"Hamburg İçin İkinci Bir Dil Konuşan Gençler Büyük Avantaj"

Almanya’da kalifiye açığı ile birlikte özellikle çıraklık yeri bulamayan göçmen kökenli gençlerin sayısı az değil. Bu potansiyelin çıraklığı kazandırılması için Hamburg’da ‘Benim Dilim-Benim Şansım’ adı altında çıraklık...

Almanya’da kalifiye açığı ile birlikte özellikle çıraklık yeri bulamayan göçmen kökenli gençlerin sayısı az değil. Bu potansiyelin çıraklığı kazandırılması için Hamburg’da ‘Benim Dilim-Benim Şansım’ adı altında çıraklık fuarı düzenlendi. Hamburg İş Ajansı Müdürü Sönke Fock, "Hamburg’da şirketlerin büyük çoğunluğunun yurtdışı ticari bağlantıları var. İkinci bir dil konuşan gençler büyük avantaj." dedi.

Almanya’da kalifiye eleman açığı ile birlikte birçok sektörde boş yer olmasına rağmen çıraklık yeri bulamayan özellikle göçmen kökenli genç sayısı az değil. Bu potansiyeli çıraklık eğitimine kazandırmak için Hamburg’da özellikle göçmen kökenli ve Almancanın yanı sıra anadil gibi ikinci bir dil konuşabilen gençler için çıraklık borsası düzenlendi. Hamburg İş Ajansı tarafından‘Benim Dilim-Benim Şansım’ adı altında düzenlenen çıraklık fuarına Alman Demiryolları, Kuzey Almanya Radyo Televizyon Kurumu, Kamu ve Polis Teşkilatı gibi ülkenin önde gelen kurumları da ilgi gösterdi.

Bu haliyle Almanya geneli ilk kez düzenlenen çıraklık fuarının kimseyi şaşırtmaması gerektiğini kaydeden Hamburg İş Ajansı Müdürü Sönke Fock, “Hamburglu şirketlerin büyük çoğunluğunun yurtdışı ticari bağlantıları var. Hangi şirket Almancanın yanı sıra İngilizce yada başka bir dil konuşan birini mesleki olarak eğitirse çok büyük avantaj sağlar. Ayrıca farklı kültürlere güven artar. Dolayısı ile ‘Benim Dilim-Benim Şansım’ dil kabiliyetini, zenginliğini mesleğinin zenginleştirmek isteyenler için çok önemli bir çıraklık fuarı ve burada önümüzdeki yıl için ikinci bir dilin avantaj olduğu 630’dan fazla meslek yeri sunulacak.” dedi.

Gençlik Meslek Ajansı Meslek Eğitim Konuları Bölümü Müdürü Dusan Djordan ise ‘Benim Dilim-Benim Şansım’ projesinin bir pilot proje olduğunu söyledi. Djordan,‘‘Bünyemizde çeşitlilik ve göç gibi potansiyelleri değerlendiren bir çalışma grubumuz var. Bu proje bu şekilde ortaya çıktı. Şimdi bu fuarın etkisine gençlerin ve işletmelerin ne istediğine bakacağız değerlendireceğiz. Sonuçlara göre geliştireceğiz.” şeklinde konuştu.

İş Ajansı basın sözcüsü Knut Böhrsen ise dil zenginliğini birçok sektörde çok büyük avantaj olduğuna dikkat çekerek, “Dil ve kültürel zenginlik özellikle turizm, sağlık sektörü ve polis teşkilatı gibi ticari ilişkiler için çok önemli. Hamburg yabancı müşteri ve misafirlerin çok ziyaret ettiği bir şehir.” dedi.

Böhrnsen, ailelerden çocuklarını bir kaç yıl önceden hatta sekizinci sınıfta bu ve benzeri fuarlara götürerek meslekleri tanımaların ve ileride yapacakları meslek hakkında zamanında sağlıklı karar vermelerini istedi. Fuarda Polis Teşkilatı Personal Alım Dairesi’nden Marina Berger, göçmen kökenlilerin sadece farklı bir kültürden geldikleri için değil aynı zamanda mesleki avantajı olduğunu belirtti.

NDR Meslek Eğitim Müdürü Gerald Mechnich fuarda bulunmalarının çok önemli iki nedeni olduğunu söyledi ve “Birincisi herkes için yayın yapıyoruz. İkincisi bizim yurt içinde ve dışında çalışan muhabirlere ihtiyacımız var.” dedi. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberleri