Hasan Atak: Bddk Taslağının Tüketicilerin Değil Bankaların Kazanımı

Tüketici Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Hasan Atak, Bankacılık Düzenleme Denetleme Kurumu (BDDK) taslağının tüketicilerin değil bankaların kazanımı olduğunu söyledi. Atak, "BDDK yönetmeliği ile tüketici hakları geriye götürülmüş...

Tüketici Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Hasan Atak, Bankacılık Düzenleme Denetleme Kurumu (BDDK) taslağının tüketicilerin değil bankaların kazanımı olduğunu söyledi. Atak, "BDDK yönetmeliği ile tüketici hakları geriye götürülmüş ve gasp edilmiştir." dedi.

Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan Hasan Atak, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunu'nun yürürlüğe girmesinden sonra BDDK’nın hazırlamak zorunda olduğu 'Finansal Tüketicilerden Faiz Dışında Alınacak Ücret, Komisyon ve Masraflara İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik Taslağı' kurumun internet sitesinde yayımlanarak kamuoyunun görüşüne sunulduğunu hatırlatarak, taslak incelendiğinde tüketici yasasında olduğu gibi yönetmelik taslağının da tamamen bankaların talepleri doğrultusunda hazırlandığının görüldüğünü söyledi. BDDK’nın, bankaların aldığı ücret, komisyon ve masrafları 20 kalem ile sınırlandırdığına işaret eden Atak, şu ifadelere yer verdi:

"Ancak söz konusu 20 kalem alınacak ücretlerin neredeyse tamamı aslında tüketicinin hukuk mücadelesi ile elde ettiği kazanımlarıdır. Taslaktaki düzenlemeler tüketicinin, bu konudaki beklentilerine yanıt vermekten uzaktır. Örneğin, kredi sözleşmelerinden dosya masrafı kaldırılmış yerine kredi tahsis ücreti konulmuştur. Tüketici kredi ister, banka da krediyi tahsis eder. Burada ücret almayı haklı kılacak bir hizmet bulunmamaktadır. Bu taslak, mevduat hesaplarından alınan hesap işletim ücretini yasal hale getirecektir. Bankalar tacir sıfatlarıyla 'Bu masrafı alabilir' denmektedir. Tüketiciyle sözleşme yapan diğer mal ve hizmet satan şirketler de kayıt tutmaktadır. Onlar niye alamıyor da bankalar bu ücreti alıyor. Bankaların kendi kayıtlarını tutma sorumlulukları yok mu? Bunu tüketiciye fatura etmeleri hangi hukukla bağdaşmaktadır. Yine bu taslakta kredi veren kuruluşlar yıllık yüzde 20'ye kadar uyguladıkları ücretlerde artış yapabilecekler. Memur ve ücretlilere yıllık yüzde 3+3 zam reva görülürken bankalara bu bonkörlük hangi hukuka dayandırılmaktadır."

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri