Haram hayır etmez

Haram olduğu defalarca açıklanan piyango ve şans oyunları yılbaşının yaklaşmasıyla sokaklarda serbest bir şekilde oynatılıyor. İlahiyatçılar “Helal rızık ibadetten önce gelir” derken, Tüketiciler Birliği, “Şans oyunlarından uzak durun” diyor

Yüzde 99’u Müslüman olan ülkemizde Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından ‘açık haram’ şeklinde uyarılan piyango ve kumar oyunları her geçen yıl daha da büyümeye devam ediyor. Sadece Milli Piyango’nun kumar oyunlarından elde ettiği gelir 5 yıllık dönemde yüzde 37 artarken, aynı dönemde devlet kasasına kumardan 4.7 milyar lira aktı. Devlet eliyle oynatılan kumara ilgi artarken, “kumar oyunlarına gösterilen ilgi” dolayısıyla son 5 yılda 10 milyar 772 milyon lira gelir elde edildi. Artan ilgi karşısında Milli Piyango bu yıl 55 milyon lira ile tarihinin en büyük ikramiyesini dağıtacak. Yılbaşı çekilişinde büyük ikramiyenin tam bilete çıkması durumunda, tarihinin en büyük ikramiyesini vermiş olacak. Yılbaşına bir ay kala yapılan reklamlar ile insanlara milyoner olma umudu aşılanıyor.

SİMİTÇİYE YASAK PİYANGOCUYA SERBEST

Konya’da da yılbaşına sayılı günler kala adım başı piyango bileti pazarlayan satıcılara rastlanıyor. Kontrolsüzce şehrin merkezinde her yere yayılan bu satıcılara zabıta tarafından bir müdahalede bulunulmuyor. Zabıta çalışanları simitçi ve benzer satıcılara yasak olmasına rağmen piyango satıcılarına neden böyle bir yasağın olmadığı şeklinde soruya, “Bize bir talimat gelmedi” şeklinde cevap veriyor. Haram olan piyango biletlerini serbest bir şekilde pazarlayan bilet satıcıları Mevlana Celaleddin Rumi’nin türbesinin gölgesinde, İnce Minare Medresesi önünde, Karatay Medresesi önünde bile piyango satışı yapıyor. Seyyar satıcılar zabıta tarafından kovalanırken kumar bileti satıcıları zaman zaman da sesli olarak vatandaşın dikkatini çekmeye çalışıyor. Vatandaşlar belediye zabıta ekiplerinin piyango bileti satıcılarına neden izin verdiğine ise anlam veremiyor.  

Tüm uyarılara rağmen şans oyunlarının oynanmaya devam edildiğini belirten İl Müftüsü Prof.Dr.Ali Akpınar, şans oyunlarının her türlüsünün haram olduğunu ve bunları tartışmaya bile gerek olmadığını belirterek,  şans oyunlarından uzak durulması gerektiğini ifade etti.

GÜNAHLAR RIZIKLARDAN KAYNAKLANIYOR

Müminun Suresinde “Ey peygamberler önce helal rızık yiyin, sonra Salih amel işleyin” denildiğini belirten İlahiyatçı Hasan Basri Balcı, “Müminin imandan sonra, ibadetlerden önce dikkat etmesi gereken husus helal rızık kazanmaktır. İbadetin kabulü, duaların kabulü, çocukların ıslahı buna bağlıdır. Kumarın her türlüsü haramdır. Kazancın helal olması çok önemlidir. Bu noktada haram bir şeyin devlet veya şirket eliyle yapılması onu meşrulaştırmaz. İslam’da helal-haramın kaynağı bellidir ve Kur’andır, sünneti seniyyedir” dedi. Müslümanların bugün en çok haram-helal kazanma hassasiyetlerinin kaybolduğuna işaret eden Balcı, şöyle konuştu: “Eğer bu hassasiyete kavuşursak her şey daha kolaylaşacak. İbadetler zor geliyorsa, İslam’ı yaşamak zor geliyorsa vallahi bu helal lokma yeme gayretini yeteri kadar gösteremediğimizdendir. Hutbelerde güzel şeyler söyleniyor, hadi yap, lokmalar müsaade etmiyor. Allah (C.C.) ‘Haramla beslenen ateşe atılır’ diyor. Bu millete helal kazanma hassasiyeti verilmeli. Değişik etkinliklerle bu yapılmalı. Bu milletin kazancını bozdular. Faize bulaştırdılar. Milli Piyango dediler, ondan sonra da arkasından yanlışlıklar, haramlar geldi. Cennette Hz. Adem ve Hz. Havva yasak meyveyi yiyince üzerleri açıldı. Bugün de neslin bozulması açılmalar, saçılmalar hep lokma ile alakalı. Her bir günahın lokma ile alakası vardır.”    

TOPLUMDA ÇÖKÜNTÜYE NEDEN OLUYOR

Tüketiciler Birliği Konya  Şube Başkanı Mustafa Dinç de yaptığı açıklamada piyango ve her türlü şans oyununun kumar sayıldığı ve haram olduğunu belirterek, “Diğer taraftan insanımız piyangoya milyonlarca lira para yatırıyor, bu para birkaç kişiye ve kuruma kalıyor. Vatandaşa yılbaşı öncesi televizyonlar ve gazeteler eliyle bir umut pompalanıyor, ‘Siz de kazanabilirsiniz’ deniliyor. 25-30 milyon kişinin tamamına hediye çıkacak imajıyla insanları sisteme katıyorlar. Asıl gerçek yılbaşı gecesi sonrası yaşanıyor. Birkaç kişiye ikramiye çıkıyor, milyonlarca vatandaş bir çöküntüye, hüsrana ve psikolojik çöküntüye uğruyor. Biz vatandaştan hiçbir açıdan bu tür şans oyunlarına yaklaşmamasını söylüyoruz. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın vatandaşları uyarması gerekiyor. Çünkü Milli Piyango devlet eliyle işlendiği için halkta bu yapılabilirmiş imajı oluşuyor. Bu doğru değil. Piyango hem psikolojik hem de ekonomik olarak bir yüktür.”

HÂLİD ŞEN merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri