Haluk Koç: Başbakan Parti İçi İstihbarat Kurdu

CHP Parti Sözcüsü Haluk Koç, AK Parti Genel Başkanı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hakkında önemli bir iddia da bulundu.

CHP Parti Sözcüsü Haluk Koç, AK Parti Genel Başkanı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hakkında önemli bir iddia da bulundu. Başbakan Erdoğan’ın Milli İstihbarat’ı muhalefet partilerini dinlemek için kullandığını öne süren Haluk Koç, ‘PİT’ adında bir de parti içi istihbaratı kurduğunu öğrendiklerini ileri sürdü. Koç, “Bir de öğrendik ki parti içi istihbarat var. Biri MİT diğeri PİT. Başbakan, MİT’i muhalifleri takip etmede kullanıyor.. PİT’i de kendi içindeki kuşkuları takip etmek için kullanıyor.” dedi.

Koç, toplanan Merkez Yürütme Kurulu(MYK)’nun ardından, gündemdeki gelişmeleri değerlendirmek üzere CHP genel merkezinde, haftalık basın toplantısı düzenledi.

Koç, toplantıda Merkez Yürütme Kurulu’nda son siyasi gelişmeler ve yerel seçim çalışmaları üzerinde ağırlıklı olarak durduklarını bildirdi.

İstanbul’un 26 ilçesi ile ilgili bir ön eleme kararı aldıklarını ifade eden Koç, aday aday sayısına göre, örgütlerinin bu ay sonunda 5 kişiyi belirleyeceklerini, seçilen kişilerin daha sonra değerlendirileceklerini belirtti.

“AK PARTİ BIRAKIN SOSYALİST ENTERNAYONALİ AERC’DE BİLE TUTUNAMADI”

CHP için geçen hafta gerçekleşen önemli siyasi olaylardan birinin Sosyalist Enternasyonalin toplantısı olduğunu kaydeden Koç, “Geniş katılımla İstanbul’da ev sahipliği yaptık. Birilerinin kulaklarının çınlaması gerekiyor. Çünkü bir ara şarkı dillendiriyorlardı. CHP’nin Sosyalist Enternasyonal’den çıkarılması ve AK Parti’nin getirilmesi dile getiriliyordu. Eş zamanlı olarak Avrupa’da gelişmeler oldu. Bırakın, Sosyalist Enternasyonal’i AK Parti, muhafazakâr partilerinin Avrupa’daki oluşumunda dahi gözlemci statüsünde dahi tutunamadı. Gittikçe radikalleşen, kafalarının arkasındaki saplantıları siyasete yansıtan AK Parti, AERC dediğimiz, bir yapı içerisinde kendisine yer bulamadı. Geldiğimiz nokta budur.” diye konuştu.

“12 EYLÜL DİKTASININ YAPAMADIĞINI AK PARTİ YAPIYOR”

AK Parti’nin Orman Mühendisleri Odası’nı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na, idari ve mali boyutta bağlanmasını da konuşmasında eleştiren Koç, “Sırada Makine Mühendisleri Odası, Elektrik Mühendisleri Odası, Şehir Plancıları Odası var. Şimdi Eczacılar Birliği Odası’ndan geldim. Meslek odaları, oradan bir iz düşüm çıkararak acaba Türk Tabipler Birliği’ne, Sağlık Bakanlığı’nın, Türk Eczacılar Birliği’nin Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın, Türk Diş Hekimleri Birliği’nin de gene Sağlık Bakanlığı’na mı bağlayacaklar? Bunu göreceğiz. Ne isteniyor? Meslek odaları görevlerini yapmasın. Demokrasiye katılmasın, ülke sorunlarını düşünmesin. Başbakanın emrinde hareket edecek birimler oluşmasını istiyorlar. Sendikalarda, derneklerde. Bunun adı, ileri demokrasi, demokrasi rüzgarı. Bunlar çoğulcu demokrasi için yüz karası gelişmeler. Bunlarla ilgili idari yargıya başvuracağız. Fakat, Tasarruf, düşünce eylem önemli. 12 Eylül diktasının yapamadığını, örgütsüz toplam yaratma girişimini, AK Parti Gezi Olayları’ndan sonra, baskı ile sindirerek dayatmaya çalışıyor. Nefes almayan toplum. Hak aramayan insanlar topluluğu. Bunun başındakine diktatör demeyeceğiz de ne diyeceğiz? Neye kızıyorlar? Neye küplere biniyorlar? Bunlar, demokratik uygulamalar mı? Bütün odalarla birlikte CHP bu baskılara karşı sorumluluklarını yerine getirecektir, kimsenin kuşkusu olmasın.”

Haluk Koç konuşmasında, resmi bir törende vatandaşlarla girdiği tartışmada, sarf ettiği sözlerle gündeme gelen Adana Valisi Hüseyin Avni Coş hakkında da değerlendirmede bulundu.

“VALİ COŞ BAŞBAKAN ERDOĞAN’IN YOLSUZLUKLARINI ÖRTBAS EDEN MALİYE MÜFETTİŞİYDİ”

Koç, Vali Coş’un gündemden düşmediğini belirterek, Başbakan’ın ‘Adamımızı yedirmeyiz.’ diyerek ‘racon kestiğini’ ileri sürdü. Vali Coş’un, Başbakan’ın belediye başkanı olduğu dönemde hakkında ileri sürülen yolsuzlukları araştırmada görevlendirilen maliye müfettişi olduğunu ifade eden Koç, şöyle konuştu: “Açık, ayan beyan yolsuzluk bulgularının karşısında, ‘Böyle bir şey yoktur’ raporunu veren adam. Başbakan’ın vecizesini şöyle çevirmek lazım: Beni yedirmeyeni ben de yedirmem. Geldiğimiz nokta bu. Bu davranışlar, valilik makamının değerleri ile örtüşmüyor. Bu tavırlar, devletin diğer kademelerinde görev yapan valileri, de üzüntüye sevk ediyordur. Komedi malzemesine biz getirmiyoruz. Siz getiriyorsunuz. Parti devletini sen yarattın. Parti valisini sen icat ettin. Bunlar taşınacak yükler değil. İşin acı tarafı da halka küfür eden valinin hala görevinin başında olması.”

“PİT’İ KENDİ İÇİNDEKİ KUŞKULARI TAKİP ETMEK İÇİN KULLANIYOR”

Koç, öğrenci evi tartışmalarının ardından Başbakan Erdoğan ve Yardımcısı Bülent Arınç arasında ortaya çıkan fikir ayrılığını da değerlendirdi.

Koç, Başbakan Erdoğan’ı, diktatör özellikleri taşıdığını ileri sürerek, diktatörlerin güvensiz ve kuşkucu olduğunu anlattı. Erdoğan’ın istihbaratı, muhaliflerini izlemek de kullandığını öne süren Koç, şu iddialarda bulundu: “Ötekine Milli İstihbarat diyoruz. Bir de öğrendik ki parti içi istihbarat var. Biri MİT diğeri PİT. Başbakan, MİT’i muhalifleri takip etmede kullanıyor. Başka yasadışı, kapsama alanına giren görevlerde kullanıyor. PİT’i de kendi içindeki kuşkuları takip etmek için kullanıyor. Varlığını, bekasını istihbari bilgilere dayandırmaya çalışan, kendi elemanlarınca kendilerini eleştirenlere de aynı tavrı gösteriyor. Bu diktatörler için uzak yakın önemi yoktur. Bakmayın o söylemlere: ‘dava arkadaşı, yol arkadaşı, kader arkadaşı’. Bunları geçin. Hasım, hasımdır. Diktatör için kuşku duyulan kişi yok edilmesi gereken kişidir. Eski dönemde kelle alarak yapılırdı. Şimdi siyaseten yok edilerek yapılıyor. Son yaşanan tabloda ellerimizi ovuşturarak sevinerek, ‘işte birbirlerine girdiler’ diye bir tavır içtenlikle söylüyorum sergilemiyoruz. Bu konuda son derece samimiyim. ”
Anayasa görüşmeleri ile ilgili konuşan Koç, Başbakan’ın grup konuşmasında bazı ifadelerde bulunduğunu da hatırlattı.

“CHP ÇAĞDAŞ ANAYASA ÇIKARMAK İÇİN HER TÜRLÜ DESTEĞİ VERMEYE HAZIRDIR”

Başbakan’ın masadan kaçmaya niyeti olduğunu ileri süren Koç, “ Diyorlar, gelin uzlaştığımız 60 maddeyi beraber çıkaralım. CHP mutabakat metninin 6’ıncı maddesinde dile getirilen imzalan her maddenin arkasındadır. ‘Efendim onlar kapıyı kapattı, CHP kaçıyor. ’Sen kaçıyorsun. Kafandakileri oraya monte edemedin. Hem Cumhurbaşkanı olayım. Hem Başbakanlık yetkilerini kullanayım. Hem de siyasi parti lideri olarak o yetkileri kullanayım. 23 Nisan çocuğuna dediği gibi. İstediğimi asayım, istediğimi keseyim. Bu işler kabadayılıkla olmaz. Bu işler oyunbozanlıkla olmaz. Senin, çağdaş bir anayasa çıkarma niyetin yok. CHP sözünün arkasındadır. CHP çağdaş özgür anayasa çıkarmak için, her tülü desteği vermeye hazırdır. Sahte duyurular yapma. Kendi taraflarını kandırırsın.” ifadelerini kullandı.

“GEZİ ÜRKÜTTÜ RÜYASINDA CHP YERİNE GEZİ’Yİ GÖRÜYOR”

Koç, öğrenci evleri tartışmasının ardından, Gezi Olayları’nda öne çıkan illerde ‘muhbir vatandaşların’ türediğini ileri sürdü. Koç, şöyle konuştu: “Demokrasilerde muhbirlik olur mu? İhbar, jurnalcilik, muhbirlik. Tam diktatör. Adını, sanını tam koymak gerekiyor. Ama artık bütün dünya böyle değerlendiriyor. Uluslararası kuruluşların raporlarına bakın bu mealde, ifadelerle yüklü başbakan için. Değerli arkadaşlarım, bunun amacı hala Gezi’nin korkusunun, hazret üzerindeki etkisi. Artık CHP’yi görmüyor rüyasında. Gezi’yi görüyor. Gezi ürküttü. Bundan sonra, her kafasına eseni, kendi partisinin içinde yapabilir ama, ‘Türkiye’de yapamayacağım’ diyor.”

DİYARBAKIR BULUŞMASI BARZANİ’NİN KONUMU, IRAK POLİTAKASI İÇ İÇE

Başbakan Erdoğan’ın hafta sonu Barzani ve Şivan Perver ile Diyarbakır’da yapacağı görüşmeyi de değerlendirdi. Kürtlerin taleplerinin meşru zeminde, silah olmadan milletin önünde sağlanması gerektiğini öteden beri savunduklarını ifade eden Haluk Koç, ziyarete ilişkin “Burada, Barzani’nin konumu, hükümetin değişen Irak politikası, bunlar hep iç içe bağlantılı. Bunların sürece farklı tartışmalar getirerek, ucuz başbakan hesaplarına kurban edilmeyen bir süreç olur.” yorumunu yaptı.

“CHP’NİN AÇTIĞI KAPIDAN IRAK’A ADIM ATABİLDİNİZ”

Değişen Irak Politikası ile ilgili da CHP Sözcüsü Koç, “Şimdi CHP’nin açtığı kapıdan, Irak gibi kardeş ülke halkı ile Türkiye’nin dostluğunun adımını atabiliyorsunuz. O eleştiriler aklınızda değil mi? Bizim düşmanlarımızla görüşüyorsunuz, diyorlardı. Irak halkı Türkiye halkına düşman değildi. Senin politikalarının karşısındaydı.” ifadelerini kullandı.

“ESAD İLE EMEVİ CAMİİ’NDE GİDİP NAMAZ KILARSINIZ İNŞALLAH!”

Suriye politikası hakkında da “Pek yakında, Esad’la Emevi Camii’ne gidip bir namaz kılarsın inşallah. Süreç oraya gidiyor.” diyen Koç, şöyle devam etti:
“Dışişleri Bakanı’nın açıklamaları var ortada. ‘Biz hiçbir zaman, mezhep kökenli bir çatışmanın tarafı olmadık.’ diyor. El Kaide, El Nusra arka bahçeniz değil miydi sizin? Orda akan kardeşkanı müsebbiplerinden değil miydiniz? Neyse, doğruyu bulun da. Hem Türkiye’de hem komşularımız da kan ve zulüm olarak politika uygulamayın.”

CHP Sözcüsü Haluk Koç, haftalık basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını cevapladı.

Bir gazetecinin, Mustafa Sarıgül’ün Ankara’dan belediye başkan adayı gösterileceği iddialarını sorması üzerine, “ Önemsiz kişilerin sorduğu soruları, cevap verecek değerde bulmuyorum” şeklinde karşılık verdi.

“EĞİTİMDE SİSTEM SIKINTILI ÖNEMLİ BİR RESTORASYON GEREKİYOR”

Dershanelerin kapatılmasına ilişkin başlatılan çalışmaların sorulması üzerine de Koç, “Buna, grup başkan vekillerimiz, eğitim komisyonunda arkadaşlarımız ilgili bir düzenleme geldiğinde görüşlerini ifade ederler. Biz, eğitim sisteminin bu dönemde Türkiye’de en çok zarar gören konulardan biri olduğunu düşünüyoruz. Dershaneler boyutu, eğitim birliği boyutu da dikkate alındığında çağdaş bilimsel eğitim olmaktan çıkarılmış. Tam tersine; hurafelere dayalı, temel eğitimin genç kızlarımızın erken yaşta, eğitimden kopartan bir süreç içinde geliştiğini görüyoruz. Bunun en büyük sıkıntısını 6 yaşında olan aileler çekiyor. Sistem son derece sıkıntılı. Önemli bir restorasyon gerekiyor. Hem temel eğitim konusunda hem temel politikalar konusunda epey bir demokratik bir tamirat dönemine ihtiyaç var. Umarım önümüzdeki dönemde Başbakan Erdoğan’ın hezeyanlarının sandıkta sınırlandırılacağı bir sonuç sandıkta karşımıza çıkar.” dedi.

Bir soru üzerine de Koç, Sabri Erbakan’ın partiye 12. maddeden üyelik teklifi ile getirildiğini ve MYK’dan da oy birliği CHP üyesi olduğunu açıkladı.
CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri