Hamzaçebi: Fişlemeyi Demokratik Bir Devlette Kabul Etmek Mümkün Değil

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, medyada yer alan 2009 yılında 81 il emniyet müdürlüğüne gönderildiği iddia edilen bütün dinî akımlarla ilgili istihbarî çalışma yapılması talimatına sert tepki gösterdi. Fişlemeyi demokratik bir...

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, medyada yer alan 2009 yılında 81 il emniyet müdürlüğüne gönderildiği iddia edilen bütün dinî akımlarla ilgili istihbarî çalışma yapılması talimatına sert tepki gösterdi. Fişlemeyi demokratik bir devlette kabul etmenin mümkün olmadığını belirten Hamzaçebi, “Kabul etmiyorum. Hangi niyetle ve hangi amaçla yaparsanız yapın demokratik bir devlete bütün çalışmalar yasalar çerçevesinde olmak zorundadır. Eğer kişilerin ve grupların tarikat olarak isimlendirilen oluşumların yasalara aykırı bir faaliyeti varsa bunları tespit edersiniz, savcılar bu tespitleri yapar, soruşturmayı açarlar, gerekirse ilgili kişi ve grupları yargı önüne çıkarır. Kişileri gıyaplarında fişlemek gerektiği takdirde bu fişlerde yer alan bilgileri yasadışı bir şekilde kullanmak demokrasiye ve özgürlüklere aykırıdır.” ifadelerini kullandı.

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi TBMM’de gündeme dair gelişmeleri değerlendirmek amacıyla bir basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısında Hamzaçebi gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin, “Kurultayın 5-6 Eylül tarihinde yapılacağının açıklanmasına parti içi muhalefet çok erken bir tarih ve adaylara süre tanınmıyor olarak yorumluyor. Bu yorumlar hakkında ne düşünüyorsunuz?” sorusuna Hamzaçebi, “Aynı kanaatte değilim. Bir yarışa giren arkadaşlarımız bir iddia koyan arkadaşlarımız bu iddiası çerçevesinde bir çalışmayı yapacaktır. Bu iddiayı ortaya koyarken de örgütün nabzını tutmuşlardır diye düşünüyorum. Çalışırlarsa yeterli zaman vardır zaman açısından bir sorun görmüyorum.” diye cevapladı.

Muharrem İnce’nin bugün istifasını açıklayacağı hatırlatılması üzerine Hamzaçebi, “Sayın İnce istifasını açıklasın ve istifa nedeni ile grup başkanvekilliği boşalırsa parlamento toplandığı zaman biz grup toplantımızı yaparak ve yeni grup başkanvekilini orada seçeriz.” dedi.

Mustafa Sarıgül’ün Kemal Kılıçdaroğlu’na desteğini açıkladığının dile getirilmesi üzerine Hamzaçebi, “Biz 5-6 Eylül de yapılacak kurultayı Türkiye’nin içinde bulunduğu ve geçmekte olduğu bu zor süreçle ve önümüzdeki yıl yapılacak genel seçimde Cumhuriyet Halk Partisi'ni bir iktidar alternatifi olarak ortaya koymak için yapıyoruz. Arkadaşlarımızın kurultay talepleri CHP ve örgütümüz için bir fırsat olmuştur. Elbette arkadaşlarımız biz daha iyi yönetiriz iddiasını ortaya koyacaktır. Ama öte taraftan CHP bu kurultayla 2015 seçimlerinin hazırlığını yapacak parti meclisi oluşturacak. Türkiye son derece kritik bir süreçten geçmektedir. Demokrasi askıya almaya çalışan bir kişi vardır Türkiye’de. Türkiye’yi tek adam yönetimine götürmek isteyen otoriter bir yönetime taşımak isteyen bir kişi vardır. Meydanlara Turgut Özal ve Adnan Menderes resmi asmakla demokrat olunmuyor hukuku ve anayasayı uygulamakla demokrat olunuyor. Böyle bir anlayışa karşı CHP 2015 seçimlerini gerçekleştirecek kadroyu bu kurultayla çıkaracaktır. CHP açısından kurultayın önemi bundadır.” şeklinde konuştu.

Bir gazetecinin, “Diyarbakır Lice’deki sözde şehitlikle ilgili düşünceniz nedir?” sorusuna Hamzaçebi şu cevabı verdi; “Bu kabul edilemez. Bir terör örgütü mensubunun Lice’de heykeli yapılıyor ve buna hükümet seyirci, bunu kabul etmek mümkün değil. Bu heykel aslında Lice’ye değil AKP Genel Merkezinin önüne dikilmiştir bakalım onlar ne yapacak. Ben de merak ediyorum kabul etmek mümkün değildir.”

Başka bir gazetecinin, “Fişleme iddialarıyla ilgili dün önemli bir iddia vardı. Bir gazetede 2009 tarihinde emniyet istihbarat daire başkanlığı 81 ilin emniyet müdürlüğün Türkiye’deki tarikatların fişlenmesi ve izlenmesi ile ilgili bir talimat gönderiyor. Nakşibendiler, Nurcular, Süleymancılar olmak üzere tüm tarikatları. Bu olayı nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusuna Hamzaçebi, “Fişlemeyi demokratik bir devlette kabul etmek mümkün değildir, kabul etmiyorum. Hangi niyetle ve hangi amaçla yaparsanız yapın demokratik bir devlete bütün çalışmalar yasalar çerçevesinde olmak zorundadır. Eğer kişilerin ve grupların tarikat olarak isimlendirilen oluşumların yasalara aykırı bir faaliyeti varsa bunları tespit edersiniz savcılar bu tespitleri yapar soruşturmayı açarlar gerekirse ilgili kişi ve grupları yargı önüne çıkarır. Kişileri gıyaplarında fişlemek gerektiği takdirde bu fişlerde yer alan bilgileri yasadışı bir şekilde kullanmak demokrasiye ve özgürlüklere aykırıdır.” cevabını verdi.

'40 BİN DEĞİL 100 BİN ÖĞRETMEN ATAMASI TALEBİMİZ VAR'

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın 40 bin öğretmen ataması ile ilgili Meclis’te ek gündem oluşturulabilir açıklamalarının hatırlatılması üzerine Hamzaçebi şu ifadeleri kullandı: “Sadece 40 bin öğretmen ataması ile ilgili bir düzenlemeyi cumhurbaşkanının yemin ettiği gün yasalaştırabilir önerisini medyadan öğrendim. Bize bir öneri gelirse bunu değerlendiririz. Elbette 40 bin öğretmen ataması yönündeki talebin yasalaşması yönünde destek veririz. Ama sayı 40 bin olmamalı, bizim CHP olarak kanun teklifimiz var 100 bin kadrodur. Bakana buradan çağrı yapıyorum gelin 100 bin kadro olarak öneriyi getirin hemen yasalaştıralım. Öğretmenlerimizin bu beklentisini karşılamış olalım.” CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri