Halk, Chavez'in dönüşünü coşkuyla kutladı

Venezuela halkı, 2 aydan fazla süredir Küba'da kanser tedavisi gören Devlet Başkanı Hugo Chavez'in ülkesine dönüşünü coşkuyla karşıladı.

Başkent Caracas'ta yüzlerce kişi, ellerinde Chavez posterleriyle sokaklara dökülerek devlet başkanlarının evine dönüşünü kutladı.

Bazı gruplar Chavez'in nakledildiği hastane önünde toplanırken, ziyaretçilerin devlet başkanının bulunduğu kata girişine izin verilmediği belirtildi.

Chavez, Küba'dan dönüşünü dün Venezuela halkına Twitter mesajlarıyla müjdelemiş, tedavisine Caracas'ta devam edileceğini bildirmişti.

Nefes borusuna yerleştirilen tüp nedeniyle konuşmakta güçlük çektiği belirtilen Chavez'in kızlarıyla gülümserken görüldüğü fotoğrafı hafta sonu basına dağıtılmıştı.

-Durumu değişmedi-

Chavez'in "leğen kemiği kanserinin bir türü" olarak açıklanan hastalığına ve tedavinin detaylarına ilişkin net açıklamaların yapılmaması, Devlet Başkanı'nın görevi sürdürüp sürdürmeyeceğine ilişkin soruları yine yanıtsız bıraktı.

Enformasyon Bakanı Ernesto Villegas dün katıldığı televizyon ve radyo programlarında, Chavez'in ülkesine dönüşünün "içinde bulunduğu zor durumun değiştiği anlamına gelmediğini" söyledi.

Villegas, Chavez'in tedavisinin "zorlu ve karmaşık bir süreç" olduğu bilgisini yineledi.

Devlet Başkan Yardımcısı Nicolas Maduro da Chavez'ın durumuyla ilgili ayrıntılı bilgi vermedi ve dünkü bakanlar kurulu toplantısının sonunda "(Chavez) Yaşayacak ve başaracak" demekle yetindi.

-Yeni seçim olasılığı-

Chavez'in Venezuella'ya dönüşü, ülke siyasetinin akıbetine yoğunlaşılmasını da beraberinde getirdi.

Kimi siyasi yorumcular, Chavez'in Venezuela'ya dönüş nedeninin, bazı yetkilerini şimdiden devrettiği Nicolas Maduro'ya olası devlet başkanlığı seçimi öncesinde destek vermek olduğunu düşünüyor.

Halkın karşısına çıkmasa da Chavez'in dönüşünün, kendisini destekleyenleri bir arada tutmaya yardımcı olacağı düşünülüyor.

Ülkede yeni seçim olasılığına devletin yayın organı Correo del Orinoco da yakın duruyor.

Chavez'in dönüşünden hemen önce gazetede yayımlanan bir kamuoyu yoklaması, Maduro'nun olası bir seçimde galip geleceğini ortaya koyuyor.

Venezuela muhalefetiyse, ülkenin acil çözüm bekleyen sorunlarına işaret ederek, Chavez'in durumuna ilişkin daha net açıklamalar bekliyor.

Anayasa uyarınca, Venezuela'da devlet başkanlığı makamının bir şekilde boş kalması durumunda yeni seçimin 30 gün içinde yapılması gerekiyor
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri