak belli değildir.

Seydişehir Antalya karayolu üzerinde yapımına başlanan, 7 bin 300 metre uzunluğundaki Alacabel Tüneli yapım çalışmalarına, ekonomik nedenlerden dolayı uzun süredir ara verilmiş durumda.

İlk yapılmaya başlandığında 2019 yılı Ekim ayında bitmesi planlanan tünel çalışması geçen yıl durdurulmuştu.

7 bin 300 metre gidiş gelişli toplam 14 bin 600 metre mesafeli Alacabel Tüneli'nin şu ana kadarki çalışmalarında 9 bin 600 metresinin tamamlanmış durumda.

Seydişehir -Antalya yolu için hayati öneme sahip Tüneldeki çalışmalar hakkında kamuoyu sizden çalışmaların tekrar ne zaman başlayacağı ve 2019 yılında bitirilmesi beklenen tünelin ne zaman biteceği hakkında açıklama bekliyor.

Beyşehir’i Antalya'ya bağlayacak olan ve kamuoyunda Gembos yolu olarak da bilinen yolun yapımı da yılan hikayesine dönmüştür. Yıllardır bitirilememiştir. Ne zaman biteceğine ilişkin yetkililerden net bir açıklama duyamıyoruz.

Gembos Tüneli trafiğe açıldığında 4 dakikada karasal iklimden Akdeniz iklimine geçiş sağlayacak proje Beyşehir’e katkı sunacak. Bu yol Beyşehir üzerinden Konya-Kapadokya, Konya-Ankara ve Konya-İstanbul güzergâhında ulaşım sağlayacak bir yoldur. Bu yol Beyşehir’in kaderidir. Roma, Hitit, Frig, Selçuklu Devleti ve eski dönemlerde yaşayan insanların da kullandığı bir güzergâhtır.

Gembos yolunun açılması halinde hem Beyşehir ekonomisi yönünden hem de Beyşehir gölünün Antalya’nın turizmi ile bütünleşmesi yönünden oldukça önemli bir yoldur. Ayrıca yolun yayla turizmine de katkı sağlayacağı kanaatindeyim. Tüm bunlarla beraber Beyşehir’e giren araç sayısı artacak ve günübirlik kafilelerin ağırlanacağı, ekonominin hareketleneceği süreci de beraberinde getirecek.

Konya’yı Alanya’ya bağlayan en önemli yollardan olan ve tamamlanınca Konya- Alanya arasını 2 saate düşecek yol da bitirilelemiştir. Yolun tam kapasite ile hizmete girmesi sonucu özellikle yol güzergâhında yayla turizmi ve tarıma yönelik yatırımların artması da bekleniyor.

Bu yolun da şimdiye kadar bitirilmesi gerekiyordu ancak çalışmalar bazı bölümlerinde durdurulmuş bazı bölümlerinde de ağır aksak ilerlemektedir. Genel Başkanımızın geçen yaz Alanya kongresine giderken yolu tekrar gündeme getirmesinden sonra yol yapım çalışmalarına tekrar hız verilmiştir. Ne zaman tamamlanacağına ilişkin kesin bir tarih verilememektedir.

-Mahmutlar - Kuşyuvası iki tünel arasında hiçbir çalışma yok proje iptal.

-Toplam da 11 tünel var, tünellerden 5 tanesi açık çalışıyor, 4 tanesi genel başkanımızın güzergahtan geçişinden sonra hızlı bir şekilde tamamlandı, herşeyi bitti fakat 4 aydır ne Hikmet ise trafiğe açmıyorlar, giriş çıkışları beton bariyerler ile kapalı, 2 tanesinde Ağustos - Ekim arası biraz çalışma yapılmış, faaliyet durmuş hiçbir çalışma yok, tüneller arası bağlantı yolları hala eski hali ile hiçbir çalışma yok.

-Beyreli baraj, Taşkent kavşağı arası hiçbir çalışma yok, iptal edilmiş olabilir deniliyor.

-Taşkent- Ermenek kavşağı ile Taşkent arası hiçbir çalışma yok.

-Egiste viyadük genel başkanımızın gelişinden sonra üç ay bir hareketlendi çalışmalar yapıldı, fakat orası da çok ağır bir tempoya geri döndü. Viyadük - Hadim, Taşkent arası çalışma hiç yok

Yıllardır bitirilemeyen bir diğer proje Konya Karaman arasını 35 dk düşürecek hızlı tren projesi. Bitirilme tarihi her yıl bir sonraki yıla ertelenen bir proje. Nihayet test sürüşlerine şubat ayında başlandı ama hala yolcu taşınmasına başlanmadı.

Konya’da 2018 yılında kurulan Konya teknik üniversitenin yeri 4. organize sanayinin yanında olacak şekilde düşünülmüştü. Böylece üniversite ve sanayi iş birliği sağlanacaktı. Fakat her ne olduysa Konya teknik üniversitesi radikal bir karar ile Selçuk üniversitesinin yanına taşınmıştır. Böylece üniversite sanayi işbirliği için kurulan üniversite amacı dışına çıkmıştır.

Konya hava kirliliği yönünden ilk 5’tedir. Durum giderek vahim bir hale gelmektedir.

Son yıllarda Konya’nın alt yapısına yeteri kadar yatırım yapılmadığı gözlemlerimiz arasında yer almaktadır. Hal böyle olunca yaz günlerinde şehri saran kötü koku Konya halkını hem rahatsız etmekte hem de tedirgin etmektedir. Kokunun dönem dönem ciddi boyutlara geldiği de bilinmektedir.

Büyükşehir belediyesinin son 2 yılda sattıkları arsaların satış bedelleri 23/10/2020 tarihinde dilekçeyle sorduk. Belediye cevap olarak 2886 sayılı ihale yasasının uygulama esaslarından kısaca bahsetti. Bunun üzerine 18.11.2020 tarihinde sorumuza cevap verin diyerek yeniden sorduk. Yine cevap alamadık. Bizim harici kaynaklardan elde ettiğimiz bilgilere göre 3 milyar TL nin üzerinde bir rakamla arsa satışı yapılmıştır. Fakat Konya'da bu paranın karşılığında hiç bir yatırım yok.

Bunun yanında belediyenin Vakıfbank’a olan borçları karşılığı 400 milyon TL’nin üzerindeki arsalarını Vakıfbank almıştır.

Plastik ve metal hammadde fiyatlarının dolar bazında 2 ye katlaması Konya sanayicisini ihracat yapamaz hale getirdi. 2 aydır sanayiciler hammadde krizinden dolayı taleplere cevap verememektedir. Buna birde konteyner krizi eklenince içinden çıkılamaz bir hale geldi.

Eski sanayinin çok gecikmiş olmasına rağmen taşınıyor olması mutluluk vericidir. Bunun yanında oradaki esnafın mağdur edilmemesi belediyenin birinci önceliği olmalıdır. Esnafla temasa geçilmesi noktasında bir sıkıntı görülmemektedir. Fakat oradaki iş yeri mülk sahipleri ile herhangi bir görüşme yapılmadığı bize gelen bilgiler arasında yer almaktadır. Mülk sahipleri ile temasa geçilmemesi kafalarda soru işaretleri oluşturmaktadır. Bölgenin değersizleştirilerek kendilerinden alınacağı daha sonra da ranta kurban edileceği gibi kaygılar vatandaşımızın zihnini meşgul etmektedir.

Bugünler Selçuklu ilçe başkalığımızın da takip ettiği bir konu olan Selçuklu ilçemize bağlı Ardıçlı mahallemize giden yolun kapatılması. Yıllardır mahalle halkının kullandığı 10 dakikalık bu yol kapatılarak mahalleye olan mesafe uzatılmıştır ve mahalle halkı mağdur edilmiştir. Acil durumlarda bu mesafenin aslında ne kadar önemli olduğuna vurgu yapan bölge halkı mağduriyetilerinin giderilmesini istiyor

Konya, Karaman, Aksaray bölgesine hitap edebilecek büyük kargo uçaklarının inebileceği ticari hava limanı maalesef hala projeler arasında yer almamaktadır. (Konya havalimanına büyük kargo uçağı inemiyor) gelişen ve büyüyen bu illerimiz için ticari hava limanı büyük önem taşımaktadır.

Konya turizminin kalbi olan Mevlâna müzesinin büyüleyici atmosferine yakışmayan revizyon görüntüleri sergilenmektedir. Aylardır düzenlenemeyen ve şehrin en işlek ve kalabalık bölgesi olan bu muhit, uzayan çevre düzenlemesiyle halkın ve çevre esnafın tepkilerini çekmiştir. Bu bölgede şu an için yapılan tek çalışma Mevlâna çarşısının yıkılmasıdır.

Turistlerin yoğun olarak ziyaret ettiği müzemizin ve üçler mezarlığı çevresinin bir an önce çevre düzenlemesi tamamlanmalı ve görüntü kirliliği ortadan kaldırılıp turizme açılmalıdır.

Konya’nın ihracatının son yıllarda giderek artmasına rağmen hala limana ulaşım sağlanamamaktadır.

Konya-Mersin Demiryolu Projesi’nin hayata geçmesi ulaşımın kolay bir şekilde yapılmasına olanak sağlayacaktır. Böylece hem ihracatı hızlandıracak, hem de ulaşım sıkıntılarını ortadan kaldıracaktır.

Kentsel dönüşüm noktasında istenilen başarılamamış, vatandaş yalnız bırakılmış kış günü doğalgaz ve elektriğinin kesileceği üzerine yazılar gönderilmiştir. Zaten durumu iyi olmayan vatandaşlarımıza çözüm devlet ve belediye eliyle sağlanmalıdır.

Şehrin trafiğini de rahatlatacak olan 200.000 nüfuslu Ankara yolu veya Aksaray yolu üzerinde bir uydu şehir yapılmalıdır. Uydu şehir sanayi bölgesindeki trafik karmaşasını çözecek hayati bir proje olacaktır. Uyduşehirde sanayi bölgesinde çalışan kişiler ikame edebilecekleri şekilde düzenlenmelidir.  Böylece sanayilerden şehir merkezine sabah ve akşam saatlerinde yoğun bir trafik oluşmayacak ve trafik şehir merkezi yönünde rahat bir şekilde yol alacaktır.

Köylerin yıllardır mera, yayla, otlakiye olarak kullandığı arazilerin kullanışlı ve manzaralı olan bölümlerinin tamamı, hazine arazisi olarak adlandırılarak, tapu kayıtlarına arsa şekli ile sınıflarının değişimi yapılarak, arsa adı altında tarım arazileri, otlakiye ve yaylalar, rant sahasına çevrilmiş, belediye ve kaymakamlıklar üzerinden satış işlemlerine başlanacaktır. Köylü halk, hayvancılık yapanlar bu konuda çok müzdarip ve tedirgin. Hiç kimse bizi dinlemiyor muhatap bulamıyoruz şeklinde sıkıntılar var. ( Aynı durum Hüyük ilçesinde basına yansıdı ) ama tüm ilçelerde bu sıkıntı var. Cumra, Güneysınır, Taşkent, Hadim, Bozkır vb.

Sevgili Hemşehrilerim!

Burada bahsetmiş olduğum bu büyük projelerin dışında irili ufaklı birçok Konya projesi de Genel Başkanımızın başbakanlık görevinden ayrılmasından sonra ihmal edilmiştir.

Konya’nın büyük projelerinin tamamlanması için mevcut iktidara verdiği büyükşehirler içerisindeki en yüksek oy desteği yeterli değil miydi? Anlaşılan yeterli değilmiş. Zira iktidar partisi tarafından Konyalı’nın oyları ve iradesi hep garanti görülmüş. Öyle değil mi? Yoksa Konyalının kayıtsız ve şartsız desteğine rağmen iktidarın Konya yatırımlarına bu duyarsızlığı nasıl izah edilebilir ki?

Ama artık şunu herkes iyi bilsin ki Konyalı hemşehrilerimizin oyu iktidar partisi için garanti değildir. Çünkü Konya’nın öz evladı, Gelecek Partisini kurmuştur ve hemşehrilerinin oyuna, iradesine taliptir. Su bulunmuş, teyemmüm bozulmuştur. Konya’nın derdini Konyalıdan başkası da anlayamaz.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri