Hapis yatmayan esnaf kalmaz

Yeni Türk Ticaret Kanunu'nda şirketlerden para alınmasının yasak olduğunu aktaran Prof. Dr. Şükrü Kızılot, "Şirketten para alana adli para cezası verilecek

Yeni Türk Ticaret Kanunu'nda şirketlerden para alınmasının yasak olduğunu aktaran Prof. Dr. Şükrü Kızılot, "Şirketten para alana adli para cezası verilecek. Para cezasının ödenmense ceza hapse dönüştürülecek. Bu nedenle hapis yatmayan esnafın kalmayacak" dedi.

Konya Ticaret Odası (KTO) 'Güncel Mali Konular' konferansı düzenledi. Güncel Mali Konular konferansında yeni Türk Ticaret Kanunu'nda yaşanacak olan son vergi değişiklikleri konuşuldu. Konferansı Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şükrü Kızılot verdi. KTO Meclis Salonu'nda gerçekleştirilen konferansa KTO Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Öztürk ve çok sayıda davetli katıldı. Konferans açılış konuşmasını yapan Selçuk Öztürk, vergi değişikliklerinde yaşanan durumun iyi bir şekilde öğrenilmesi gerektiğini söyledi.

YENİ TÜRK TİCARET KANUNU ÖNCESİ AKLIMIZ ÇOK KARIŞIK

Yeni Türk Ticaret Kanunu'nun yürürlüğe gireceğini aktaran Öztürk, "Yeni kanun öncesi aklımız çok karışık. Yeni kanunun olumlu ve olumsuz yönleri bulunuyor. Kanun hakkında bilgi sahibi olmamız gerekiyor. Türk Ticaret Kanunu hakkında bilgi sahibi olmak için Prof. Dr. Şükrü Kızılot hocamızı konuk ediyoruz. Konferans öncesi hocamla konuşma fırsatım oldu. Konuşma sonrası kanun bize getirecekleri hususunda kafam daha fazla karışmaya başladı. Konferans hocamızın bizlere vereceği bilgilerle aklımızdaki bu karışıklığın yok olmasını umut ediyoruz" diye konuştu.

YENİ KANUNA GÖRE HAPİS YATMAYAN YÖNETİCİ VE ESNAF KALMAZ

1 Temmuz 2012'de yürürlüğe girecek olan Türk Ticaret Kanunu'nun yeniden yazılması gerektiğini belirterek sözlerine başlayan Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şükrü Kızılot, kamuoyunda kanunun güzel yanlarının gösterildiğini bildirdi. Yeni Türk Ticaret Kanunu'na göre şirketten para çekmenin yasaklanacağını anımsatan Prof. Dr. Şükrü Kızılot, "Ticarette şirketten para çekilmesi bazen şart oluyor. Ancak yeni yasa bunu yasaklıyor. Teorik olarak şirketten 10 TL'de çekseniz kanunu çiğnemiş oluyorsunuz. Kanun ise şirketten para çekilmesi durumunda adli para cezası uyguluyor. Adli para cezasının ödenmemesi durumunda ise ceza hapse dönüşüyor. Şirket hesabından yemek dahi yeseniz para almış olacaksınız. Eğer kanun virgülüne kadar uygulanacak olursa adli para cezası ve hapis yatmayan şirket yöneticisi, esnaf kalmayacak" dedi.

Prof. Dr. Kızılot, yürürlüğe girecek olan yeni Türk Ticaret Kanunu'nun birçok maddesinin değiştirilerek yürürlüğe konması gerektiğini vurguladı.

GİDERLERİN 29 MİLYAR TL'SİNİ FAİZLER OLUŞTURUYOR

2012 yılı için bütçede beklenen hedefleri de açıklayan Prof. Dr. Kızılot, 2012'de Türkiye'nin 330 milyar TL gelir hedeflerken giderlerin 350 milyar TL olmasını beklediğini belirtti. 21 milyar TL civarında bütçe açığının bulunduğunu söyleyen Prof. Dr. Kızılot, "Bizim giderlerimizin en az 29 milyar TL'sini faizler oluşturuyor. Aslında gelirimiz giderimizden fazla. Faizi sıfırlamamız durumunda ülkemizin bütçe açığı ortadan kalkacak" dedi.

ÜLKENİN EN YUMUŞAK KARNI CARİ AÇIK

Ekonomik gelişmelere göre 2012 yılında ithalatın çok olması beklendiğini de aktaran Prof. Dr. Kızılot, 2012 yılında 100 milyar dolar civarında dış ticaret açığının oluşacağını bildirerek, "Dış ticaret açığımız ülkemizin yumuşak karnı. Ülkemiz 100 milyar dolar dış ticaret açığının 20 milyar dolarını kapatabiliyor ve 80 milyar dolar civarında cari açık ortaya çıkıyor. Tüm çalışmalar bu cari açığı düşürmek" ifadelerini kullandı.

MUSTAFA AKÇA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri