Hak-iş: Talebimiz; Günlük Yevmiyesi 65 Tl Altında Olanları 65 Tl'ye Çekmek

Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, Kamu Toplu İş Sözleşmeleri’nde taban ücret uygulaması talep edeceklerini söyledi.

Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, Kamu Toplu İş Sözleşmeleri’nde taban ücret uygulaması talep edeceklerini söyledi. Kamuda mevcut ücretler açısından çok büyük uçurumların olduğuna işaret eden Arslan, "Bu farklılıkların giderilmesi için taban ücret uygulaması talebimiz var. Öncelikle günlük yevmiyesi 65 liranın altında olanları 65 liraya çekmek. Onun üzerinde birinci 6 ay yüzde 15, ikinci 6 ay enflasyon artı 2 puan olarak talep ettik." dedi.

Ankara Dedeman Otel'de basın mensuplarına iftar veren Arslan, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Kamu Toplu İş Sözleşme sürecinde gelinen noktayla ilgili olarak, kendilerinin taleplerini hükümete ilettiğini aktaran Arslan, "Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile 10 Temmuz'da yaptığımız toplantıda, Hak-İş'in Kamu Toplu İş Sözleşmeleriyle ilgili düşüncelerini ilettik. Hak-İş'e bağlı sendikalarımızın yaklaşık 30 bin üyesi kamu toplu sözleşmelerinin muhatabı. Bazılarının toplu sözleşmeleri devam ediyor, bazıları yetki aşamasında bazıları da yargıya intikal etmiş durumda. 3 temel husus var. Birincisi kamuda; mevcut ücretler açısından çok büyük uçurumlar var. Bu farklılıkların giderilmesi için taban ücret uygulaması talebimiz var. Öncelikle günlük yevmiyesi 65 liranın altında olanları 65 liraya çekmek. Onun üzerinde birinci 6 ay yüzde 15, ikinci 6 ay enflasyon artı 2 puan olarak talep ettik." şeklinde konuştu.

“KAMUDA CİDDİ İŞÇİ AÇIKLARI VAR”

Sözleşmeli personel konusuna da değinen Arslan, 100 bin sözleşmeli personelin, memur kadrosuna geçirilmesinin çalışma hayatı için çok önemli olduğunu belirterek, şu ifadeleri kullandı:

"Kamunun ihtiyacı olan işçi kadrolarında ciddi açıklar var. Kamunun işçi alımına karşı rezervinin mutlaka ortadan kaldırılması lazım. Taşeron uygulamalar da yeni sorunları ortaya çıkartıyor. Bence kamuda, mutlaka kadrolu işçi alımının önünün açılması gerekiyor. Geçici işçilik statüsü dediğimiz durumun mutlaka kaldırılması gerekiyor. Üniversite mezunlarından, işçi statüsünde çalışanlarının da durumlarının düzeltilmesi gerekiyor. Ayrıca boş işçi kadrolarının da doldurulması gerekiyor."

Akil İnsan Heyeti'nde yer alan Arslan, çözüm sürecinde işsizlik ve kayıt dışının doğu bölgesinde can yakan bir durum olduğunu ifade ederek, diğer sorunların bu sorunların önüne geçtiğini, insanların talepleri arasında ekonomik ve sosyal talebin olmadığını söyledi.

Bölge insanının daha çok kimlik talepleri, insan haklarına yönelik talepler, bölgede yaşanan çatışmanın onlarda yarattığı travmaların oluşturduğu bir kısım gerginliklerle ilgili durumları gündeme getirdiğini ifade eden Arslan, Yüksekova’da yaptıkları bir toplantı esnasında yaşadığı şaşkınlığı anlattı. Toplantı yaptıkları yerin hemen az ilerisinde havaalanı yapıldığını, hastanelerin yapıldığını ve yolların yapıldığını kaydeden Arslan, hiç kimsenin bu yapılanları konuşmadığını dile getirdi. Arslan, “Kimse ‘devletimiz sağ olsun bize hastane yapıyor’ demiyor. Birileri bunların gündeme gelmesini istemiyor.” dedi.
CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri