Hamilelikte oruç tutarken nelere dikkat edilmeli?

Özel Selçuklu Hastanesi Diyetisyeni Tuba Nergiz, hamilelikte oruç tutulurken dikkat edilmesi gerekenlere değindi

Özel Selçuklu Hastanesi Diyetisyeni Tuba Nergiz, hamilelikte oruç tutulurken dikkat edilmesi gerekenlere değindi. “Eğer sağlıklı bir hamilelik süreci yaşanıyorsa; dengeli ve yeterli beslenildiği sürece oruç tutmakta sakınca yoktur” diyen Tuba Nergiz, “Ancak hamileliğe bağlı olarak şeker(diyabet), tansiyon, migren gibi hastalıkları ortaya çıkan hamileler kesinlikle doktorlarının önerileri doğrultusunda bir yol izlemelidirler. Çünkü şeker hastalığının ana kurallarından olan az ve sık yiyerek beslenme, oruç günlerinde yapılamamaktadır” değerlendirmesini yaptı. Tuba Nergiz şunları söyledi: “Tansiyon hastalığında ise hem az ve sık yiyerek beslenme hem de sıvı tüketimi önemli yer tutmaktadır. Migren de ise oruca bağlı uzun süre açlık dönemi baş ağrılarını tetiklemektedir. Bunların yanısıra hamilelikte, gebelik hormonları ve karında büyüyen rahmin oluşturduğu baskı nedeniyle bulantı, kusma gibi mide-barsak problemleri yaşanmaktadır. Özellikle gebeliğin ilk aylarında karşılaştığımız bu problemleri, uzun süren açlık dönemleri tetikleyeceğinden bu durumda olan anne adayları da dikkatli olmalı, doktor tavsiyesine göre bir yol izlemelidir.”

 

Oruç tutmak isteyen anne adaylarının diyetisyene danışmasını isteyen Nergiz, hamilelere şu tavsiyelerde bulundu:

 

·                     Gün içinde oluşabilecek halsizlik, baş dönmesi gibi durumları minimuma indirebilmek için sahura kesinlikle kalkılmalıdır. Sahurda hafif, tok tutucu, proteinden zengin besinlere ağırlık verilmelidir. Örneğin; 1SB yarım yağlı süt, bir dilim peynir, 1 haşlanmış yumurta, bol yeşillik, domates, salatalık, 2-3 dilim tam buğday ekmeği

 

·                     İftarda besinler tek seferde büyük porsiyonlar yerine; küçük porsiyonlar halinde, uzun bir süreye yayarak yavaş yavaş ve iyi çiğneyerek yenilmelidir. En fazla 1SB su+1 adet hurma ile oruç açılmalı ve çorba ve salata gibi hafif besinlerle devam edilmeli ve 10-15 dk ara verilmelidir. Ardından zeytinyağlı veya et yemeğine geçilmeli ve 2 dilim tam buğday ekmeği tüketilmelidir. Eğer pilav, makarna, börek gibi unlu gıdalar yenilecekse ekmek tüketimi ona göre azaltılmalıdır. Tatlılar yemeğin hemen arkasından değil en azından bir saat sonra bir ara öğün olar tüketilmelidir.  Ayrıca, baklava, kadayıf gibi şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar veya meyve tercih edilmelidir.Yemekler yapılırken buğulama, fırında, haşlama yöntemi kullanılmalıdır; hazmı zorlaştıracak kızartmalardan uzak durulmalıdır.

 

·                     Yetersiz sıvı alımı dehidrasyona(vücudun susuz kalmasına) neden olur. Bu durumda salgılanan bazı hormonlar rahim kasılmalarına neden olarak düşük tehlikesini ortaya çıkarmaktadır. Bu yüzden bol sıvı tüketmeye özen gösterilmelidir. (MERHABA)

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ramazan Haberleri