Halep seferberliği

Suriye’de Türkiye ve Rusya arabuluculuğunda gerçekleşen ateşkes kapsamında Halep’in doğusunda tahliyelere başlandı. Halepli siviller İdlib’de Türkiye’nin kontrolünde kurulacak 80 bin kişilik çadırkente yerleştirilecek

Günlerden Suriye'nin Halep şehrinde yaşanan insanlık dramı ve rejim güçlerinin yaptığı katliamların ardından dün ilk tahliyeler başladı. Suriye’de Türkiye ve Rusya arabuluculuğunda gerçekleşen ateşkes kapsamında Halep’in doğusunda tahliyelere başlandı. Türkiye, Suriye'nin Halep şehrinden tahliye edilmesi planlanan binlerce sivil için alarma geçti. Türkiye Halep'ten kaçan sivilleri İdlib'de kurulacak 80 bin kişilik çadırkente yerleştirecek. Halep’ten tahliye edilecek siviller ve olası kitlesel göçe karşı Türkiye’de kırmızı alarm verildi.

TÜRKİY VE RUSYA GARANTÖR OLDU

Halepli siviller İdlib’de Türkiye’nin kontrolünde kurulacak 80 bin kişilik çadırkente yerleştirilecek. Suriye’de rejim güçleri ile muhalifler arasındaki ateşkes Türkiye ve Rusya’nın arabuluculuğunda yeniden başladı. Ateşkeste Türkiye ve Rusya’nın garantör olduğu belirtildi. Ateşkes kapsamında sivillerin tahliyesine de başlandı. Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, bölgede yaralıları taşıyan ilk konvoyun hareket ettiğini duyurdu. Açıklamada, hastaları taşıyan konvoyun Halep’in doğusundan batısına doğru hareket ettiği kaydedildi. Siviller de bölgeden ayrılmak için bekliyor.

HALEP'TEN TAHLİYELER HIZLANDI

Öte yandan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İranlı mevkidaşı Cevad Zarif ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede Halep’teki gelişmeler alındı.  Suriye’nin Halep kentinin doğusunda rejim güçleri tarafından bozulan ateşkesin yeniden başladığı bildirildi. Suriye’nin Halep kentinin doğusunda rejim güçleriyle muhalifler arasında ateşkes sağlanmış ancak anlaşmadan saatler sonra rejim güçleri tarafından bozulmuştu.  Bölgede rejimin bombardımanı yoğun bir şekilde devam ederken, siviller de sosyal medya üzerinden yaptıkları paylaşımlarla yardım çağrılarında bulunmuştu. Yaşanan gelişmelerin ardından yeni bir ateşkes anlaşmasına varıldığı haberi geldi. Hizbullah tarafından yapılan açıklamada ateşkes doğrulanırken, sivillerin ve silahlarını bırakan muhaliflerin kuşatma altındaki bölgeden tahliye edilmesinin saatler içinde başlamasının beklendiği bildirildi.

STK'LAR HALEP HALKI İÇİN SEFERBER OLDU

Sivillere insani yardım için Türkiye’den 10 TIR yardım malzemesi Suriye’ye gönderildi. Kurulacak çadırkent ve yapılacak insani yardımları koordine eden Türk Kızılay’ın Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık, ekibiyle Suriye’ye geçerek çadırkentin kurulacağı İdlib bölgesinde incelemelerde bulundu. Kınık, Hürriyet’e, Türkiye’nin Halep’ten gelecek sivillerin barınması ve insani yardım konusunda tüm hazırlıklarını yaptığını belirtti. Kınık, “Siviller Türkiye’ye alınmadan, Suriye topraklarında insani yardımda bulanacağız. Bu amaç doğrultusunda İdlib bölgesinde 70-80 bin kişiyi barındırmaya imkân sağlayacak çadırkent kurulacak, gelenler bu çadırkentlere yerleştirilecek. İdlib’e bağlı Atme bölgesinde daha önce bizim öncülüğümüzde kurulan kamplar var, aynı şekilde yeni kamplar kurularak gelen siviller buralara yerleştirilecek” bilgisini verdi. Kızılay'ın yanı sıra İHH, Cansuyu gibi çok sayıda dernek de Halepliler için seferber oldu.

TAHLİYE KONVOYUNA SALDIRI:4 ŞEHİT

Suriye’de gergin bir bekleyiş olduğu, Halep’te sivillerin toplu infaz edilmesi, sivillerin katledilmesi konusunda endişenin hâkim olduğunu kaydeden Kınık, “Burada edindiğimiz bilgiler ve izlenimler, daha önce sağlandığı açıklanan ateşkes konusunda sıkıntılar var. Rejim ve muhaliflerin ellerinde bulunan esirlerin takası, köylerin boşaltılması konusunda sıkıntılar yaşanıyor. Rejim güçlerinin tekrardan sivillerin bulunduğu bölgelere ateş açtığı, bombaladığı söyleniyor. Çatışmaların durması halinde siviller tahliye edilecek. Risk analizini çıkardık, en kötü göç dalgasına karşılık tüm hazırlığımız tamam. Bundan sonraki süreçte oluşacak göç dalgasını Suriye topraklarında karşılayıp, burada insani yardımlarımızı yapacağız” açıklamasını yaptı. Rejim güçleri ve İranlı milisler  konvoya ateş açtı. Saldırıda 4 kişi hayatını kaybetti

RUSYA VE İRAN PROTESTO EDİLDİ

İran'ın Halep'te sivil halka yönelik saldırıları, İran Büyükelçiliği önünde protesto edildi. İran Büyükelçiliği önünde toplanan Ankara İnanç Platformu üyesi bir grup, İran Büyükelçiliği önünde toplanarak "Katil İran Suriye'den defol", "Katil Esat, işbirlikçi İran" gibi sloganlar attı. Ellerinde Türkiye ve Suriye bayrakları taşıyan grup, yapılan basın açıklamasının ardından Rusya Büyükelçiliği'ne geçti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri