Hakemler hazırlanıyor

Süper Ligde görev alacak hakemler yeni sezona hazırlanıyor. MHK Başkanı Oğuz Sarvan, UEFAdan gelen görüntüleri seminerde hakemlerle birlikte gözlemcilere de izlettiklerini söyledi

Merkez Hakem Kurulu(MHK) tarafından 2009-2010 sezonunda görev alacak olan klasman hakem ve yardımcıları ile gözlemcilere yönelik seminer Silivri’de devam ediyor.
Yaklaşık 2 hafta sürecek olan seminerde hakemlere yönelik uygulamalı dersler veriliyor. Hakem ve gözlemcilere sezon başı kampını yaptıklarını söyleyen Merkez Hakem Kurulu Başkanı Oğuz Sarvan, “Hakemlere verdiğimiz talimatları gözlemcilere de veriyoruz. Onlar da maçları ona göre izleyecekler. Şu anda gurup çalışmaları yapılıyor. Bu gurup çalışmalarında UEFA’dan gelen görüntüler var. Bu görüntüler üzerinde çalışılıyor. Performansa dayalı olarak bu kampta, hakemler arasında arkadaşlık çok gelişti. Buraya geldikten sonra birbirleriyle rekabet halinde olan hakemler maçlardan önce başarı diliyor, maçlardan sonra tebrik ediyorlar birbirlerini. Hatalar olduğu zaman maçlarda sıcağı sıcağına ertesi hafta burada tartışıyoruz. Diğer hakemlerde bunlardan ders alıyorlar” dedi.

Bu sene talimatlarda henüz bir değişiklik yapmadıklarını belirten Sarvan, “Geçen sene önemli bir değişiklik olmuştu. Sayı azalmıştı. Bundan dolayı oldukça fazla hakem klasman dışı kalmıştı. Bu sayı artık takım sayısına bağlı olarak standart olarak devam ediyor. Ama talimatlarda gene değişiklikler olacak. Hakemlerin gelecek profiliyle ilgili olarak bazı araştırmalar yapıyoruz. Bunun yanı sıra Avrupa’da UEFA’nın ve diğer ülkelerinin talimatlarıyla paralel olsun diye ufak tefek değişiklikler olacak. Şimdi 36 tane hakemimiz var. Bunun bir kısmı Bank Asya hakemi bir kısmı da süper lig hakemi. Bu aynı Almanya da ve İtalya’da olduğu gibi aynı sistem. Sezon içinde başarılı performans gösteren Bank Asya hakemleri süper ligde görev alabiliyor. Ondan sonra da orada kalıcı olabiliyor. Performansı düşük olanlar ise bir alta düşürülüyor. UEFA’nın da istediği sık sık değişmesin denge olsun istikrara göre hareket ediyoruz” dedi.
Selçuk Dereli ve Cüneyt Çakır’ın first class hakem derecesiyle ilgili olarakta İtalya ve İngiltere gibi ülkelerinin bu konvansiyona üye olmayıp burada hakem bulundurmasıyla ilgili soruya ise Sarvan, O ülkeler üye değil ama onlar bizden futbolda daha farklı yerdeler. Ben basın toplantısında Almanya ile Türkiye’nin kıyaslamasını yaptım. Bunu İngiltere gibi İspanya gibi konvansiyona üye olmayan ülkelerle de yapsanız aşağı yukarı aynı sonuçlar çıkacak. Almanya gibi ülkelerde bir istikrar var. Oradaki hakemler orada yıllardır kendilerini kanıtlamışlar ve zaten onlar Avrupa’nın içindeler. Bizim onlarla yarışabilmemiz için bizim bir defa konvansiyona girmemiz lazımdı. İstikrarı sağlamamız gerekir bizim. Orada İngiltere’nin girmemesinin bir tek sebebi var; o da premier lig hakem atamalarına karışıyor. UEFA da bunu kabul etmiyor. Kulüplerin bu işe karışmasını istemiyor. İspanya da buna benzer bir uygulama var. Zaten alt yapı olarak hakemliği belli standartları yakalamışlar” dedi.
Süper lig ve Bank Asya takımlarını burada kampa alıyorsunuz. Bunu klasman hakemlerinde de uygulayacak mısınız?sorusuna ise, “Hayır bunu her zaman uygulayamayız. Çünkü bunun maddi ve manevi tarafı var. Süper lig hakemlerimiz bizim yarı profesyonel sayılabilir. Onlar geliyorlar. Ama diğer klasman hakemlerimiz için daha zor. Bir de çok fazla kalabalık olduğu zaman onun faydası da ortadan kalkıyor” diye konuştu.
Türkiye’ye dışardan hakem geldiği zamanda daha hoşgürülü karşılandığını belirten Sarvan, “Bunun nedenleri ise şuna bağlanıyor. Hakem yurt dışına gittiği zaman maçtan bir gün önce oraya varıyor. Maçtan önce yirmi dört saatini arkadaşlarından medyadan uzak sadece maça konsantre olarak vaktini harcıyor. Maça böyle çıkıyor ve bu da performansını olumlu yönde etkiliyor. Bu İtalyada da uygulanan bir sistem bizim İtalyanlardan tek farkımız: onlar her hafta bütün hakemleri topluyorlar. Onlar Seri A da ki bütün hakemlerini çarşamba akşamı topluyorlar. Cumartesi ye kadar tutuyorlar. Cumartesi maçı olanlar maçına olmayanlar evine gidiyor. Maçı olmayanlar çok mutlu olmuyorlar. Bizim sistemimizin daha iyi olduğunu söylüyorlar. Çünkü sadece maçı olan hakemler geliyor. Bu da daha iyi bir nokta dediler” dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Konya Spor Haberleri