Halk onayı gerekli

SP Siyasal İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Dr. Ahmet Demircan, anayasa değişikliğinin halk onayıyla yapılması ve bu süreçte ekonominin unutulmaması gerektiğini bildirdi
BAĞIMSIZ ANAYASA, KAÇINILMAZ ZORUNLULUK
Saadet Partisi (SP) Siyasi İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Devlet Eski Bakanı Dr. Ahmet Demircan, Türkiye’nin yeni ve bağımsız bir anayasa yapmasının kaçınılmaz bir zorunluluk olduğunu, mevcut anayasa ile ülkenin geleceğini kurmanın mümkün olmadığını ifade etti. Demircan, “1982 Anayasasının 83 maddesinde değişiklik yapılması 1982 anayasasının sorunlu olduğunu gösteriyor” dedi.

MİLLETİN SEÇMEDİĞİ BİR EGEMENLİK KULLANILAMAZ
Yapılacak değişikliğin demokratik olmasına özellikle dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Dr. Ahmet Demircan, “Milletin seçmediği bir egemenlik kullanılamaz. Bu nedenle yargı ve yürütme millet veya milletin seçtiği kişiler tarafından yapılmalıdır. Anayasa bir bütün olarak halkın önüne sunulmamalı, yapılan değişiklik maddeleri belli bir gruplama ile olmalıdır. Halkın onay verdiği maddeler üzerinde yeniden düşünmelidir” diye konuştu.

EKONOMİ GÜNDEMDEN DÜŞÜRÜLMEMELİ
Anayasa ile ilgili çalışmalar yapılırken, ülkenin asıl gündem maddesi olan ekonomiden uzaklaşılmaması ve ekonomide iyileşme için gerekli önlemlerin alınması gerektiğini dile getiren Demircan, “İşsizlik, yüzde 20’leri geçmiş. Gelir dağılımı bozulmuş, üretim azalmış. Halk yoksulluğa mahkum hale gelmiş. Böyle bir durumda Türkiye’nin esas gündemi olan ekonomi göz ardı edilmemelidir” dedi.
 
EKONOMİ UNUTULMASIN

SP Genel Başkan Yardımcısı Dr. Ahmet Demircan, anayasa değişikliğinin halkın onayına sunulması ve bu süreçte asıl gündem maddesi olan ekonominin unutulmaması gerektiğini ifade etti.
Saadet Partisi (SP) Siyasi İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Devlet Eski Bakanı Dr. Ahmet Demircan, SP Konya İl Teşkilatı’nın düzenlediği konferansa katılmak üzere Konya’ya geldi. Konferans öncesinde bir basın toplantısı düzenleyen SP Genel Başkan Yardımcısı Dr. Ahmet Demircan, başta anayasa değişikliği ve ekonomik sorunlar olmak üzere, güncel konular üzerinde değerlendirmelerde bulundu. Genel Başkan Yardımcısı Dr. Ahmet Demircan, bugün Alaaddin Keykubat Salonu’nda düzenlenecek konferansta da konuşma yapacak.
MEVCUT ANAYASA İLE TÜRKİYE’NİN GELECEĞİNİ KURMAK MÜMKÜN DEĞİL
Türkiye’nin yeni ve bağımsız bir anayasa yapmasının kaçınılmaz bir zorunluluk olduğunu söyleyen SP Genel Başkan Yardımcısı ve Devlet Eski Bakanı Dr. Ahmet Demircan, mevcut anayasa ile ülkenin geleceğini kurmanın mümkün olmadığını ifade etti. Anayasanın değişmesi konusunda herkesin hem fikir olduğunu ama gerekli adımların atılmasında hep geri kalındığına dikkat çeken Dr. Ahmet Demircan, 1982 Anayasasının 83. maddesi üzerinde değişiklik yapıldığını, bunun da 82 Anayasasının sorunlu olduğunu gösterdiğini ve anayasada köklü bir değişiklik yapılması gerektiğini anlattı.
ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ HEP ENGELLENDİ
Anayasa değişikliğinin Anayasa Mahkemesi tarafından hep engellendiğine işaret eden Ahmet Demircan, “Genel Başkanımız Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, bu anayasa ile ülkenin bir geleceğinin olmayacağını, halkın bütün katmanlarının görüşleri alınarak, ortak bir sonuca ulaşılması ve sivil bir anayasa inşa edilmesi gerektiğini aylar önce söylemişti. Anayasanın değişmez ilk üç maddesine dokunmadan, diğer maddelerde köklü bir değişiklik yapılmalıdır. Herkesin yararına olabilecek bir anayasa için, gerekli çalışmalar yapıldıktan sonra anayasaya koyulması planlanan maddeler halk oylamasına çıkarılmalı, halkın onay verdiği maddeler anayasada yer almalıdır” dedi.
‘YÜZDE 47’Yİ ANAYASAYI DEĞİŞTİR DİYE VERDİLER’
Hükümetin anayasa ile ilgili kısmi değişiklik sürecini başlattığını, bunda da geç kaldığını dile getiren SP Genel Başkan Yardımcısı Demircan, “Acaba hükümet gerçekten değişiklik mi yapmak istiyor, yoksa bir kriz ortamı oluşturarak rant mı sağlamak istiyor? Milletimiz Temmuz 2007 seçimlerinde yüzde 47 oyu, yeni bir anayasa istediği için verdi. Hükümet de bunu başta doğru algıladı, ama maalesef seçim sürecinin başladığına inandığımız bu döneme kadar somut bir adım atmadı. Anayasalar, devletin milletiyle yaptığı sözleşme metinleridir. Şimdi bakıyoruz hükümet, öneri ve fikirlerin gelmesini engeller gibi bir tavırla süreç başlattı. Belli bir tarih verdi ve bu tarihe kadar önerilerinizi verdiniz, verdiniz, vermezseniz ben anayasayı değiştirmeyle ilgili süreci başlatacağım diye bir ivedi içerisine girdi” diye konuştu.
MİLLETİN HAYRINA OLAN HERŞEYİ DESTEKLERİZ
Saadet Partisi’nin mecliste olmamasına rağmen düzeltici, yol gösterici bir muhalefet anlayışı sergilediğini, hükümeti yanlış yaptığı konularda uyardığını, doğrularını sonuna kadar desteklediğini söyleyen Demircan, “Saadet Partisi olarak, milletin hayrına netice verecek her çalışmada varız. Tıpkı açılım sürecinde yaptığımız gibi. Açılım konularını gündeme getiren hükümetin dahi elinde konuyla ilgili bir dosya yokken, biz dosyamızı hükümete sunduk. Ermeni açılımı denildiğinde de yine aynı tavrı koyduk. Yeni anayasa konusuna gelince, biz 40 yıldır bu konuda çalışma yapan bir siyasi partiyiz. Devletin anayasasını değiştirmek, oldu bittiye getirilecek bir konu değildir. Biz bu konuda hükümete 4 adet dosya sunduk. Birinci dosyada anayasanın nasıl yapılması gerektiğini, ikinci dosyada değişiklikte hangi konuların yer alması gerektiğini, üçüncü dosyada 20 maddelik değişiklik önerilerimizi, son dosyada da hangi maddelerin ne şekilde ele alınması gerektiğini belirttik” ifadelerini kullandı.
MİLLETİN SEÇMEDİĞİ BİR EGEMENLİK KULLANILAMAZ
Yapılacak değişikliğin demokratik olmasına özellikle dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Dr. Ahmet Demircan, “Milletin seçmediği bir egemenlik kullanılamaz. Bu nedenle yargı ve yürütme millet veya milletin seçtiği kişiler tarafından yapılmalıdır. Anayasa bir bütün olarak halkın önüne sunulmamalı, yapılan değişiklik maddeleri belli bir gruplama ile olmalıdır. Değiştirilmesi öngörülen anayasa maddeleri gruplar halinde halkın önüne sunulmalıdır. Halkın onay verdiği maddeler anayasada yer almalı, onay vermediği maddeler üzerinde yeniden düşünülmelidir” diye konuştu.
EKONOMİ GÜNDEMDEN DÜŞÜRÜLMEMELİ
Anayasa ile ilgili çalışmalar yapılırken, ülkenin asıl gündem maddesi olan ekonomiden uzaklaşılmaması ve ekonomide iyileşme için gerekli önlemlerin alınması gerektiğini dile getiren Demircan, “İşsizlik, yüzde 20’leri geçmiş. Gelir dağılımı bozulmuş, üretim azalmış. Halk yoksulluğa mahkum hale gelmiş. Böyle bir durumda Türkiye’nin esas gündemi göz ardı edilmemelidir. Türkiye maalesef kötü bir ekonomik süreçten geçmektedir. AKP hükümeti bunu bastırmak için gündemler oluşturmaktadır. Her ne kadar uzak durulmaya çalışılsa da ülkenin asıl gündemi ekonomidir, bir gün bu konu ciddi ciddi konuşulacaktır” ifadelerini kullandı.
MUHALEFET BOŞLUĞUNU SAADET DOLDURDU
Türkiye’nin en geç bir yıl içerisinde seçime gideceğini söyleyen Ahmet Demircan, “Seçimde inşallah Türkiye’nin sorunlarını çözecek bir parlamento ortaya çıkacak. Saadet Partisi olarak 1 yıl önce çıktığımız yolda muhalefet boşluğunu doldurduk. İktidarı, gerçekten olması gereken şekliyle uyardık, anamuhalefetin yapamadığını yaptık. Türkiye’nin şu anki durumundan hem iktidar, hem de muhalefet sorumlu” dedi.
RASİM ATALAY

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri