Hâlâ kazma vurulmadı!

Yıllardır vatandaşa seçimlerde vaat edilen ve 2018 yılı Şeb-i Arus törenlerinde ilk etabının bitirileceği açıklanan Konya metrosunda ilk kazma hala vurulamadı. Bakanlık ise ‘ihaleye hazırlanılıyor’ dedi

2004 yılından beri her seçimde vatandaşa vaat edilen, 2015 yılı Nisan ayında seçim arefesinde düzenlenen bir lansman ile kamuoyuna tanıtılan ve 3 yıla yakın süredir yapımına başlanması beklenen Konya Metrosu'nin yapım ihalesi bile yapılmadı.  24 Nisan 2015 tarihinde dönemin Başbakanı Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu tarafından projesi tanıtılan Konya metrosunun Necmettin Erbakan Üniversitesi-YHT Gar-Fetih Caddesi-Meram Belediyesi hattını kapsayan 1. etabının 2018 yılı Şeb-i Arus'a tamamlanacağı ifade edilmişti. Hazırlanan seçim afişlerinde ve bilbordlarda da, “Şehrimize metroyu kazandıran başbakanımıza teşekkür ediyoruz” ifadeleri yer almıştı. Lansman üzerinden geçen 3 yıla yakın bir süreye rağmen metro için ilk kazma vurulamadı. İlk etabın 2018 yılında bitirileceğinin açıklanmasına rağmen metro için ilk kazmanın 2018 yılına gelmişken hala vurulamamış olması “Proje ağırdan mı alınıyor?” sorusunu akıllara getiriyor.

BAKANLIK: HAZIRLIKLAR SÜRÜYOR

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, geçtiğimiz haftalarda bir milletvekili tarafından sorulan soruya Konya metrosunda ilk etabın ihale hazırlıklarının devam ettiği açıklamıştı. Bakanlık tarafından “Birinci etap, ‘Necmettin Erbakan Üniversitesi-YHT Gar-Fetih Caddesi-Meram Belediyesi HRS Hattı’ yatırım programına 2 milyar 727 milyon 257 bin TL bedelle YPK Kararı ile yıl içerisinde dâhil edilmiştir. İhale hazırlıkları devam etmektedir. İkinci etap, ‘Selçuk Üniversitesi Kampüs-Yeni YHT Gar-Meram Belediyesi HRS Hattı’ ise 2018 yılı yatırım programına teklif edilecektir” şeklinde açıklama yapıldı

HER SEÇİMDE AYNI VAAT

Konya'da toplu ulaşım özellikle kış aylarında çekilmez bir hal alırken yıllardır Konyalılara umut bağlatılan metro için henüz bir kazma vurulmadı. Şehrin pek çok noktası trafik sıkışıklıkları nedeniyle çekilmez bir hal alıyor. Toplu ulaşımda yaşanan sıkıntılar nedeniyle vatandaşlar toplu ulaşım yerine özel araçları ile ulaşımı tercih ettiği için sıkışıklık daha da artıyor. Vatandaşlar 2004 yılından beri metro vaadi ile kendilerinden oy istenildiğini belirerek, "Yetkililer vatandaşı kandırıyorlar. Yıllardır her seçimde metro vaadini duymaktan bıktık. Konya ulaşımı alarm veriyor"  şeklinde konuştu.

İHALE BEKLENİYOR

Metroda ilk etabın yapımı için 2016 yılı Şubat ayında başlayan proje çalışması geçtiğimiz aylarda tamamlanmıştı. Şimdi metronun ilk etabının yapım ihalesine çıkılması ve ilk kazmanın vurulması bekleniyor. Yapılan planlamalara göre mevcut raylı sistem hattı bölgesi yerine ihtiyacın daha çık hissedildiği Necmettin Erbakan Üniversitesi - Yeni YHT Gar - Fetih Caddesi - Meram Belediyesi Hafif Raylı Sistem Hattının (Ring Hattı) ilk etapta yapılmasına karar verildi. Geçen yıl yapılan proje ihalesi sonrası hattın geçeceği güzergahlarda zemin etütleri ve incelemeler yapılmış, hatta bulunacak durakların yerleri yakın bir süre önce tespit edilmişti. Konya için büyük önem arz eden metro hattı için yapım ihalesi ve ilk kazmanın vurulması vatandaşlar tarafından merakla bekleniyor.

Toplam 45 kilometre olacak Konya metrosunda ring hattı 20.7 km uzunluğunda inşa edilecek. Ring hattı, Necmettin Erbakan Üniversitesi Kampüsü’nden başlayıp Beyşehir Caddesini takiben Yeni YHT Gar, Fetih Caddesi, Ahmet Özcan Caddesi ve Çeçenistan Caddesi’nden devam edecek hat, Meram Belediyesi Hizmet Binası önünde son bulacak.

HÂLİD ŞEN merhabahaber.com

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (12)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri