Haluk Koç: Anayasa Masası Başbakan'ın Çıkarı İçin Devrildi

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın kısa dönem siyasi hesapları nedeniyle yeni anayasa çalışmaları masasının devrildiğini savundu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın kısa dönem siyasi hesapları nedeniyle yeni anayasa çalışmaları masasının devrildiğini savundu.

    Haluk Koç, Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında MYK toplantısı sürenken genel merkezde gazetecilere gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. CHP’li Koç, “Bu kainatta azarlanmaktan, aşağılanmaktan, paspas olmaktan bıkmamış bir Arınç manzarası ABD’ye gitmeden önce ortaya çıkmıştır. Tipik bir özgül hafiflikle ortaya çıktığını görüyoruz. CHP genel başkanına dil uzatmaktadır. Başbakan'a yaranmak istemektedir. Düştüğü tablo vahimdir. Herhalde sataşmanın verdiği hafiflikle yolculuğuna ABD’ye kadar devam edecektir. Eski plaklardaki gibi sahibine yaranmaya çalışan bir cisimle karşı karşıya bulunuyoruz.” dedi.

    "CUMHURBAŞKANI OLMAK İÇİN BAŞKA MECRALARDA ARAYIŞ İÇİNE GİRDİ"

    Haluk Koç, Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun kendi kendini tatil etmesi, boşa çıkarmasının altında Başkanlık arzusunu gerçekleştiremeyen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın planlarının tutmaması olduğunu iddia etti.
“Perşembenin gelişi çarşambadan belli.” sözünü hatırlatan Koç, şöyle devam etti: “Kafasına göre oluşturmak istediği anayasa sürecini tıkayan Başbakan masayı devirmekte hiçbir beis görmemiştir. Muhalefete suçlamalar yapmaya başlamıştır. AKP’nin ve Başbakan'ın derdi çağdaş, özgürlükçü, vesayetlerden arınmış bir anayasa yapmak hiçbir zaman değildir, şahsi çıkarlarına göre başkanlık sistemini anayasaya yerleştirmektir. Zaten masaya gizli kapaklı pazarlıklarla görünmez ortak olarak İmralı da dahil edilmiştir. Böylece Başbakan'ın beklentilerini karşılanmadığı gerekçesiyle başbakan tarafından masa devrilmiştir. Başbakanın bu tarı 4 siyasi partinin mutabakatını önemsemeden kendi kafasındakini masada kabul ettirmek isteyen bir siyasi tavır. Kendisinin temsilciği gibi davranan iradesini teslim etmiş bir Cemil Çiçek'in davranışları bu sonucu doğurmuştur. Şimdi Başbakan, Cumhurbaşkanı seçilebilmek için gelecektir. Diyarbakır örneğinde olduğu gibi başka mecralarda arayışa girmiştir. Başbakan ve AKP ile gerçek bir demokrasi standardı yakalanamayacağı bir kez daha ortaya çıkmıştır.” ifadelerini kullandı.

    DAVUTOĞLU’NUN MACERALARI DEVAM EDİYOR

    CHP Sözcüsü Haluk Koç, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun maceralarına ABD’de devam ettiğini belirterek, eleştirilerini sürdürdü. Koç, “ABD’de bin düşünce kuruluşunda konuşmada ‘Gezi olaylarıyla onur duyduğunu’ ifade etti, daha sonra Twitter’da saptırmaya çalıştı. Dışişleri Bakanı durumu kurtarma adına takiyye, riyakarlık, 2 yüzlülük sergiliyor. İskoçya gezisinde Cumhurbaşkanı’nın benzer sözü de internet sitesinde yer almamıştı. Özellikle Brüksel’deki toplantılarda hükümet yöneticileri de aynı şeyleri yapıyor. Ortada binlerce yaralı, 7 tane kaybedilen can var. Hem sosyal medyada, hem genelde cadı avı Başbakan ile devreye sokulan devlet terör bütün bunlar unutulacak, dışarıda yapılan bu açıklama da Türkiye’yi masum gösterecek. Bunlar astarı yüzünden pahalı olan ifadelerdir. Diktatörün adamları kendilerini değersizleştirme yarısında rakipsiz hale geldi. Nerede nasıl takiyye yapacaklarını şaşırmışlardır. Kaybedilen 7 canın günahları boynunuzda, kanları elinizdedir. Bu tavırlarınızla da dünyada da siyasi mizah olmaya aday haline geliyorsunuz.” dedi.

    Emeklilikte yaşa takılanların arayışları, 300 bine yakın atanamayan öğretmen ve alilerin feryatları, 25 bin Ziraat Mühendisinin iş talebi, kıdem tazminatının budanması sorunlarını sıralayan Koç, iktidar kanadının bütün bu taleplere vicdanını kapatıp, varsa yoksa Türkiye’yi parçalamaya yönelik projelerin aktörü olduğunu savundu.

    “ÇİFT YÜZLÜLÜĞÜNÜ ARKADAŞLARINA DA BULAŞTIRDI”

    Başbakan Erdoğan’ın çift yüzlülüğünün yanındaki arkadaşlarına da bulaştığını öne süren CHP’li Koç, Başbakan Erdoğan’ın daha önce Barzani sarf ettiği sözler ile şimdi söylediklerinin çeliştiğine dikkat çekti.
Koç, hükümetin izledikleri yanlışlar Suriye ve Irak politikalarının faturasını bütün millete ödetmeye çalıştığını söyledi. Şu anda Türkiye’nin 81 vilayetinde Suriyeli çocukların dilendiğini hatırlatan Koç, Başbakan’a “arzuların hülyaların bu muydu” diye sordu. Koç, bu insanların yerinden yurdundan edilmesinde Başbakan Erdoğan’ın inatçı, tutucu, saplantılara dayalı politikalarının olduğunu iddia etti.

    GENEL AF SÖZLERİ

    CHP Sözcüsü Haluk Koç, Başbakan Erdoğan’ın ikide bir mesaj yollamak adına ‘genel af’ şeklinde açıklama yapmasını talihsiz olarak değerlendirdi. Genel affı, ‘şişeden çıkan sonra girmesi mümkün olmayan bir 'Cin’e benzeten Koç, Başbakan’ın bu çağrışımı yapacak sözleri Diyarbakır’da söylediğine işaret etti. Koç, Arınç’ın bu sözü korkudan tevil edemediğini savunarak, “Bu sefer Başbakan'ı tevil etme görevi, yine başbakana düşüyor Salı günü Meclis çıkışında ‘ben böyle bir şey söylemedim’ diyorsun. Korkudan kimse seni tevil edemiyor. Bu son derece önemli bir hatadır. Toplumda saplantı yaratır. Bu sözü sarf etmenin ağır sorumluluğu var.” ifadelerini kullandı.

    “EDEP YA HU”

    Başbakan Erdoğan’ın edep özürlü olduğunu öne süren Koç, “Başbakan ayar vermeye, ahlak dersi vermeye çalışıyor. ‘hepiniz oradaydınız ulan’, bizzat Başbakan tarafından Meclis'te ifade edilmiştir. Edep özürlüsü olduğunu da bir kere daha ortaya koydu. Son ortaya koyduğu oyun, üstlendiği rol önce aklını başına toplamasını, dilini de siyasetin edep sınırlarına çekmesidir.”

    BARZANİ-ERDOĞAN GÖRÜŞMESİ

    Barzani, Irak anayasasına göre bir kimlik teşkil ettiği için Başbakan Erdoğan’ın görüşmesinin normal ve gayet doğal olduğunu söyleyen Koç, görüşme yeri olarak Diyarbakır’ın seçilmesinin Başbakan’ın hesaplarına göre farklı bir anlam taşıdığını söyledi.

    KÜRT SORUNU TÜRKİYE’NİN SORUNU

    Haluk Koç, Kürk sorununun Türkiye’nin sorunu olduğunu belirterek, Başbakan’ın iç politika hesapları ile bölgesel bir takım aktörleri davet edip bu sorunu bölgesel ve uluslararası bir sorun haline getirmesinden duyduğu endişeyi aktardı.

    Koç, Kürk sorunun çözümü konusunda en net çözümü de CHP’nin getirdiğini savunarak, “Kürt sorunu Türkiye’nin birliği içerisinde çözülmelidir. Başbakan yakın dönem siyasi beklentileriyle Kürtleri hep aldatmıştır. Her seçim öncesi benzer şovlarını hep sergilemiştir. Başbakan'ın beklentisi amacı ortada. İstediğin kadar düetler yaptır, siyaseti oralara sokup daha da parçala; kafasının arkasında Cumhurbaşkanlığı adaylığı olduğu için seçilmek için.” dedi.

    Komşu ülkelerin bir kısmında da kendilerini ilgilendiren bir Kürt sorunu olduğuna işaret eden Koç, “Başbakan için kısa dönem kar amacı, Kürt sorunuyla uğraşan diğer ülkelerde de rahatsızlık yaratıyor. Bu şekildeki bir tavır Türkiye’ye sıkıntı yaşatabilir.” şeklinde konuştu. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri