Eğitim öğretim sistemindeki değişiklik önümüzdeki dönemden itibaren uygulamaya girecek. 4+4+4 şeklinde kademeli olarak yapılacak olan eğitimde hangi okulun ne olacağı velileri tedirgin ediyor
Eğitim sisteminin değişmesi ve 8 yıl kesintisiz eğitim yerine 4+4+4 şeklinde kademeli eğitime geçilmesi ile birlikte velilerin kafası da karıştı. Birçok veli, yeni eğitim sistemiyle çocuklarının hangi okula gideceğini, okulunun değişip değişmeyeceğini, 8. sınıfı bitirenlerin diploma alıp almayacağını, halen herhangi bir eğitim kurumunda herhangi bir kademede eğitim gören öğrencilerinin aynı okul, sınıf ve öğretmenle eğitime devam edip edemeyeceğini merak ediyor. 2011-2012 eğitim öğretim yılının sonunda bu telaşı yaşayan velilerin akıllarındaki soru işaretlerine İl Milli Eğitim Müdürü Şerafettin Turan cevap verdi.
4+4+4 eğitim sistemi komisyonda tartışılmaya başlandığı anda bir ekip oluşturduklarını ve bu ekibin ilçelerde oluşturduğu komisyonla tüm okulları taradığını belirten İl Milli Eğitim Müdürü Şerafettin Turan, “Ekibimiz her bir okula gittiğinde 50 soruya cevap aradı. Bu 50 soru içerisinde 4+4+4 kısmı da vardı. Genel anlamda bir tarama yaptık, taramadaki amacımız bu sistemi en iyi şekilde nasıl uygulayabileceğimizi anlamaktı. Daha sonra bu yasa kanunlaştı. Biz de önceden çalışmaya başladığımız için hazırlıklıydık. Bakanlığın genelgeler ve yönetmeliklerini de takip ederek detaylarını da çözdük. Önümüzdeki yıl problem yaşamadan bu sisteme geçeceğiz” diye konuştu.
HİÇBİR MAĞDURİYET YAŞANMAYACAK
Sisteme geçerken kesinlikle öğrenciyi, öğretmeni, veliyi, okulu, idareciyi mağdur etmeyeceklerini vurgulayan Şerafettin Turan, “Bunu nasıl sağlayacağımıza gelince ise, şu an sistemde var olan öğrenci, kendi okulundan mezun olacak. Yani ilkokul şuraya gitsin, ortaokullar buraya gitsin diye bir şey yok. Kanun çıkmadan önce o okula kaydolmuş, öğretmenini, sınıfını ve tercihini belirlemiş öğrenci kesinlikle mağdur edilmeyecek. Aynı yerde eğitimine aynı şartlarda devam edecek. Diyelim ki ilkokul 2. sınıfta okuyan bir öğrencimiz var. 4. sınıfı bu okulda bitirecek bu öğrencimiz. İlk kademe bittikten sonra biz, mahallede belirlediğimiz ortaokula e-kayıt üzerinden otomatik olarak kaydını yapacağız. İlk ve ortaokullarda öyle bir sistem yapacağız ki okul kendiliğinden ilkokula veya orta okula dönüşecek. Yani ortaokul olarak belirlediğimiz okula bu sene ilkokul birinci sınıf kaydı yapmayacağız. Diğer tarafta ilkokul olarak belirlediğimiz okula da ortaokul öğrencilerini almayacağız. Biri ilkokul, diğeri de ortaokul öğrencisi almadığı için 3 yılın sonunda okullar bu sistemde ait oldukları yeri bulmuş olacak. 3 yılın sonunda okula tabelasını asacağız. Hangi okulun ne olduğu sorusunun yanıtı sistem içerisinde 3 yılın sonunda kendiliğinden cevap bulmuş olacak” ifadelerini kullandı.
ÖĞRENCİ EVİNE EN YAKIN OKULA GİDECEK
Hangi okulun hangi kademede eğitim vereceğiyle ilgili de yoğun bir şekilde çalışıldığını kaydeden Şerafettin Turan, “Bunu belirlerken şuna dikkat ettik, bu aslında bir mühendislik çalışmasıydı. Mahalledeki öğrenci sayısı, nüfus, mahalledeki potansiyel gelebilecek öğrenci nüfusu detaylandırılarak buradaki öğrencilerin seneye hangi okula gidebilecekleri netleştirildi. Tamamen okullar arasındaki mesafeden uzaklıktan tutun da, okulun fiziki şartlarının ilkokul veya ortaokula uygunluğu ölçülerek okullarımızı belirledik. Bu arada bazı atıl mekanları tespit ettik. Yaklaşık bin 150 derslik bir mekan oluşturduk. Bazı köylerde kapalı olan okulları yeniden açacağız. Öğrencilerin bulundukları yere en yakın okula gitme şansı olsun diye çalışma yaptık. Bu çalışma içerisinde öğretmenlerin norm kadroları değişmiyor. Yine müdür aynı okulun müdürü olarak kalacak. Veli, öğrencisinin öğretmeninden ayrılmaması talebinde bulunuyorsa bu kabul edilecek. Ve kademeli olarak 3 yıl içerisinde bu sisteme geçmiş olacağız. Yani bıçak gibi kesip siz ilkokul, siz ortaokul, siz lisesiniz demeyeceğiz” dedi.
TABELALAR 3 YILIN SONUNDA DEĞİŞECEK
Şu an hiçbir okulda bir değişiklik olmadığını, sistemde sanal olarak ilkokul ve ortaokulların belirlendiğini söyleyen Şerafettin Turan, “Okullarımız aslında şu anki var olan kimliğini muhafaza ediyor. Ve öyle devam edecek. Bu aşamada bazı velilerin kaygıları var biliyoruz ancak kaygı duyulacak bir durum yok. Bir mahallede ilkokul öğrencileri kendi mahallesindeki okula gidecek. Eğer ihtiyaç duyuluyorsa ortaokul öğrencisi daha uzaktaki bir okula gidecek. Mesela şu an 4. sınıfta okuyan 34 bin öğrenci var. Bu öğrenciler orta 1. sınıf öğrencisi olarak devam edecek. Sisteme bu sene daha fazla öğrenci girecek. Geçen dönemlerde 72 ayını dolduran öğrenciler kayıt yaptırabiliyordu, şimdi bu 66 aya düştü. Bu yüzden ilkokul öğrenci sayımız daha da arttı. 33 binden 43 bine çıkmasını tahmin ediyoruz. Bu öğrencilerimize sınıf, öğretmeni ayarlamamız gerekiyor. Bu çalışmalar sadece mesafeye bağlı olarak değil, 43 bin öğrenciye öğretmen tedarik etmemiz lazım. Bu sene 4. sınıftan sonra öğretmen tekrar birinci sınıfa geçecek. Bu sayede öğretmenler de mağdur edilmeyecek. Yasanın kabulünden sonra öğrencisini okula yazdıran ise zaten yeni sisteme göre kayıt yaptırmış olacak” diye konuştu.
KESİNTİSİZ EĞİTİM 12 YILA ÇIKIYOR
Öğrencinin her dört yılda bir diploma almayacağını, 4 bittikten sonra sistemin e-kayıt üzerinden öğrencinin kaydını ortaokula taşıyacağını söyleyen İl Milli Eğitim Müdürü Turan, “Ortaokuldan sonra ise merkezi sınavlarda başarı elde edenler meslek liselerini, Anadolu liselerini, fen veya sosyal bilimler liselerini kazanmamışsa oraya kayıt yaptıracak. Kazanmamış veya bu sınavlara girmemiş olan öğrencilerin kaydı ise, imam hatip lisesine veya başka bir liseye geçecek. Yani eğitim artık kesintisiz 12 yıla çıkıyor. Burada kesinti değil kademe var. Öğrenci ilkokul dördü bitirdiğinde öğrencinin önüne bir tercih koyuluyor. İmam hatibe gitmek istiyorsa imam hatibe gitsin, düz ortaokula gitmek istiyorsa düz ortaokula gitsin. Ortaokulun sonunda ise kariyer ve yönlendirme dersi koyacağız. Burada öğrenci yönlendirilecek. Hangi alanda başarılı, hangi alanda yeteneği var öğrenci kendisini keşfedecek. Hayallerini nerede gerçekleştirmek istiyorsa o okulu tercih edecek” dedi.
RASİM ATALAY