'Halime Hatun Kümbeti Önündeki Yurdun Yıkılması İçin Görüşmeler Yapıyoruz'

Van'ın Gevaş ilçesinde Selçuklular tarafından 700 yıl önce yaptırılan Halime Hatun Kümbeti’nin yakınına inşa edilen yurda tepkiler sürüyor. 7 asırlık kümbetin silüetini tamamen bozan yurtla ilgili açıklama yapan Gevaş Belediye Başkanı...

Van'ın Gevaş ilçesinde Selçuklular tarafından 700 yıl önce yaptırılan Halime Hatun Kümbeti’nin yakınına inşa edilen yurda tepkiler sürüyor. 7 asırlık kümbetin silüetini tamamen bozan yurtla ilgili açıklama yapan Gevaş Belediye Başkanı Sinan Hakan, "Yurdun bulunduğu yerden taşınarak mevcut binanın yıkılması gerekiyor. Zaten yurt da hem eski, hem ruhsatsız." dedi.

Tarihi kümbetin arkasına 7 yıl önce inşa edilen yurt binası, geçtiğimiz hafta medyada yer almasının ardından gündeme geldi. Belediye Başkanı Sinan Hakan, tarihi dokunun yok edilmesini katliam ve cinayet olarak niteledi. Başkan Hakan, bu çirkin görüntüyü ortadan kaldırmak için yıkılması talebinde bulunacaklarını söyledi. Hakan, "Karşımızda Selçuklu döneminden kalan estetik anlamında bana göre İç Anadolu’da Divriği Ulu Camii neyse bu bölgede de Halime Hatun Kümbeti eşdeğer bir öneme sahip. Mimarisiyle, estetiğiyle, işlemleriyle, yansıttığı kültürle en azından Divriği’ye eşdeğer bir yapı. Ne yazık ki 2004’lerde başlayan bir süreç var. Gevaş’a o dönemde çok iyi bir yatırım gelme kararı alıyor. Çok planlı bir lise kuruluyor, bunun yanında büyük bir yurt binası kompleks olarak. Fakat bazı yerelde bu işi yönlendiren, bazı bürokratların, bana göre yanlış aldıkları kararlarla olabilecek en yanlış yere kuruluyor." dedi.

Bölgedeki en eski İslam eserlerinin Gevaş’ta olduğunu anlatan Başkan Hakan şöyle devam etti: “Biz de o günlerde bunun bir tarih katliamı olduğu, bir cinayet olduğunu açıkça söyledik. Yurt binası şu an yıkılacaktır deme durumunda değiliz ama bizim teklifimiz, önerimiz o yönde olacak. Zira yurt binası ruhsatsız ve inşaat anlamında da güçlendirmeye ihtiyaç duyulan bir bina. Biz yazışmalarımızı yapacağız. Gerekli yerlerle görüşmeleri yaptıktan sonra neticede burada kalan öğrenciler var. Başka bir yere taşınması ve yurt yapılması için yer tahsis edeceğiz. Yeni yurt binasının yapımından sonra burayı kaldıracağız."

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri