'Hammaddede Yerli Üretim Yetmiyor, İthalat Vergiyle Engelleniyor'

Çelik Boru İmalatçıları Derneği Genel Sekreteri Mehmet Zeren, AB ülkelerinde yassı çelik ithalatına yüzde 0 gümrük vergisi uygulanırken, Türkiye’de bu oranın yüzde 9-10 civarında olduğunu söyledi. Zeren, "Sektörümüzün hammadde olarak...

Çelik Boru İmalatçıları Derneği Genel Sekreteri Mehmet Zeren, AB ülkelerinde yassı çelik ithalatına yüzde 0 gümrük vergisi uygulanırken, Türkiye’de bu oranın yüzde 9-10 civarında olduğunu söyledi. Zeren, "Sektörümüzün hammadde olarak kullandığı yassı çelik ürünlerine uygulanan vergiler üreticilerimizin iç piyasadan aldığı hammadde maliyetlerini yükseltiyor. Böylece rekabet gücümüz azalıyor. Dünya piyasa fiyatlarından hammadde teminine yönelik düzenlemelerin yapılmasına ihtiyacımız var." dedi.

Türk çelik boru sektörünün durumu ve ihracatı hakkında açıklamalarda bulunan Çelik Boru İmalatçıları Derneği Genel Sekreteri Mehmet Zeren, "Eylül ayı sonu itibariyle ihracatımızın 1,5 milyon tona yaklaştığı görülüyor. Ancak hammadde temininde yaşadığımız sorunlar zaman zaman üretimde ve buna bağlı olarak da ihracatta aksamalar yaşamamıza sebep oluyor. Sektörümüzün üretimde ve ihracatta yakaladığı başarıyı devam ettirebilmesi için hammadde temininin uygun maliyetle ve zamanında yapılması büyük önem taşıyor." dedi.

Birçok sektörde hammadde ithalatında düşük vergi ve mamul ithalatında ise yüksek vergi uygulandığına dikkat çeken Mehmet Zeren, "Çelik boru sektöründe ise tam tersi bir uygulama var. Avrupa Birliği ile aramızdaki Gümrük Birliği ve Ortak Gümrük Tarifesi'ne rağmen; AB ülkelerinde yassı çelik ithalatına yüzde 0 gümrük vergisi uygulanırken, Türkiye’de yüzde 9-10 oranlarında vergi söz konusu ve bu oldukça büyük bir çelişki yaratıyor. Sektörümüzün hammadde olarak kullandığı yassı çelik ürünlerine uygulanan vergiler üreticilerimizin iç piyasadan aldığı hammadde maliyetlerini yükseltiyor. Böylece rekabet gücümüz azalıyor. Dünya piyasa fiyatlarından hammadde teminine yönelik düzenlemelerin yapılmasına ihtiyacımız var." diye konuştu. Türkiye’de bir yılda üretilen yassı çelik miktarının da ihtiyacı karşılayamadığını belirten Mehmet Zeren, şunları paylaştı:

"Türkiye'de yıllık ortalama 10 milyon ton yassı çelik üretimi olmasına rağmen tüketim 14 milyon ton. Üretimin yaklaşık 2 milyon tonluk kısmının ihraç edildiği göz önüne alındığında ihtiyacı karşılamak için 6 milyon ton civarında bir ithalatın yapılması gerektiği görülüyor. İç piyasadaki üretimin yetersizliği nedeniyle, en büyük yerli yassı çelik üreticisi ve hammadde tedarikçimiz konumundaki Erdemir siparişlere yetişemiyor ve verilen siparişleri ancak 5-6 ay sonra karşılayabiliyor. Bu da sektör için büyük bir sorun oluşturuyor. Son zamanlarda cevher fiyatlarının hurda fiyatlarına göre daha avantajlı hale gelmesi nedeniyle hurdadan üretim yapan yassı çelik fabrikalarında üretimin düşmesi ve bu durumda, iç piyasadan hammadde temininde yaşanan sıkıntıların daha da artması beklenmektedir." dedi.

Türk çelik boru sektörü önemli ihracat pazarlarında yaşadığı sorunlara ek olarak hammadde temininde zorlanıyor ve ithal ürünlere uygulanan gümrük vergileri ile de maliyetler yükseliyor. Tüm bunlara rağmen sektör, Avrupa’nın en büyük, dünyanın ise beşinci büyük çelik boru üreticisi konumunu koruyor. Yıllık üretimi yaklaşık 4,25 milyon ton olan çelik boru sektörü, üretiminin yaklaşık yüzde 50’sini ise ihraç ediyor. İhracat odaklı büyüme hedefleyen sektörün, Ocak-Eylül 2014 döneminde toplam ihracatı miktar bazında yüzde 2,71 artışla 1 milyon 435 bin tona ve 1 milyar 205 milyon dolara ulaştı. Çelik Boru İmalatçıları Derneği (ÇEBİD) verilerine göre; Ocak-Eylül 2014 döneminde sektörün ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre miktar bazında yüzde 2,71 artışla 1 milyon 435 bin tona ve 1 milyar 205 milyon dolara ulaştı.

9 aylık dönemde yüzde 25,62 azalışa rağmen 194 milyon 769 bin dolarlık ihracat ile Irak liderliğini korurken, ABD yüzde 10,25 artış ve 182 milyon 783 bin dolar ile ikinci, İngiltere ise yüzde 64,90 artış ve 138 milyon 49 bin dolarlık çelik boru ihracatı ile üçüncü oldu. Çelik boru sektörünün aylık bazdaki ihracat rakamlarına bakıldığında ise Eylül ayında ihracatın, önemli oranda yükselişe geçtiği görülüyor. Türkiye’nin çelik boru ihracatı Eylül ayında geçtiğimiz yılın aynı ayına oranla miktar bazında yüzde 10,77 artışla 183 bin 160 tona ulaşırken, değer bazında ise 146 milyon dolar ihracat gerçekleştirildi.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri